Rusland invaderer Ukraine

Tyskland skifter kurs og sender kampvogne til Ukraine

Scholz har sagt, at tunge, tyske våben vil være svære at betjene for ukrainske soldater, og at de tunge skyts vil føre til en optrapning af krigen.

Tyskland sender antiluftskytsvogne af typen Gepard afsted til fronten, lyder det fra den tyske forsvarsminister, Christine Lambrecht.

I flere uger har den tyske kansler været under massivt pres fra både hjem- og udlandet, fordi Tyskland ikke har sendt tunge våben til Ukraine, selvom det invaderede land netop har efterspurgt det.

Men nu har tonen altså fået en anden lyd.

Præcis hvor mange Gepard-luftværnskanoner, det drejer sig om, er uvist, men at der er tunge, tyske våben på vej mod Ukraine er også bekræftet af det tyske forsvarsministerium på Twitter.

Kritik fra flere sider

Olaf Scholz har mødt kritik for fodslæberi, fordi hans regering har tøvet med at sætte gang i processen med at sende tunge våben til Ukraine.

Blandt andet har landets udenrigsminister, Annalena Baerbock, anklaget kansleren for at komme med undskyldninger i stedet for at handle.

- En ting er klar: Ukraine har brug for mere militær materiel, og især tunge våben, lød det ifølge Politico fra Baerbock under et møde for EUs udenrigsministre.

Hvad er tunge våben?

Betegnelsen "tunge våben" dækker over større militære våben som for eksempel kampvogne og artilleri.

Formanden for Bundesdagens Forsvarsudvalg, Marie-Agnes Strack-Zimmernmann, har også ytret kritik.

- Der er kun et sprog, russerne forstår: At vi forsøger at slutte krigen gennem forhandlinger, mens vi holder ene hånd synligt på pistolhylsteret. Det betyder, at Tyskland også skal forsyne Ukraine med tunge våben, siger Strack-Zimmernmann ifølge The Guardian.

Også vicekansler Robert Habeck, der indtil for nyligt bakkede op om Scholtz' tilbageholdende linje, har presset på for at få sendt tunge våben fra Tyskland.

Derudover har Ukraine appelleret direkte til tyskerne, blandt andet ved at give et tilbud på 100 tanks af typen Panzerhaubitze 2000.

En varm kartoffel og en kattepine

Forbundskansleren har hidtil begrundet den forsigtige fremgangsmåde med, at han har ønsket at undgå en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland.

Derudover har Scholtz argumenteret med, at det vil tage for lang tid for ukrainske soldater at lære at bruge de tungere, tyske våben, og at den tyske hær ikke har særlig mange af den slags våben.

Ifølge Rasmus Brun Pedersen, lektor ved Aarhus Universitet og forsker i tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik, har krigen i Ukraine bragt Tyskland i en kattepine.

- Det er en varm kartoffel i Tyskland, og det er noget af et dilemma, de tyske politikere er kommet i. Tyskland har ikke været vant til at være en udenrigspolitisk aktør, der tager stilling på den her måde i konflikter. Der har været en meget lang tradition i tysk politik for en venlig og imødekommende linje over for Rusland, sagde han til TV 2 15. april.

Kan opgraderes med missiler

Lande som Frankrig, Canada, USA og Holland har allerede lovet at sende tungere våben til Ukraine.

De tyske Geparder har to 35-milimeter antiluftsskytskanoner, der kan opgraderes med Stinger-missiler, blev udfaset fra den tyske hær for over ti år siden.

Men en del af de selvkørende luftværnskanoner stadig parkeret ved det tyske forsvarsvirksomhed Krauss-Maffei Wegmann, skriver Politico. Virksomheden har udtrykt interesse for at istandsætte kampvognene og sælge dem til Ukraine. Og ifølge Reuters har våbenproducenten Rheinmetall meldt ud, at det vil tage seks uger at få antiluftskytsene klar.

Præcis hvornår de tyske antiluftskyts kan være i Ukraine - og om de bliver sendt direkte fra Tyskland eller via en tredjepart – er uvist.

Selv om Gepard-antiluftskytsvognene vil blive det første tyske bidrag af sin slags, så har landet sendt andre typer våben til Ukraine. Blandt andet 100 antikampvognsvåben og 500 Stinger-systemer.