Rusland invaderer Ukraine

Russerne forsøger at skjule, hvor mange de har dræbt, siger ambassadør

TV 2 mødte fredag Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, der talte om krigsforbrydelser og særlige russiske flag.

Ifølge borgmesteren i Mariupol viser nye satellitbilleder af massegrave nær havnebyen, at Rusland forsøger at skjule sine ”barbariske” krigsforbrydelser ved at begrave dræbte civile.

Mariupol har været under belejring, siden krigen brød ud, men torsdag fastslog russerne, at de havde taget kontrollen, og at kampene var overstået.

Ifølge den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, er det svært at spå om, hvor mange der har mistet livet i Mariupol, så længe der stadig kan ligge civile under murbrokkerne.

- Jeg ved ikke, hvor mange der er døde, for der ligger fortsat mange under de ødelagte bygninger, men det faktum, at russerne laver disse massegrave, viser, at de forsøger at skjule hvor mange, de har dræbt, siger han til TV 2.

Her kan du se før- og efterbillederne fra satellitten.

Mariupol 19. marts.
Massegrav i Mariupol 3. april.

Det er ikke kun i Mariupol, at russerne er under mistanke for at have begået krigsforbrydelser, og hvis man spørger ambassadøren, er det ikke noget, hverken ukrainerne eller verden vil komme til at glemme.

- Med tiden vil vi undersøge alle disse forbrydelser, og vi vil få draget de ansvarlige til ansvar. Før eller siden vil straffen komme. Det er vigtigt for mig, for Ukraine og de ukrainske familier, men også for resten af verden, siger Mykhailo Vydoinyk.

Satellitbillederne er fra landsbyen Manhush, og TV 2 har ikke kunnet verificere borgmesterens oplysninger. Tidligere har det dog været fremme, at også ukrainere selv har lavet massegrave til omkomne fra Mariupol.

Sovjetflag i besatte byer

Selvom Sovjetunionen for længst er faldet, så har russiske styrker i de seneste dage brugt unionens karakteristiske røde flag med hammer og segl flere steder i Ukraine. Blandt andet på deres kampvogne og i flagstænger i besatte byer.

Den ukrainske ambassadør i Danmark siger, at sovjetflagene russerne har hejst, snart bliver fjernet. Video: Albert Schmidt Møller

Men de sovjetiske faner er ikke noget, der bekymrer Mykhailo Vydoinyk.

- De flag vil hurtigt blive fjernet. Tro mig. Det vigtigste er, at vi kan se, at befolkningen i de besatte områder ikke er bange for russerne og går på gaden, hvor de viser deres modstand, siger han.

Krigsforbrydere kan dømmes

Under den russiske invasion er der flere gange blevet meldt om mulige russiske krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne. Blandt andet i Mariupol og i Kyiv-forstaden Butja, hvor lig lå i gaderne, efter at russerne trak sig tilbage.

Men selvom billederne har vakt forargelse i Vesten, så er det for tidligt at konkludere noget, før tingene er blevet efterforsket grundigt, og en sag kan rejses ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.

Det har militærforsker ved Forsvarsakademiet Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der har speciale i krigsforbrydelse, tidligere forklaret til TV 2.

- Der skal indsamles vidneudsagn, og derefter er det vigtigt, at der bliver lavet retsmedicinske undersøgelser, så man kan finde frem til, hvordan de her personer er blevet slået ihjel, sagde Kenneth Øhlenschlæger Buhl, efter at billederne fra Butja kom frem.

Dengang gjorde han dog også klart, at selvom der kan gå mange år før en eventuel dom, så har vi tidligere – eksempelvis i forbindelse med krigen i Jugoslavien – vist, at det kan lykkes at få domsfældelser.