Mindst 900 civile er fundet dræbt ved Kyiv: - Mange er blevet henrettet, siger politichef

Politiets undersøgelser viser, at 95 procent er blevet dræbt af skud.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

I kølvandet på at russiske soldater har trukket sig ud af Kyiv, er der blevet fundet flere end 900 dræbte civile i området.

Mange af dem er "ganske simpelt blevet henrettet", siger byens regionale politichef, Andriy Nebytov, ifølge nyhedsbureauet AP.

- Ud fra det, vi ved, går vi ud fra, at folk simpelthen blev henrettet på gaden under (den russiske, red.) besættelse, siger politichefen på en pressekonference fredag.

Han henviser til data fra politiets undersøgelser, der viser, at mere end 95 procent af de døde er blevet dræbt af snigskytter eller med skydevåben.

LĂĄ i to store massegrave

Størstedelen af de dræbte er fundet i Kyiv-forstaden Butja.

Da de russiske styrker forlod bydelen i slutningen af marts, var det netop voldsomme billeder af dræbte civile, der gik verden rundt og førte til nye sanktioner mod russerne.

Ifølge politiet er der nu fundet over 350 dræbte civile i den nordvestlige forstad, og også her er langt størstedelen af de personer, der er fundet døde, dræbt af skud.

- Butja har det højeste antal ofre, hvilket betyder, at besættelsesmagten, der opererede i Butja, har været de mest brutale, siger Andriy Nebytov.

En del af de dræbte civile er blevet fundet i to store massegrave, hvori der lå henholdsvis 40 og 57 mennesker, oplyser politichefen.

Kan ligge flere dræbte under murbrokkerne

Derudover er der fundet dødsofre i de to Kyiv-distrikter Vyshgorod og Brovary.

Samtidig er de ukrainske myndigheder lige nu ved at rydde op i de ødelagte byer Borodianka og Makariv, fortæller politichefen. I Borodianka er 26 dræbte blevet fundet i ruinerne fra to ødelagte boligblokke.

Det ukrainske politi forventer, at dødstallet fra området omkring Kyiv vil stige yderligere de kommende dage.

- Vi er sikre pĂĄ, at der stadig ligger lig under murbrokkerne, lyder det fra Nebytov.

Putin: Butja-billeder er forfalskninger

Den russiske præsident Vladimir Putin har kaldt billederne af de dræbte civile fra Butja for "falske."

Putin sammenligner anklagerne om, at russiske soldater har dræbt ukrainske civile med det, han mener er Vestens forsøg på at inkriminere Syriens Bashar al-Assad gennem anklager om kemiske våbenangreb.

- Der er det samme forsøg på forfalskning i Butja, lød det fra Putin under en pressekonference med den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko.

De næste uger arbejder ukrainske og franske eksperter på at kortlægge mere præcist, hvad der er sket i de områder nær Kyiv, som russerne har besat og siden forladt.

Holdet omfatter blandt andet eksperter i sprængstof, ballistik og hurtige dna-test. Håbet er, at deres fund vil kunne bidrage til en eventuel efterforskning af krigsforbrydelser ved Den Internationale Straffedomstol.