Usædvanligt syn, da 300 amerikanske kampvogne landede i Esbjerg

Køretøjerne skal nu fragtes videre til Polen, hvor de skal anvendes i en øvelse.

Onsdag morgen landede flere end 300 amerikanske panserkøretøjer og andet materiel i Esbjerg Havn.

Panserkøretøjerne ankom med fragtskibet ARC Endurance, som med sine 264 meter er det største skib, der nogensinde har lagt til i havnen ud for Esbjerg.

Baggrunden for det usædvanlige besøg er en større militærøvelse for USA og Storbritannien.

Øvelsen går ud på at flytte materiel fra USA til Østeuropa, og det går altså gennem Danmark, som dermed bliver central i øvelsen.

Danmark yder det, der kaldes Host Nation Support.

Skal bruges i øvelsesaktivitet i Polen

Den danske værtsrolle består først og fremmest i at sørge for sikkerheden under overflytningen af kampvognene.

I et tæt samarbejde med Hjemmeværnet og politiet bestod Forsvarets opgaver onsdag af alt lige fra koordinering med de to allierede lande til lavpraktiske opgaver som indkvartering af britiske soldater og bevogtning af Esbjerg Havn.

Det skriver Forsvaret selv om operationen på sin hjemmeside.

Briternes opgave på havnen bestod i at modtage køretøjerne og materiellet for herefter at sikre, at det bliver fragtet videre til Polen, hvor det skal bruges ved en øvelsesaktivitet i området Drawsko Pomorskie.

Materiellet tilhører den amerikanske hær og er blevet sendt til Danmark fra den delstaten Colorado.

Handler ikke om krigen

Selvom overflytningen af panserkøretøjerne til Østeuropa sker i en tid, hvor der er krig i Ukraine, har den dog ikke noget med krigen at gøre.

Det fortæller brigadegeneral Henrik Lyhne til DR.

Alligevel har krigen mellem Rusland og Ukraine understreget vigtigheden af, at vi "øver os og bliver skarpe på det, vi eventuelt kunne ende med at skulle involveres i", siger han.

- Det er rigtig vigtigt, at vi øver os, og vi bliver gode til at arbejde sammen med de andre nationer. Vi sender også et rigtig vigtigt signal om, at NATO står stærkt sammen, og at vi øver sammen, og vi er sådan set klar, hvis der bliver behov for det, siger brigadegeneralen til DR.

Onsdag morgen landede flere end 300 amerikanske panserkøretøjer og andet materiel i Esbjerg Havn. Køretøjerne skal nu fragtes videre til Polen, hvor de skal anvendes i en øvelse.