Samfund

Amerikansk bombefly flyver i cirkler over Hjørring

Bombeflyene er ikke de eneste internationale gæster, som Danmark har haft de sidste dage.

Der var nok en jyde eller to, der spærrede øjnene op torsdag, da der pludselig var to amerikanske bombefly, der kredsede rundt i hovedlandet.

De to fly af typen B-52, der også kaldes Stratofortress, var, ifølge Forsvarskommandoen, på øvelse i Danmark, hvor de blandt andet kredsede rundt over Hjørring og siden fløj lavt ind over Flyvestation Karup.

Overflyvninger, der både gav amerikanske piloter og det danske støttepersonel på jorden et vigtigt træningsudbytte.

- Det primære udbytte af træningen er, at piloterne kommunikerer med personellet på jorden, mens de er i dansk luftrum. Men det er også positivt, at vi træner planlægningen af den type operationer. Det giver os vigtig viden og træning i at operere sammen med vores NATO-allierede fra USA, siger oberst Søren Wilhelm Andersen, der er chef for det Nationale luftoperationscenter i Flyvevåbnet, i en pressemeddelelse.

De to fly blev designet af Boeing i 1948 og har været benyttet af det amerikansk flyvevåben siden 1955. Målet dengang var, at det skulle kunne bære en atombombe og flyve hele vejen til Sovjetunionen.

Flyene, der i dag fløj rundt over Danmark, kom fra Royal Air Force basen Fairford i Storbritannien, hvor de er udstationeret. Efter træningsflyvningen over Danmark fortsatte amerikanerne ud over Nordsøen, hvor de mødtes med fly fra andre NATO-lande.

Kampvogne i Esbjerg

Bombeflyene er ikke de eneste amerikanske gæster, som Danmark har haft de seneste dage. Også onsdag var der nemlig en tungt visit.

Her rullede 300 amerikanske panserkøretøjer og andet materiel i land i Esbjerg Havn.

De mange panserkøretøjer ankom med fragtskibet ARC Endurance, som med sine 264 meter er det største skib, der nogensinde har lagt til i havnen i Esbjerg.

Herfra skulle de så videre til Polen som led i en britisk og amerikansk øvelse, der skulle træne at flytte materiel til Østeuropa.

Selvom tidspunktet er påfaldende, så oplyste brigadegeneral Henrik Lyhne i går til DR, at det altså ikke havde noget med krigen i Ukraine at gøre.