Henrik Qvortrup løj om sin fyring fra Ekstra Bladet

I en podcastepisode fortæller den tidligere chefredaktør, at han blev fyret og selv var med til at skrive den pressemeddelelse, han nu kalder en løgn.

Den tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Henrik Qvortrup indrømmer nu, at han blev fyret, da han 4. april stoppede med øjeblikkelig virkning i den ansvarshavende rolle på avisen.

Det oplyser Qvortrup selv i Ekstra Bladets podcast 'Q&CO' fredag morgen.

Hidtil har baggrunden for Henrik Qvortrups exit ellers været, at "selve journalistikken vægter højere end den ledelsesmæssige rolle", og at chefredaktøren derfor ønskede at "hellige sig journalistikken igen".

Sådan lød det i hvert fald i den pressemeddelelse, JP/Politikens Hus sendte ud i forbindelse med Qvortrups farvel til chefstolen for få uger siden.

Nu viser det sig dog, at forklaringen var løgn, og at Henrik Qvortrup selv var med til at formulere den for at få sagen til at se mindre dramatisk ud.

"Enighed fra begge parter"

I pressemeddelelsen fra mediehuset lød det i begyndelsen af april, at Qvortrups ledende rolle skulle erstattes af journalist Knud Brix.

I stedet skulle Henrik Qvortrup producere politiske analyser for Ekstra Bladet, ligesom han "nu skulle koncentrere sig om mediepodcasten 'Q&CO'". Rokaden skulle ske som et led i en "ny, redaktionel strategi for Ekstra Bladet".

Og det er netop i fredagens afsnit af den nævnte mediepodcast, at gæstevært Asger Juul udspørger Henrik Qvortrup, om det omdiskuterede exit reelt set handlede om, at han hellere ville koncentrere sig om journalistikken.

Lyver du i den pressemeddelelse?

- Ja, lyder svaret fra Henrik Qvortrup.

Forklaringen på løgnen er, ifølge ham selv, at han var i en tilstand, der mest af alt "minder om granatchok".

Et drømmejob

Formuleringen, om at Henrik Qvortrup i stedet for at lede skulle koncentrere sig om journalistikken, var den tidligere chefredaktør selv med til at skrive.

Allerede kort efter gik det dog op for Qvortrup selv, at formuleringen ikke holdt – jobbet havde han nemlig selv beskrevet som "et drømmejob" kun kort forinden.

Derfor skrev han 8. april et opslag på sin Facebook-profil, hvori han såede tvivl om baggrunden for sit farvel til chefredaktørrollen – en beslutning, som kun "formelt" var blevet truffet af ham, skrev han:

- Jeg må dog være ærlig og tilføje, at det nok er en af den slags beslutninger, som andre formodentlig havde taget for mig få nanosekunder efter, hvis jeg ikke selv var nået frem til den. At påstå andet er mere Komiske Ali, end jeg bryder mig om at være, lød det dengang.

Men at heller ikke det opslag var sandt, stĂĄr altsĂĄ nu klart efter Qvortrups udmelding i 'Q&CO'.

TV 2 har været i kontakt med Henrik Qvortrup, der ikke har yderligere kommentarer til sin fyring.