Plejehjemmene bag facaden

Else fra TV 2-dokumentar død

Plejepersonalets behandling af Else Marie Larsen, som dokumenteret i 'Plejehjemmene bag Facaden', skabte forargelse og førte til flere fyringer.

Else Marie Larsen er mandag aften død, oplyser familien til TV 2. Hun blev 92 år.

Hun blev landskendt i 2020, efter hun medvirkede i TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag Facaden’.

I dokumentaren blev det vist, hvordan den ældre kvinde blev udsat for en rystende behandling af plejepersonalet på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

- Vi er naturligvis triste over at have mistet min farmor. Men vi er samtidig stolte over, at Else med hendes medvirken i TV 2-udsendelsen var med til at sætte en kæmpe dagsorden for, hvordan vi behandler ældre og udsatte borgere på de danske plejehjem, siger Charlotte Ahm, der er Else Marie Larsens barnebarn.

Ifølge Charlotte Ahm døde hendes farmor efter at have været hårdt ramt af influenza den seneste uge.

- Optagelserne af min farmor, der hang i en lift i smerte, gjorde jo, at danskerne fik et indblik i, hvordan livet var for vores ældre på plejehjemmene. Selvom optagelserne af min farmor var meget triste, så ved jeg, at hun var glad for, at dokumentaren ’Plejehjemmene bag Facaden’ blev vist på TV 2, siger Charlotte Ahm.

Var med til at skabe forandring

Det skabte forargelse, da de skjulte optagelser med plejepersonalets behandling af dengang 90-årige Else Marie Larsen blev vist i ’Plejehjemmene bag facaden’.

I klippet, som mange sikkert husker, hang Else Marie Larsen i en lift over sin seng, mens hun jamrede af smerte, og personalet gav hende ordrer på at lave afføring i sin seng.

Efter TV 2-dokumentaren valgte familien at flytte Else Marie Larsen til et nyt plejehjem i Aarhus, hvor hun boede de sidste to år af sit liv.

- Hun fik et nyt og rigere liv og en bedre omsorg på det nye plejehjem. Heldigvis. Og her til aften sov hun så fredeligt ind, mens hendes familie var hos hende, fortæller Charlotte Ahm.

Dokumentaren førte også til, at 13 ansatte på plejehjemmet Kongsgården kaldt til tjenstlig samtale, og flere blev fyret.

Afsløringerne i dokumentaren vakte stor harme blandt befolkningen og ikke mindst landets politikere, der krævede øjeblikkelig handling.

På finansloven for 2021 blev der afsat fem milliarder kroner til velfærd, herunder et løft af ældreplejen.

I løbet af Else Marie Larsens tre år på Kongsgården nåede hendes familie at henvende sig mere end 30 gange på grund af bekymring over Elses trivsel.