Flere og flere unge bliver muldyr for kriminelle uden at vide det - 18-årig var en af dem
Det Kriminalpræventive Råd advarer i en ny kampagne unge mod en ny type kriminalitet, der er i eksplosiv vækst.
Hvis en fremmed stopper dig og spørger, om du kan gøre dem en hurtig tjeneste ved at hæve penge, de sender til dig på Mobilepay, kan du ganske uforvarende ende med at medvirke til hvidvask. Du kan nemlig uden at vide det være blevet til et muldyr.
Den type kriminalitet er vor tids form for hæleri, fortæller Thomas Brenøe, næstformand i Det kriminalpræventive råd. Og den er i kraftig vækst, særligt blandt helt unge.
- Tusindvis af unge, særligt i alderen 15-25, bruges som muldyr, typisk af andre unge. Og mange af de unge ofre aner ikke, at de medvirker til hvidvask, siger Thomas Brenøe.
Den eksplosive vækst kan til dels tilskrives udbredelsen af betalingsappen Mobilepay, der har gjort det nemt og hurtigt for bagmænd at gøre et ungt menneske til muldyr.
Betegnelsen muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, som dermed kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling.
- Det her er et meget omfattende problem, og særligt inden for de seneste år er der sket en eksplosiv vækst, siger Thomas Brenøe til TV 2.
Hjælp til fødselsdagsgave
En af dem, der har været offer for netop den slags kriminalitet, er 18-årige Natacha Løbner.
I 2018, da Natacha Løbner var 15 år, faldt hun over et opslag i en Facebook-gruppe for unge, hvor en person, der udgav sig for at være en ung mand, skulle bruge hjælp til at købe et gavekort.
- Han skrev, at han virkelig havde brug for hjælp , og at man kunne tjene 100 kroner, hvis man skrev til ham privat, siger Natacha Løbner.
Han fortalte, at han befandt sig i udlandet, men at han skulle bruge hjælp til at købe et gavekort til sin bror i fødselsdagsgave. Natacha Løbner indvilligede i at hjælpe. Manden skrev, at hans søster ville sende 1400 kroner på Mobilepay, og at hun derefter skulle købe et gavekort til en værdi af 1300 kroner i Superbrugsen.
Natacha Løbner modtog pengene og blev instrueret i at købe gavekortet og derefter sende et billede af den unikke indløsningskode, der stod på kortet, til fyren fra Facebook. Derefter skulle hun filme sig selv smide selve gavekortet i skraldespanden og sende det til ham.
Natacha Løbner endte med at købe et gavekort, præcis som manden instruerede hende i, i alt fem gange. Hver gang fik hun en lille del af beløbet – typisk 100 kroner.
Blev til en politisag
Flere måneder efter, at Natacha Løbner havde købt gavekort for en fremmed uden nogensinde at møde ham, ringer politiet til det opholdssted, hun på daværende tidspunkt boede på. Natacha Løbner var blevet meldt til politiet for bedrageri.
Det viser sig nemlig, at en af de overførsler, som Natacha Løbner havde fået via manden på Facebook, stammede fra en kvinde, der troede, at hun havde købt en mobiltelefon af manden på Facebook, som Natacha Løbner havde skrevet med.
Det viste sig dog, at den unge mand, som Natacha Løbner havde skrevet med på Facebook, havde fået hacket sin konto, og at både han og Natacha Løbner var blevet misbrugt af bagmænd til at lave falske handler på nettet.
- Jeg havde overhovedet ikke overvejet, hvad der foregik. Jeg troede bare, at jeg hjalp, siger Natacha Løbner.
Politiet stoppede senere efterforskningen, da de ikke mente, at Natacha Løbner havde været bevidst om bedrageriet.
I eksplosiv vækst
Thomas Brenøe kalder det, som Natacha Løbner var udsat for, for et skoleeksempel på de kriminelles drejebog, når det kommer til brug af unge som muldyr.
Unge er et særligt mål for bagmændene, da de nemmere kan lokkes eller presses, ifølge Thomas Brenøe.
Den eksplosive vækst i unge, der bliver brugt som muldyr, hænger, ifølge Thomas Brenøe, sammen med en generel ændring i kriminalitetsbilleder, hvor der begås mere it-kriminalitet og svindel.
- Provenuet for den slags kriminalitet ender altid på en konto, som bagmanden råder over, men pengesporet skal jo helst ikke ende hos bagmanden. Derfor skal pengene hurtigt videre, og deraf kommer behovet for muldyr, siger Thomas Brenøe.
Typisk bruger kriminelle muldyr til at hæve kontanter for sig eller at købe varer, som det var tilfældet med Natacha Løbner. Ofte skaber bagmændene kontakt til den unge ved at fortælle en løgnehistorie om, at de har mistet deres kort eller har brug for en tjeneste.
Langt de fleste, der bliver brugt som muldyr, er, ifølge Thomas Brenøe, helt uskyldige unge, der ikke ved, at det, de gør, er strafbart. Som mulddyr risikerer man både bødestraf og fængsel, fordi det betegnes som medvirken til at hvidvaske.
Derfor har Det kriminalpræventive råd onsdag igangsat en stor kampagne blandt andet via Tiktok, der skal oplyse de unge om, at det er strafbart at agere muldyr.
- Det helt enkle råd er: Lad være med at hæve kontanter for andre. Og vid, at det kan være kriminelt, og at der altid er et offer et eller andet sted i den anden ende, som er blevet snydt, siger Thomas Brenøe.