Krigen i Ukraine

Ekspert: Sådan kan nye sanktioner mod Rusland ramme os selv

Stigende priser og forsinkelser i byggeriet kan blive nogle af konsekvenserne, lyder det.

Hvis Danmark sammen med EU indfører nye, hårdere sanktioner mod Rusland, kan det også ramme os selv.

Det vurderer Jens Ladefoged Mortensen, lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Det kan ramme os i form af stigende energipriser, stigende priser på andre områder og forsinkelser i byggeriet, siger han til TV 2.

Over for Jyllands-Posten peger han på fire muligheder for at ramme Ruslands præsident, Vladimir Putin, endnu hårdere, end det sker i forvejen.

Den første er flere økonomiske sanktioner. Den anden er at udvide eksportforbuddet, som i øjeblikket omfatter produkter, der kan benyttes militært eller til olieraffinering, samt visse luksusprodukter.

Den tredje mulighed er at lukke havne for russiske handelsskibe. Og endelig er den fjerde et totalt stop for import af russisk olie og gas.

Kan forsinke byggeri

Den sidste mulighed vil kunne indebære en yderligere stigning i de allerede høje energipriser, men også et stop for russiske skibes mulighed for at anløbe danske havne vil kunne ramme os, påpeger Jens Ladefoged Mortensen.

- Vi importerer for eksempel en del stål og gødning fra Rusland, som har en ret stor markedsandel i Danmark, siger Jens Ladefoged.

Det betyder blandt andet, at byggeriet i Danmark kan blive ramt. Jens Ladefoged Mortensen tror dog ikke, at det ligefrem vil udløse mange konkurser i byggebranchen.

- Men det vil kunne medføre forsinkelser i byggeriet, siger Jens Ladefoged.

Kan ramme Tyskland hårdere - og dermed også Danmark

Men Danmark er generelt bedre stillet end flere andre lande, når det kommer til eventuelle konsekvenser for EU af sanktionerne mod Rusland, vurderer Jens Ladefoged.

Vi er nemlig længere med den grønne omstilling og dermed mindre afhængige af russisk gas og olie.

- Det vil for eksempel ramme Tyskland langt hårdere, hvis de indfører nye sanktioner mod Rusland, siger Jens Ladefoged med henvisning til, at tyskerne i høj grad er afhængige af russisk gas og olie.

I tilfælde af tyske sanktioner kan Danmark indirekte blive ramt, blandt andet hvis mangel på energikilder rammer den tyske produktion.

- Hvis for eksempel den enorme tyske bilproduktion bliver ramt, vil det kunne ramme danske underleverandører, siger Jens Ladefoged.

Tirsdag eftermiddag har EU varslet en femte sanktionspakke mod Rusland, og for første gang går unionen efter at ramme Ruslands energieksport.