Krigen i Ukraine

Hemmeligholdt til det sidste – Mette Frederiksen er i Kyiv

Mette Frederiksen skal sammen med premierminister Pedro Sánchez blandt andet tale med Zelenskyj om, hvordan man kan assistere med retsforfølgelser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal i dag besøge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv.

- Hun er allerede i Kyiv sammen med den spanske premierminister, Pedro Sánchez, og de kommer til at være her hele dagen, men det meste er hemmeligholdt, og vi ved ikke, hvornår de skal mødes med Zelenskyj, det siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Kyiv.

Besøget kommer i kølvandet på en lang række andre besøg i den ukrainske hovedstad, og det er noget, der betyder meget for præsident Zelenskyj.

- Selvom han er glad for besøgene, så er det dog vigtigere for ham, at de bliver fulgt op med støtte, siger Rasmus Tantholdt.

Retsforfølgelse af krigsforbrydere

Under besøget skal de tre statsledere diskutere den nuværende situation i Ukraine og yderligere støtte, men de skal også tale om retsforfølgelsen af Rusland for mulige krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne.

- De skal diskutere, hvordan man bedst kan yde støtte til at få retsforfulgt de personer, som står bag nogle af de krigsforbrydelser, der angiveligt er foregået i blandt andet Butja, siger Rasmus Tantholdt.

I forbindelse med turen til Kyiv oplyser statsministeren, at hun beundrer præsident Zelenskyj og det ukrainske folk for deres mod og forsvar i den uprovokerede krig.

- Jeg ser frem til mødet med Zelenskyj, hvor mit budskab vil være, at Danmark fortsætter med at hjælpe Ukraine. Vesten står sammen om at støtte det ukrainske folk, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Et klart signal

For få uger siden var det ikke muligt at besøge Kyiv uden et ekstraordinært stort sikkerhedsopbud, men situationen er noget andet nu, hvor de afgørende kampe er begyndt i det østlige Ukraine. Og derfor er det blevet endnu vigtigere at vise, hvem man støtter.

Det siger TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

- Som med de mange andre vestlige ledere, der har besøgt Kyiv, er det vigtigt at vise både Zelenskyj, det ukrainske folk og ikke mindst Putin, hvem man støtter. Og det sender et klart signal, at man tør rejse til Kyiv, siger hun.

Den ukrainske præsident har flere gange talt med store ord, når han har bedt Vesten om tungere våben, men de seneste dage er tonen blevet lettere, efter at der er leveret både kampvogne, missiler, helikoptere og flydele. Det ændrer dog ikke på, at det er en støtte, som Volodymyr Zelenskyj gerne ser fortsætter.

Det er dog uvist, hvad Mette Frederiksen eventuelt vil kunne støtte med militært.

- Fra dansk side har det indtil nu været begrænset, hvad vi har kunnet levere. Vores lagre har været små, og ud over støtten til Ukraine står vi nu også i en situation, hvor vi også skal kunne beskytte os selv bedre, siger Lotte Mejlhede.

Altid en risiko

Selvom fronterne er trukket væk fra Kyiv, og kampene nu primært foregår i det østlige Ukraine, så er det ikke uden risiko, at besøge en krigszone.

- Alt er hemmeligholdt og planlagt minutiøst, når der er sådanne vip-besøg, og man tager ingen chancer. Min vurdering er dog, at russerne har nok at se til andre steder, siger Jacob Kaarsbo, der er tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste og senioranalytiker ved Tænketanken Europa, til TV 2.

Og Lotte Mejlhede er enig i, at Mette Frederiksen og den spanske premierminister, Pedro Sánchez, næppe er mål.

- Man kan ikke afvise, at en statsleder er et mål, men er de det, så har vi, hvad der ligner en fuld konfrontation med Rusland, siger hun.