Samfund

Asger Jorn-maleri udsat for hærværk

Konservator arbejder på at begrænse skaderne på Jorn-maleri. En person er anholdt af politiet.

Der er fredag blevet begået hærværk med tusch og kontaktlim mod Asger Jorn-maleriet 'Den Foruroligende Ælling' på Museum Jorn i Silkeborg, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Museet beskriver selv billedet som "et nationalt klenodie".

Ifølge museet har en person skrevet med permanent tusch på billedet, og efterfølgende er det blevet overhældt med kontaktlim.

Museet oplyser, at en person er anholdt, og det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for TV 2.

Ifølge politiet er der tale om en 44-årig kvinde. Hun vil blive løsladt efter endt afhøring, idet anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve hende varetægtsfængslet.

Video florerer

I en video, der lige nu florerer på Facebook, kan man se kunstner og forfatter Ibi-Pippi Orup tegne på værket.

Det er et voldsomt overgreb. Hærværk mod vores kulturarv er forfærdeligt.

Jacob Thage, museumsinspektør på Museum Jorn

På maleriet har forfatteren ligeledes signeret kunstværket.

Ibi-Pippi Orup, der førhen hed Per Orup, inden hun fik foretaget et juridisk kønsskifte, blev et kendt navn i Danmark tilbage i 2015, da hun blev smidt ud af damernes omklædningsrum i Viborg Svømmehal.

Og hun vakte også opsigt i 2016, da hun drak et blendet, 11 uger gammelt foster ved en udstilling i Nørresundby.

Bekræfter hærværk

Tidligere på fredagen var det uklart, om det rent faktisk var Ibi-Pippi Orup, som havde begået hærværk mod Jorn-kunstværket, men fredag aften kan hun bekræfte over for TV 2, at hun er personen bag hærværket.

Ibi-Pippi Orup mener dog ikke selv, at der er tale om hærværk. I stedet er der tale om en hyldest til Asger Jorn, som også malede ovenpå en andens værk, da han kreerede 'Den Foruroligende Ælling' i 1959, siger hun.

Men Asger Jorn havde jo købt maleriet af en anden, hvorimod du har forvoldt skade på en andens ejendom. Så er der vel tale om hærværk?

- Ja rent juridisk kan det diskuteres, om det er hærværk, men rent kunstnerisk gør det ingen forskel.

Ibi-Pippi Orup fortæller, at formålet med overtegningen var at udstille kunstverdenens dobbeltmoral.

Hun mener nemlig, at det er forkert, at man hylder Jorn for at male på en andens værk, mens man bliver vrede over, at hun gør det samme. Og hun vil gerne stille spørgsmålstegn ved den måde, man taler om ejerskab på i kunstkredse.

Men tror du, at folk forstår, at det er hensigten bag hærværket?

- Det kommer de til, når jeg har fået mulighed for at forklare mig nærmere og kan belyse mine synspunkter i retssagen.

Arbejder på at begrænse skader

TV2 ØSTJYLLAND har fredag eftermiddag været i kontakt med museumsdirektør Jacob Thage, der er dybt chokeret over fredagens optrin.

- Det er et voldsomt overgreb. Hærværk mod vores kulturarv er forfærdeligt. Det er ødelæggende og fuldstændigt afstumpet, siger han.

Han fortæller, at maleriet er blevet kørt væk, så en malerikonservator kan arbejde på billedet og forsøge at begrænse skaderne.

Jacob Thage håber, at værket vil komme tilbage på museet, men understreger over for TV2 ØSTJYLLAND, at man først ved mere om omfanget af skaderne i løbet af de kommende dage.