Samfund

Nu er seks danske børn ramt af ukendt og akut leverbetændelse

Kendt virus kan være årsag, siger eksperter, men brikkerne passer stadig ikke. Sikkert er det, at coronavaccinen ikke er årsagen, men er covid-19?

Antallet af børn, der bliver ramt af en ukendt, men akut leverbetændelse, fortsætter med at stige rundt om i verden, og i Danmark er antallet af mulige tilfælde nu seks.

Det viser de nyeste tal fra fredag eftermiddag, oplyser Statens Serum Institut (SSI) til TV 2.

20. april oplyste Statens Serum Institut, at der var tre danske tilfælde.

Tilfældene er fundet fra januar til april, og børnene er mellem 2 og 14 år. Ingen af de danske børn har haft behov for levertransplantation, og ingen børn er døde.

Men fælles for tilfældene både i Danmark og i udlandet er, at der ikke er tale om de mest almindelige former for leverbetændelse, som kaldes hepatitis A til E.

Ifølge overlæge i SSI Anders Koch skal forældre dog ikke være bekymrede.

- Det er noget, der rammer få børn, og man skal ikke tage specielle forholdsregler, siger han til TV 2.

Tilfælde i hele verden – flere britiske børn har været hårdt ramt

I Storbritannien, der indtil videre har rapporteret de fleste tilfælde, er der siden 25. april fundet yderligere 34, og det samlede antal er nu 145. Det oplyste de britiske sundhedsmyndigheder fredag.

Her har flere børn været så hårdt ramt, at det har været nødvendigt med en levertransplantation.

På det her tidspunkt tror vi, at adenovirus kan være den mulige årsag

Centers for Disease Control and Prevention, USA

Der er siden januar også fundet tilfælde blandt børn i blandt andet USA, Spanien, Norge og Japan. Senest er der fundet et tilfælde i Singapore, hvor en ti måneder gammel dreng ifølge mediet Bloomberg er under mistanke for at have leverbetændelse.

Eksperter over hele verden er derfor lige nu i gang med at undersøge årsagen til den akutte hepatitis, og her er især USA interessant.

Det skyldes, at de amerikanske sundhedsmyndigheder (CDC) på baggrund af ni tilfælde i den amerikanske delstat Alabama er kommet en mulig forklaring et skridt nærmere.

Kendt virus kan være årsag, men symptomerne er ikke typiske

Ifølge CDC er alle ni børn i den pågældende delstat nemlig smittet med adenovirus – en almindelig virus, som forårsager forkølelse- og influenzalignende symptomer, diarré og opkast.

Samtidig testede ingen af børnene positive for coronavirus, ligesom de heller ikke tidligere har haft kendt smitte med virussen.

- På det her tidspunkt tror vi, at adenovirus kan være den mulige årsag bag de indrapporterede tilfælde, men andre mulige årsager bliver stadig undersøgt, lød det fredag fra CDC.

Torsdag meldte Verdenssundhedsorganisationen (WHO) også ud, at adenovirus kan være en mulig årsag.

Og i Storbritannien lyder det også fra sundhedsmyndighederne, at størstedelen af de ramte børn er konstateret smittet med netop adenovirus.

- Men da det ikke er typisk at se dette mønster af symptomer fra adenovirus, undersøger vi andre mulige medvirkende faktorer, som en anden infektion, herunder coronavirus, eller en miljømæssig årsag, oplyste den britiske regering i en meddelelse fredag.

Det betyder, at børnene kan have været smittet med flere virusser på samme tid.

Coronanedlukninger kan også være en årsag

Men den britiske sundhedsstyrelse kigger lige nu også en anden vej. Nemlig om tilfældene i virkeligheden indirekte skyldes de restriktioner, som fulgte i kølvandet på pandemien med coronavirus.

- Vi undersøger også, om en øget modtagelighed på grund af en reduceret eksponering under covid-19-pandemien kan spille en rolle, eller om der er sket en ændring i adenovirussens genom, fremgår det.

Altså om børnene, fordi de har været mindre udsat for virusser generelt, er mere modtagelige nu. Noget, som flere danske eksperter tidligere har peget på, da virusser ligefrem stod i kø i efteråret 2021.

Ifølge den britiske professor Deirdre Kelly – der er en del af en gruppe under sundhedsstyrelsen, som undersøger de britiske tilfælde – ser det stigende antal tilfælde af akut leverbetændelse imidlertid ud til at have en forbindelse med pandemien med coronavirus.

Gruppen har nemlig fundet en lægerapport fra 1924, hvor et stigende antal tilfælde af børnehepatitis efter influenza-pandemien i 1918 bliver beskrevet.

Eksperterne ved, hvad årsagen ikke er

Mens eksperterne – både danske og udenlandske – altså fortsat undersøger flere muligheder, fremhæver Anders Koch fra SSI, hvad tilfældene ikke ser ud til at skyldes.

Først og fremmest er vaccinerne mod coronavirus udelukket, da langt størstedelen af de ramte børn på grund af deres alder slet ikke er blevet vaccineret.

- Det er heller ikke hepatitis A til E. Medicin, fødevarer og autoimmunereaktioner (hvor kroppen reagerer på kroppen selv, red.) er også blevet undersøgt. Det er det heller ikke, siger han til TV 2.

Han fremhæver, at der er tilfælde af leverbetændelse af ukendt årsag blandt børn hvert år, men at antallet af tilfælde lige nu er højere end normalt.

Den britiske ekspert Deirdre Kelly opfordrer forældre til at fortsætte med børns gode håndhygiejne, som det blev anbefalet under coronapandemien.