Samfund

Anklager kalder tiltalte for "seriekrænker" i køreprøvesag

Onsdag fortsætter retssagen mod en tidligere politimand, der er tiltalt for at krænke kvinder til køreprøver.

En 64-årig tidligere politimand skal have en fængselsstraf på seks til otte måneder for stribevis af krænkelser af kvinder til køreprøver. Det mener specialanklager Jette Malberg.

Onsdag i Retten på Frederiksberg kalder hun manden for "en seriekrænker" under sin procedure, hvor hun argumenterer for strafudmålingen.

Den 64-årige mand er tiltalt for at have krænket 74 kvinder i perioden fra 10. juli 2015 til 17. oktober 2019 i sit arbejde som køreprøvesagkyndig i København.

Blandt andet ved at kramme og massere dem, tage deres hånd, lægge sin hånd på deres lår, tale om kvindernes udseende, spørge til deres sexliv, nævne egne seksuelle præferencer og lægge op til at ses med kvinderne efterfølgende.

Krænkede under køreprøver

Ifølge Jette Malberg er der tale om stillingsmisbrug.

- Mange siger, at de finder sig i hans handlinger, fordi de gerne vil bestå. De fortæller, at der er en ulig magtbalance. De har efterfølgende skammet sig, og nogle fortæller det ikke til nogen overhovedet, siger hun.

I alt er 66 kvinder blevet kaldt ind som vidner undervejs i sagen. Fælles for kvinderne er, at de alle var til køreprøve, da betjenten – der ved prøverne skulle vurdere, hvorvidt kvindernes evner i trafikken rakte til et kørekort – krænkede deres blufærdighed.

Den tidligere betjent nægter sig skyldig, men erkender at have krammet og taget nogle eleverne i hånden ved køreprøver.

Han skulle angiveligt også have skrevet sit private nummer på bagsiden af de midlertidige kørekort til nogle af eleverne.

- Det gjorde jeg en gang i mellem, hvis der var god kemi og fælles interesser, forklarer den gråhårede mand og fortsætter:

- Men det var aldrig med seksuelle eller krænkende bagtanker.

- Slap af, tag det nu roligt

Ifølge hans forsvarsadvokat, Finn Bachmann, skal der ske frifindelse.

- Såfremt at retten finder, at min klient er skyldig i et eller flere af punkterne, nedlægges der påstand om betinget dom med samfundstjeneste, siger han.

Bachmann mener, at der er "tale om berøring – ikke beføling".

- Sådan lidt morfar-agtigt: "slap af, tag det nu roligt". Der er ingen tvivl om, at det har været meget velmenende, siger forsvarsadvokaten.

Den sidste bemærkning fra tiltalte er henvendt til anklagemyndigheden:

- Hvorfor har anklagemyndigheden ikke også adspurgt de mange mandlige elever, jeg har haft? siger han ud i rummet.

Der ventes at blive afsagt dom i sagen 27. april.