Premierløjtnant tiltalt for at kysse og spytte whiskey i munden på underordnede

En premierløjtnant fra Forsvaret er tiltalt for fem forhold af blufærdighedskrænkelse og grov krænkelse af underordnede på et militært skoleskib.

En septemberaften i 2021 udsatte en overordnet flere officerelever på et af søværnets skoleskibe for blufærdighedskrænkelse ifølge et anklageskrift, som 'Operation X' har fået aktindsigt i.

Ifølge den militære anklagemyndighed kyssede premierløjtnanten eleverne på kinden og munden, mens han i ét tilfælde kyssede en underordnet og derefter spyttede whiskey ned i munden på ham.

Skibet lå til kaj ved Hundested Havn på det tidspunkt, hvor premierløjtnanten ifølge anklageskriftet har krænket sine underordnede ved et socialt arrangement.

Premierløjtnanten er derudover tiltalt for at have udsat endnu en officerelev for lignende krænkelser, en måned efter at de første episoder fandt sted. På det tidspunkt lå skibet til havn i Aalborg.

I alle fem forhold er der tale om krænkelser af mandlige officerelever.

OPERATION X FØLGER SAGEN

Har du kendskab til sager om krænkende adfærd i Forsvaret? Så tip Operation X, der lige nu arbejder på et program om netop det emne, på x@tv2.dk.

Der er endnu ikke fastsat en dato for, hvornår retssagen mod premierløjtnanten begynder, men på mandag starter en anden omfattende sag om krænkelser i det danske forsvar.

Gruppefører tiltalt for 16 forhold

Den sag handler om en gruppefører, der forud for og under en udsendelse til Irak udsatte flere underordnede for krænkende adfærd ifølge et anklageskriftet, som 'Operation X' også har set. Her fremgår det, at manden er tiltalt for 16 forhold.

Han er blandt andet tiltalt for ulovlig tvang, grov krænkelse af underordnet og blufærdighedskrænkelse.

Gruppeføreren har i ét tilfælde under sin udsendelse gentagne gange tvunget en kvindelig kollegas hoved ned mod sit skridt for at simulere oralt samleje, lyder det i anklageskriftet.

Her fremgår det også, at han skal have sagt til en kvindelig kollega, at han gerne “vil tømme sig i hende, for at komme ud med sine frustrationer”, mens han i en anden situation har trukket en kvindelig kollega ind på hendes værelse, skubbet hende ned på sengen og låst døren, hvortil han spurgte hende: “Er det nu?”

Stigning i krænkelsessager i Forsvaret

De to sager er også beskrevet i den årsrapport, som for nylig blev udgivet af Auditørkorpset.

Auditørkorpset er Forsvarets militære anklagemyndighed, der blandt andet behandler og uddeler sanktioner i sager om krænkelser i Forsvaret.

Som vi tidligere har beskrevet, er der i 2021 sket en stigning i antallet af uddelte sanktioner for krænkende adfærd i Forsvaret. I 2020 uddelte de 29 sanktioner for krænkelser, mens tallet i 2021 var steget til 36.

Auditørkorpset beskriver derudover sagerne fra 2021, som værende af "mere alvorlig og omfattende karakter".

Forsvarschef Flemming Lentfer opfordrede i forbindelse med udgivelsen af årsrapporten til, at alle, der oplever krænkelser i Forsvaret, rapporterer det.

- Sagerne skal frem i lyset. Krænkende adfærd skal håndteres og bekæmpes, lyder det fra general Flemming Lentfer.

Sagen, hvor en gruppefører er tiltalt for 16 forhold om krænkelser af underordnede, begynder mandag ved retten i Esbjerg. Det har ikke været muligt at få oplysninger om, hvordan den tiltalte stiller sig i sagen.

Sagen mod premierløjtnanten fra skoleskibet skal føres ved retten i Hjørring og forventes at blive berammet efter sommerferien. Premierløjtnanten nægter sig skyldig i anklagerne om fortsæt til blufærdighedskrænkelse.