Lippert

Går NATO i "storkrig" vil flere lande hjælpe Rusland, siger militæranalytiker

Vesten har NATO, men Rusland har også en militæralliance de kan benytte sig af, skulle krigen eskalere yderligere.

Et russisk bombardement mod en togstation i den østukrainske by Kramatorsk i sidste uge rystede verdenssamfundet.

Mindst 57 personer døde, og fordømmelsen mod Rusland faldt prompte. "En forfærdelig grusomhed" sagde USA's præsident, Joe Biden, mens Frankrigs udenrigsminister kaldte det en forbrydelse mod menneskeheden.

Hvis konflikten kommer, vil Rusland også aktivere sin militæralliance

Claus Mathiesen, militæranalytiker, Forsvarsakademiet

Angrebet vakte også opmærksomhed herhjemme, hvor Claus Mathiesen, der er militæranalytiker på Forsvarsakademiet, kom med en opsigtsvækkende spådom på Twitter direkte affødt af angrebet i Kramatorsk:

- Ruslands krigsførelse gør, at vi på et tidspunkt kommer til at gå ind (i Ukraine, red.), skrev han.

I onsdagens udgave af 'Lippert' på TV 2 NEWS forklarer Claus Mathiesen, at risikoen for en militær konfrontation mellem NATO og Rusland bestemt er til stede og stiger i takt med overgreb på civilbefolkningen.

Rusland vil dog ikke nødvendigvis stå alene mod NATO.

- Hvis konflikten kommer, vil Rusland også aktivere sin militæralliance med et russisk NATO bestående af Rusland, Belarus (Hviderusland, red.), Armenien, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Belarus (Hviderusland, red.) er allerede sådan set part i krigen, da de har lagt territorie til den russiske invasion, siger Mathiesen.

Han henviser med sin beskrivelse af et "russisk NATO" til militæralliancen "Den kollektive sikkerhedspagt", som Rusland er i med de fem ovennævnte stater.

Sikkerhedspagten betyder, at landene har forpligtet sig til at søge en fredelig løsning på konflikter og ser et angreb på en af medlemsstaterne, som et angreb på alle medlemslande.

Claus Mathiesen

Født:  2. september 1955

Uddannelse: Sprogofficer og cand.mag i russisk og polsk

Tidligere forsvarsattaché i Ukraine og Polen

Nuværende studielektor ved Forsvarets Sprogskole og militær analytiker ved Forsvarsakademiet

Storkrig, men ikke verdenskrig

Ifølge Claus Mathiesen er en krig mellem NATO og Rusland dog ikke lig med, at Tredje Verdenskrig kommer. Det vil kræve en involvering af andre store lande som Kina eller Indien.

- Der er ingen, der siger, at den griber om sig så meget, at den involverer Asien eksempelvis. Det kan godt blive en mere territorielt begrænset konflikt med Rusland og et par stykker til på den ene side og NATO på den anden, siger Mathiesen.

Særligt Kinas rolle har været under lup. Verdens folkerigeste land har anklaget USA for at optrappe krisen i Ukraine og har endnu ikke fordømt Ruslands invasion – hvad de i øvrigt også undgår at kalde det i Kina. De undlod også at stemme, da 141 lande stemte for en FN-resolution, der fordømmer invasionen. Og de har kritiseret, hvad de kalder ulovlige og unilaterale vestlige sanktioner.

Derfor har der i Vesten også været en frygt for, at Kina på sigt vil støtte Rusland militært. Det tror Claus Mathiesen dog ikke på:

- Kina foretrækker at have fredelige relationer til alle lande, for det fremmer handlen. Med Rusland har man en særlig kontrakt, og det kan ikke udelukkes, at Kina støtter Rusland økonomisk, men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Kina går militært ind i konflikten på russisk side.

Se hele interviewet med Claus Mathiesen i 'Lippert', hvor han også uddyber, hvorfor et angreb på et NATO-medlemsland ikke er lig med, at NATO automatisk går i krig mod Rusland.