Derfor deler det vandene, at Elon Musk vil sætte ytringsfriheden fri
Elon Musk går ind for absolut ytringsfrihed, og det kan få konsekvenser, mener to eksperter.
Mandag blev en af de mere kontroversielle Twitter-brugere ejer af platformen.
Og mange spørgsmål meldte sig hurtigt, efter at verdens rigeste mand, Elon Musk, mandag købte det sociale medie for over 300 milliarder danske kroner.
Hvad vil den excentriske entreprenør ændre på platformen? Får Donald Trump og andre bortviste brugere lov at komme tilbage? Og hvad vil Musk gøre ved misinformation og chikane på platformen – hvis da overhovedet noget?
Én ting er sikkert: Elon Musk er dedikeret til ytringsfrihed på platformen. Han er selverklæret ytringsfrihedsfundamentalist og modstander af enhver form for censur.
Det handler ikke om økonomi
Efter sit køb af platformen kaldte Elon Musk ytringsfriheden for "fundamentet for demokratiet" og skrev, at han håbede, at også de, der ikke kan lide ham, vil blive på Twitter i fremtiden, "da det er, hvad ytringsfrihed betyder".
Før købet af Twitter var en realitet, sagde Elon Musk i et interview i sidste uge, at ytringer på Twitter skal have lov til at blive stående, hvis de "befinder sig i en gråzone".
Ved samme lejlighed sagde Elon Musk, at købet ikke handlede om økonomi "overhovedet".
Ifølge digital trendanalytiker og direktør i Elektorista Christiane Vejlø, viser det, hvor uforudsigelig en figur Elon Musk er.
- Elon Musk er en person, der opererer helt uden for de gængse rammer, både socialt og økonomisk. Man kan aldrig antage, at han vil opføre sig som andre entreprenører. Og man kan godt rejse spørgsmålet om, hvorvidt han har købt Twitter som en form for aktivistisk handling, siger Christiane Vejlø.
Kan have modsatte effekt
Christiane Vejlø understreger, at ingen endnu ved, hvordan Musks version af Twitter kommer til at se ud.
Men hvis han agter at gøre platformen til et sted med vide rammer for brugernes ytringsfrihed, risikerer han at gøre det modsatte af at skabe et fundament for demokratisk samtale, som han ellers bedyrer.
- De fleste mennesker i vores del af verden synes, at ytringsfrihed er godt. Men vi ved, at algoritmer på sociale medier favoriserer de mest ekstreme stemmer. Og på en platform, hvor der er plads til alle, risikerer de moderate stemmer at drukne og miste lysten til at deltage, siger Christiane Vejlø.
Ifølge ph.d. i sociale medier fra Københavns Universitet Timme Bisgaard Munk, kan Elon Musk meget let risikere at løbe ind i problemer ved at skrue ned for moderationen af indholdet på Twitter.
- Misinformation og chikane er jo ytringsfrihedens janusansigt på de sociale medier. Platforme med minimal moderation drukner med det samme i pornografi, konspirationsteorier og hadtale. Og den gruppe brugere, der er villige til at være på den slags platforme, udgør altså ikke nogen kritisk masse, siger Timme Bisgaard Munk.
Vil modvirke have de-platforming
Ifølge Timme Bisgaard Munk, kan Elon Musks vision for Twitter meget vel være at forhindre såkaldt de-platforming, hvor personer blokeres fra at deltage på medier, hvis de bryder retningslinjerne. Sådan som det eksempelvis skete for tidligere amerikansk præsident Donald Trump, der blev smidt af Twitter for at opildne til vold.
- Noget kunne tyde på, at han vil tilbagerulle udviklingen med de-platforming og tillade, at de her mennesker igen kan komme på Twitter. Det, nogle ser som et problem, ser han som et ideal; at det er et frit sted for alle, siger Timme Bisgaard Munk.
Christiane Vejlø kalder Elon Musk for en "anarkist", der ikke er bange for at gå langt for at opnå sin vision for Twitter.
- Man kan godt forestille sig, at han er villig til at ofre nogle ting for sit eget ideal. Men vi skal også passe på med at tro, at vi kan regne ham ud, siger Christiane Vejlø.
Rejser et væsentligt spørgsmål
Selvom det altså langt hen ad vejen endnu er usikkert, hvad der kommer til at ske med Twitter i hænderne på Elon Musk, rejser købet dog ét væsentligt spørgsmål, hvis man spørger Christiane Vejlø.
- Skal en enkelt milliardær bare have lov til at købe noget, der fungerer som vigtig infrastruktur for så mange mennesker? Og hvad betyder det, at to techmilliardærer sidder på så stor en del af offentligheden, siger hun med henvisning til Meta-ejeren Mark Zuckerberg, der ejer Facebook, Instagram og Whatsapp.
Elon Musks handel med Twitter er ikke gået endeligt igennem i endnu, og, ifølge The Guardian, kan det tage op mod seks måneder, før en handel af den størrelse gennemføres.