Presselogen

Prins Christian-historie er kørt fuldstændig ud af proportioner, mener tidligere EB-chefredaktør

Burde historien om prins Christians FCK-halstørklæde overhovedet være blevet bragt? Chefredaktører er dybt uenige.

Et billede af prins Christian iført et FCK-tørklæde vakte ifølge flere medier i starten af ugen ”voldsom” og ”ophedet” debat. B.T. mente sågar, at det satte "nettet i kog".

Til en fodboldkamp mellem Brøndby og FCK mandag blev prinsen spottet med et blåt og hvidt tørklæde slynget over skuldrene.

Blandt andre Berlingske, Jyllands-Posten, B.T., Ekstra Bladet og TV 2 valgte at bringe historien om den 16-årige prins' tilknytning til den københavnske fodboldklub.

De fleste kigger på os og tænker: 'har I da slet ingen proportionssans? Gider I godt lade være med at skrive om det her?'

Tanja Nyrup Madsen, chefredaktør, Mandag Morgen

Men var debatten om halstørklædet voldsom eller ophedet, inden flere store danske medier valgte at skrive om det? Var nettet i virkeligheden i kog, før medierne skrev, at det var det? Og er det overhovedet relevant at skrive om, hvilke fodboldklubber medlemmerne af kongefamilien holder med?

Det diskuterede panelet i søndagens udgave af programmet 'Presselogen' på TV 2 NEWS.

Panelet bestod af Bjarne Corydon, chefredaktør på Børsen, Tanja Nyrup Madsen, chefredaktør på Mandag Morgen, Niels Pinborg, chefredaktør på Se og Hør, og Thomas Funding, chefredaktør for TV 2 Nyhederne.

Useriøs journalistik

Det store fokus på prins Christians optræden i Parken blev dagen efter kaldt urimelig af Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby.

Og Bjarne Corydon og Tanja Nyrup Madsen mener heller ikke, at nyhedshistorierne om debatten om prins Christians FCK-tørklæde burde bringes.

Tanja Nyrup Madsen kalder det "useriøs journalistik" og anfægter, at der overhovedet har været en "kæmpe debat" om billedet af prins Christian på sociale medier, inden medierne kastede sig over historien.

- De fleste kigger på os og tænker: ”har I da slet ingen proportionssans? Gider I godt lade være med at skrive mere om det her? Det er tåbeligt", siger hun i 'Presselogen'.

Bjarne Corydon mener, at den slags artikler er udtryk for "åndelig dovenskab".

- Jeg synes, man ofte ser, at der er en gruppe mennesker – ikke særlig mange mennesker, og de er ikke repræsentative for noget som helst – som bliver gjort til udtryk for en objektiv historie, siger han og tilføjer:

- "Folk" er jo ikke bare dem, der råber højest. Der er et enormt tavst flertal, der aldrig kunne finde på at "rase" over noget.

Er der ikke vigtigere ting, som de danske medier kunne beskæftige sig med?

Poul Madsen, tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet

Skriver om virkeligheden

Niels Pinborg og Thomas Funding mener dog, at beslutningen om at dække historien om prins Christian var rigtig.

Se og Hør bragte historien med overskriften "Prins Christian vækker opsigt i FCK-trøje". På TV 2 blev prinsens optræden til fodboldkampen både diskuteret i programmet 'News & Co.' og diskuteret i en artikel med overskriften "Dette billede har skabt voldsom debat: - Jeg tvivler på, han gør det igen, siger ekspert".

- Danmarks kommende konge erklærer sin loyalitet til en klub. Det tror jeg, at folk, der går op i fodbold, er interesserede i at vide. Og der var jo nogen, der tog det ilde op, siger Thomas Funding i 'Presselogen'.

Hvorfor er det relevant, at nogen tager det ilde op?

- Fordi det er virkeligheden. Vi kunne se på Twitter og Facebook og alle mulige andre steder, at der faktisk var mange, der tog det ilde op. Vi vurderer, at reaktionerne er store nok og voldsomme nok, svarer han.

Niels Pinborg mener, at det er relevant at skrive om medlemmer af Kongehusets færden.

- Vi skrev, at det vakte opsigt. Vi bragte nogle tweets for og imod – vi forholder os til en mand, som folk interesserer sig for, siger han.

Opbakning fra uventet kant

Bjarne Corydon og Tanja Nyrup Madsen, som mener, at artiklerne om prins Christians klubtilhørsforhold ikke burde være bragt, får opbakning fra en – for nogen – overraskende kant.

Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen synes nemlig, at der er tale om en "ikke-historie", der er "kørt fuldstændig ud af proportioner".

- Så er det bare, jeg stilfærdigt siger: Er der ikke vigtigere ting, som de danske medier kunne beskæftige sig med end at tage sig af, om prins Christian har et FCK- eller et Brøndby-tørklæde på? siger han i 'Presselogen', hvilket fik flere af paneldeltagerne til at trække på smilebåndet.

- Hvad er det nu, man siger? Da Fanden blev gammel, gik han i kloster, siger Bjarne Corydon.

Poul Madsen var chefredaktør på Ekstra Bladet i perioden 2007-2021 og har for nylig udgivet bogen 'Bag Forsiden'. Her forsvarer han blandt andet Ekstra Bladets debatforum Nationen!, som Thomas Funding i 'Presselogen' beskriver som et helt univers, der går ud på at lægge spalteplads til danskere, der debatterer på nettet.