Krigen i Ukraine

Derfor kalder Putins talsmand russiske tabstal for en "tragedie"

Rusland har behov for en stærk, national fremstilling af landet i en offerrolle, mener militæranalytiker med speciale i informationskrig.

"Signifikante tab af tropper" og "en stor tragedie".

Talsmanden for Kreml, Dmitrij Peskov, var særdeles klar i mælet, da han torsdag gav et opsigtsvækkende interview til det britiske medie Sky News omkring situationen i Ukraine – set fra et russisk perspektiv.

Timingen for interviewet og indrømmelsen om "en stor tragedie" til det vestlige medie er dog langtfra tilfældig.

Det mener både Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker med speciale i informationskrig, propaganda og sociale medier, fra Forsvarsakademiet samt André Ken Jakobsson, som er adjunkt ved SDU og forsker i stormagtskonflikter.

De to eksperter fremhæver følgende forhold, der særligt gør sig gældende for regeringens udmelding netop nu:

  • Et varsel om, at krigen vil fortsætte og kunne mærkes
  • Et behov for en stærk, national fortælling om Rusland i en offerrolle
  • En forberedelse til kommende hårde kampe i det østlige Ukraine

Krigen kan for alvor ses og mærkes

Jeanette Serritzlev mener, at det var en meget interessant udmelding, som Dmitrij Peskov gav til Sky News.

Hun hæfter sig især ved, at talsmanden for Kreml ikke kom ind på konkrete tabstal for russerne under krigen i Ukraine. For det er i sig selv en vigtig pointe, mener militæranalytikeren.

- Når Peskov indrømmer store tabstal, er det et stærkt varsel til den russiske befolkning om, at krigen for alvor vil kunne ses og mærkes, siger Jeanette Serritzlev.

Den udlægning er André Ken Jakobsson enig i.

Ifølge SDU-forskeren er Peskov meget professionel og yderst strategisk i valget af sine ord. Netop derfor er det interessant, at talsmanden ikke vælger at nævne et specifikt antal døde russiske soldater.

Peskov puster samtidig til den nationalistiske ild

André Ken Jakobsson, adjunkt ved SDU og forsker i stormagtskonflikter

Det er heller ikke tilfældigt, at udtalelsen kommer netop nu, for det skal ses som en form for "opvarmning" til kommende russiske tabstal, som han forudser, der snart vil komme en officiel udmelding om.

- Ordene "en stor tragedie” passer godt ind i fortællingen om, at der vil komme flere tab fra russisk side. Peskov puster samtidig til den nationalistiske ild, siger André Ken Jakobsson.

Rusland i en offerrolle

Budskabet fra den russiske regering skal ifølge Jeanette Serritzlev også ses som en form for tidlig forberedelse til den store sejsparade 9. maj på Den Røde Plads i hovedstaden, Moskva.

Paraden symboliserer russernes sejr over Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig, og den har gennem årene haft meget stor symbolsk værdi for Rusland.

Den militære opvisning har fået endnu større værdi for præsident Vladimir Putin nu, hvor landet er i krig med Ukraine.

Jeanette Serritzlev mener, at Peskov helt bevidst bruger ordene "en stor tragedie” om de mange, faldne russiske soldater, da det automatisk leder tankerne tilbage på "den store fædrelandslandskrig", som er den russiske udlægning af Anden Verdenskrig på Østfronten.

- Ordene skal ses som en del af en offerfortælling fra russisk side, for der er behov for en stærk, national fremstilling af Rusland i en offerrolle, mener Jeanette Serritzlev.

André Ken Jakobsson vurderer også, at Dmitrij Peskov forsøger at skabe en fortælling med Rusland som offeret.

Kort efter krigens begyndelse kom der tabstal fra fronten fra Ukraine, og de mange faldne russiske mænd har gennem de seneste seks uger, som invasionen har varet, fået større og større betydning i hjemlandet.

- Russerne har skabt et rum for information, hvor det er umuligt at tale sandt om krigen og tabstal, siger André Ken Jakobsson.

Det er tydeligt, at de russiske tabstal er urealistisk lave

Jeanette Serritzlev, militæranalytiker med speciale i informationskrig, propaganda og sociale medier

Usikkerhed om russiske tabstal

De to eksperter mener ikke, at det nogensinde vil stå klart, hvor mange russiske soldater der reelt er døde i krigen i Ukraine.

Og forskellene i tabstal er store – alt afhængig af hvem der ser.

Den seneste udmelding fra Rusland stammer fra 25. marts, hvor landet meldte ud, at man havde mistet 1351 soldater i Ukraine. Et tal, der dog ikke er bekræftet.

Et par dage forinden lød det fra NATO, at antallet lå mellem 7000 og 15.000, og ifølge Jeanette Serritzlev lyder det seneste tal fra generalstaben i Ukraine, at 18.900 russiske soldater er faldet i krigen.

- Det er tydeligt, at de russiske tabstal er urealistisk lave – ikke mindst på baggrund af billeder fra Ukraine, der viser hårde kampe og mange udbrændte russiske kampvogne, siger militæranalytikeren.

Hun mener samtidig, at tabstallene fra ukrainsk side over antallet af døde russiske soldater skal tages med et gran salt, men at disse er tættere på sandheden.

Styret i Kreml har i hendes optik været tilbageholdende med at opgive russernes tabstal, fordi det potentielt kan ændre krigens psykologi og civilbefolkningens syn på den specielle militæroperationen i Ukraine, som det hedder i Rusland.

Men landet har efterhånden trukket den så langt som muligt.

- Det er begrænset, hvor længe man fra Kremls side kan hævde, at der kun er faldet 1500 soldater, mener Jeanette Serritzlev.

Forberedelse til hårde kampe i det østlige Ukraine

Indrømmelserne fra Dmitrij Peskov om "signifikante tab af tropper" skal ifølge André Ken Jakobsson ses som en forberedelse til de forventede, kommende kampe i Donbas-regionen i det østlige Ukraine.

Rusland har den seneste tid rokeret en del af sine tropper væk fra det nordlige Ukraine for netop at kunne intensivere kampene i området omkring den østlige løsrivelsesregion.

Formuleringen er også begyndelsen på fortællingen om en langt sværere konflikt, end Rusland egentlig havde troet mulig fra begyndelsen af invasionen.

- Rusland har tænkt sig at køre det tunge skyts frem, og man prøver nu at finde en begrundelse for dette i det østlige Ukraine, mener André Ken Jakobsson.

Jeanette Serritzlev kalder udmeldingen fra Peskov for "strategisk". Hun mener også, at den skal ses i sammenhæng med nye, hårde kampe i den østlige del af landet.

Torsdag var Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, ude med en meget dyster forudsigelse om krigens fortsættelse.

- Kampen om Donbas kommer til at minde om Anden Verdenskrig, lød vurderingen.