Rusland invaderer Ukraine

Især to ting bliver diskuteret på Ukraine-møde, siger korrespondent

Den danske forsvarsminister deltager og lover flere våben til Ukraine.

USA er tirsdag vært for et møde for forsvarsministre og forsvarschefer fra mere end 40 lande, hvor dagsordenen er krigen i Ukraine.

Det er den tyske Ramstein-base, den største amerikanske base uden for USA, der danner rammen for mødet, som den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, har inviteret til.

Dagens detaljer er ikke offentliggjort, men der er ingen tvivl om, at "man vil gøre, hvad man kan for at støtte Ukraine", lyder det fra TV2s korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesden.

- Det her er en form for markering af, at krigen ikke er slut endnu, og at det kræver endnu mere styrke og samarbejde fra Vesten, siger han.

Forsvarsrelationer på den anden side af krigen

Mødet er sat til at vare seks timer, og forventningen er, at de blandt andet skal bruges på at diskutere mere langsigtet støtte til Ukraine.

Uffe Dreesden vurderer, at der er to hovedmålsætninger på amerikanernes program.

- Det bliver praktiske drøftelser om, hvad man kan gøre for Ukraine, og hvad Ukraine egentlig har brug for i form af militær hjælp og den slags. Men i høj grad også et forsøg på at koordinere indsatsen og holde sammen på alliancen, siger han.

John F. Kirby, der er talsmand for USA's forsvarsministerium, Pentagon, har inden mødet udtalt, at USA både ønsker at diskutere det, der sker lige nu, men også langsigtede forsvarsforhold.

Samtidig siger Kirby, at USA gerne vil vende de forsvarsrelationer, Ukraine skal have fremover, "når krigen er forbi".

Næste uger i Ukraine bliver "meget kritiske"

Men krigen er langt fra forbi endnu – tværtimod, siger den amerikanske general Mark Milley til Reuters.

- De næste uger bliver meget, meget kritiske, lyder det.

Ifølge Milley har ukrainerne stadig brug for støtte på slagmarken.

- Og det er i virkeligheden meningen med mødet, siger han.

Lloyd Austin har netop været på besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv. Her lovede den amerikanske forsvarsminister blandt andet, at USA vil støtte Ukraine yderligere med knap fem milliarder kroner.

Dansk minister kommer med klart budskab

Ud over forsvarsministre og forsvarschefer fra NATO-lande, der på en eller anden måde har støttet Ukraine, deltager også lande, der ikke er med i forsvarsalliancen, men som har hjulpet Ukraine. Det gælder eksempelvis Finland og Sverige.

Danmark er også repræsenteret på Ramstein-basen. Sammen med forsvarschef Flemming Lentfer deltager forsvarsminister Morten Bødskov (S) i mødet, og ifølge ministeren handler det i høj grad om at stå "skulder ved skulder".

Danmark har fra starten af krigen blandt andet doneret våben til Ukraine, og det kommer ifølge Bødskov til at fortsætte.

- Det budskab, jeg har med til mine kollegaer i dag, er klart. Danmark vil fortsætte støtten til Ukraine, herunder også med hjælp til våben, siger Bødskov i en pressemeddelelse på Forsvarsministeriets hjemmeside.

I sidste uge meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark øger sit bidrag til militært udstyr og våben til Ukraine med 600 millioner kroner. Det samlede danske våbenbidrag kommer dermed op på over en milliard kroner.