Krigen sætter nu sit præg på det danske boligmarked

Flere søger mod alternativer til gasfyret, men i dele af Danmark er det slet ikke en mulighed.

Gaspriserne er steget markant de seneste måneder, og det får opvarmning til at koste tusindvis af kroner mere for mange danske familier.

Uden udsigt til en ende på krigen i Ukraine og med et Europa, der er ved at løsrive sig fra de russiske gasledninger, kan energipriserne fortsætte med at stige.

Det ses nu på boligmarkedet. Her er efterspørgslen på boliger uden gasfyr steget markant de seneste uger, fortæller Poul Erik Bech, der er stifter og bestyrelsesformand i EDC.

- Vi oplever, at der er meget fokus på gas. De huse, der har gasopvarmning, ser vi mindre efterspørgsel på, siger han.

En afledt konsekvens af dette vil være, at priserne på huse med gasfyr kan falde.

Men ikke alle steder.

Vil ikke ramme hele landet

Der er nemlig stor forskel på gasforbruget, hvis man ser på Danmarks forskellige regioner.

Derfor vil nogle områders boligmarked også gå helt fri fra frygten for høje gasregninger, fordi der simpelthen ikke er nogle alternativer.

Det forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- I Nordjylland er der relativt få huse, der har naturgas. For eksempel i Brønderslev, hvor kun 3 ud af 100 huse har naturgas. Men i Ballerup eller Rødovre uden for København er det 85 procent af enfamiliehusene, der har naturgas, siger han.

I store dele af hovedstadsområdet vil det derfor være således, at man ikke har muligheden for at frabede sig huse med gasfyr, fordi udbuddet er historisk lavt, mens efterspørgslen er tårnhøj.

- Der er kun udbudt 55 huse i Ballerup lige nu. Hvis du ikke vil have et hus med naturgas, så får du ikke et hus, for der er ikke noget at vælge mellem, siger Curt Liliegreen.

Kan give prisafslag

Med andre ord vil det ikke give mening at forsøge at presse priserne ned på huse med gasfyr i hovedstaden, men det kan måske give pote andre steder.

- Jeg forventer, at priseffekten ikke viser sig i hovedstadsområdet. Vi vil dog se den i provinsen, siger Curt Liliegreen.

Han tilføjer:

- Man kan altid forsøge at forhandle en rabat. Men det handler om udbud og efterspørgsel. Så mit bud er, at man ikke får noget ud af det i hovedstaden lige nu.