Samfund

Alvorligt salmonellaudbrud blandt børn i Europa - skyldes formentlig Kinderæg

134 tilfælde er konstateret i Europa, hovedsageligt blandt børn under ti år. Der er dog ingen bekræftede tilfælde i Danmark på nuværende tidspunkt.

Et udbrud af bakterien salmonella plager lige nu flere lande i Europa, herunder Sverige, Norge og Storbritannien.

Det oplyser Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) i en pressemeddelelse.

Ifølge ECDC er specifikke chokoladeprodukter forbundet til salmonellaudbruddet, der har sendt et "usædvanligt højt antal børn" på hospitalet med symptomer som blodig diarré.

Der er især tale om børn under ti år, og det får myndigheder til at slå alarm og kalde salmonellavarianten - der formentlig stammer fra det populære chokoladeæg, Kinderæg, for særligt alvorlig.

Tilbagekaldt i Storbritannien

I Storbritannien advarer myndighederne nu om at spise Kinderæg, der kommer fra et vist vareparti med en holdbarhedsdato mellem 11. juli og 7. oktober i år.

Det skriver BBC.

Advarslen kommer efter 63 tilfælde af salmonellaforgiftning forbundet til chokoladeæggene, hovedsageligt blandt børn under fem år.

Også i Sverige er der opdaget fire tilfælde af salmonellaforgiftning, formentlig forårsaget af produktet Kinderæg Surprise. Det skriver Aftonbladet.

Til det svenske medie fortæller en talsmand for den svenske fødevarestyrelse, Mats Lindblad, desuden, at noget tyder på en salmonellavariant der er "en mere alvorlig variant end almindelig salmonella", blandt andet på grund af antallet af indlæggelser hos børn.

I Norge lyder det fra den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet, at et enkelt tilfælde er registreret, og at et tilsyn nu vil undersøge, om chokoladeæg fra det pågældende parti sælges i Norge.

Ifølge BBC har virksomheden bag Kinderæg-produktet, Ferrero, udtalt, at salmonella ikke er opdaget i nogen af de produkter, der er i salg, men at man er i tæt samarbejde med europæiske myndigheder for at fastslå udbruddets oprindelse.

- Vi tager fødevaresikkerhed ekstremt alvorligt, og vi beklager denne situation dybt, lyder det fra Ferrero.

Ingen registrerede tilfælde i Danmark

Omfanget af udbruddet er endnu ikke kendt herhjemme.

Men til B.T. oplyser beredskabschef ved Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove, at man er i højeste beredskab ovenpå nyheden fra de omkringliggende europæiske lande.

- Der er ikke registreret tilfælde i Danmark, men vi er er meget opmærksomme, siger beredskabschefen til avisen.

Nikolas Hove understreger desuden, at styrelsen laver stikprøver, men at det i første omgang er virksomheders eget ansvar at kontrollere produkterne - indtil videre er det dog trygt for danskerne at spise Kinderæg i påsken, er meldingen fra Fødevarestyrelsen.