Rusland invaderer Ukraine

Hundredvis gik på gaden mod særlov: - Hvordan minder de mere om danskere?

Hundredvis af demonstranter gik lørdag eftermiddag i samlet flok gennem Københavns gader for at protestere mod den såkaldte særlov for ukrainere.

Fedaa Sultan trådte op på ladet på den bil, der senere skulle føre hundredvis af demonstranter an gennem Københavns gader.

Han greb mikrofonen.

- Vi diskriminerer ikke. Vi går ikke ind for at skelne mellem ukrainske flygtninge eller syriske flygtninge. Tværtimod. Den her særlov siger, at nogen er mere særlige end andre, bragede hans stemme gennem højtalerne og ud til et mindre menneskehav, som havde forsamlet sig foran ladet.

For at understrege at de mente det, havde 'Sit-in'-bevægelsen, som var medarrangør af lørdagens demonstration mod den såkaldte særlov, forbudt demonstranterne at tage flag med.

Mens de blå og gule ukrainske flag vajede over Børsen i nærheden, havde demonstranterne medbragt sorte hjerter.

- Vi er så trætte af det, bragede stemmen videre, før den knækkede.

- Vi er så trætte af at høre skrøner i danske medier om nærområder. Vi opfordrer alle danskere til ikke at købe ind på det her "nærområde-pis".

Der lød jubel fra publikum, inden menneskemængden begav sig ud på den knap tre kilometer lange gåtur fra Christiansborg til Folkets Park på Nørrebro.

Særlov skal hjælpe ukrainske flygtninge

Lørdag havde flere organisationer, blandt andet organisationen 'Sit-in', som skriver, at de arbejder for "et humant asylsystem" i Danmark, arrangeret en demonstration mod det danske asylsystem, som, de mener, er racistisk.

Ifølge Fedaa Sultan, som er aktivist i 'Sit-in'-bevægelsen, er racismen i asylsystemet blevet tydeliggjort af en særlov, som et flertal i Folketinget har indført for hurtigere at kunne hjælpe ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark.

- Særloven er diskriminerende, den er baseret på etnicitet og religion, og det er dybt problematisk, at de begynder at bygge vores lands værdier på det, sagde Fedaa Sultan til TV 2.

Særloven er en suspendering af de normalt gældende asylregler, så ukrainske flygtninge kan få opholdstilladelse, så de kan bo ude i samfundet, tage et arbejde, og børnene kan gå i skole.

Et menneske er et menneske, og en flygtning er en flygtning

Anette Skov, demonstrant

Loven er ikke den første af sin slags, som er blevet indført i Danmark. Også under Balkankrigene blev der indført en særlig ordning for de flygtninge, som kom til landet.

Argumentet for at indføre en særlov for ukrainske flygtninge er, at Ukraine er et nærområde til Danmark.

- Syrien ligger 3000 kilometer væk, og Kyiv ligger 2000 kilometer væk. Men forskellen er, at Ukraine er en del af Europa. Der er kun ét land mellem os og Ukraine, og det er Polen, har SF-formand Pia Olsen Dyhr sagt til TV 2.

Ny særlov for flygtninge fra Ukraine

Som reglerne er i dag, kan ukrainere være i Danmark i 90 dage. Men da Ukraine ikke er en del af EU, har de ikke adgang til det danske arbejdsmarked eller danske velfærdsydelser.

De kan i stedet søge asyl. Men for at få asyl skal man leve op til flere betingelser.

Den nye særlov er en suspendering af de normale regler for asyl.

Loven skal sikre ukrainere mulighed for at kunne fortsætte deres liv og blive en del af det danske samfund hurtigt, lyder det i aftaleteksten.

Det skal ske i stedet for "at blive henvist til at indgive ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingeloven, hvilket vil kunne betyde, at de pågældende vil skulle opholde sig i Danmark i en længere periode uden et egentligt opholdsgrundlag", lyder det.

Partierne er blevet enige om, at loven som udgangspunkt skal vare i to år med mulighed for forlængelse.

Loven skal omfatte ukrainske statsborgere og personer med flygtningestatus i Ukraine samt medfølgende kernefamilie og andre familiemedlemmer forsørget i samme husstand, lyder det.

Kilde: Ritzau

Ressourcer og medmenneskeligt overskud

Da bilen med demonstranter og Fedaa Sultan på ladet begyndte at trille i retning mod Nørrebro, rungede budskabet i de københavnske gader.

- No border, no nation (ingen grænse, ingen nation, red.), lød det fra ladet, og den efterfølgende vrimmel af demonstranter færdiggjorde sætningen i kor:

- Stop deportations (stop deporteringer, red.).

En af de fremmødte var Bertram Eiriksson. Han var med til demonstrationen for at vise sin utilfredshed med den danske asylpolitik, som, han mener, er racistisk.

- Den gode og rimelige modtagelse af ukrainske flygtninge har vist, at der sådan set hele tiden har været ressourcer og medmenneskeligt overskud til at tage godt imod flygtninge, lød det.

Argumentet for særloven er, at Ukraine er et nærområde for Danmark. Så hvorfor skal vi ikke hjælpe dem mere, end vi skal hjælpe eksempelvis syriske flygtninge?

- Flygtninge flygter ikke for sjov. De lander der, hvor de lander. Det er min opfattelse, at vi skal tage imod dem, som banker på vores dør, uanset hvilken historie de kommer med. Bomber rammer lige hårdt, om man er muslim eller kristen.

- Jeg synes, det er helt forkert, at vi baserer vores humanitet på afstand

Fedaa Sultan, aktivist i 'Sit-in'-bevægelsen

Også Anette Skov og datteren Carla Petersen mener, at den aktuelle flygtningesituation belyser et problem i det danske asylsystem, som har eksisteret i mange år.

Anette Skov beskriver særloven som "et vanvittigt clash mellem måder at opføre sig på", og det er datteren enig i:

- Jeg synes også, det er vigtigt at sige, at det jo ikke er for at fjerne fokus fra Ukraine, men netop for at sætte fokus på, at det er det her, vi burde have gjort for 20 år siden, sagde Carla Petersen.

Regeringens argument for at lave særloven er, at Ukraine er et nærområde for Danmark, og derfor er vi forpligtet til at hjælpe de flygtninge, der kommer derfra. Giver det ikke god mening?

- Jeg synes, det er en helt forkert måde at stille det op på. Vi har menneskerettigheder, og et menneske er et menneske, og en flygtning er en flygtning, lød det fra Anette Skov.

- Hvordan minder de mere om danskerne?

På vejen mod Nørrebro gjorde menneskemængden et stop foran den grå bygning i København, som huser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Synet af bygningen skruede op for lyden på tilråbene.

For Fedaa Sultan var det især særloven, der blev benzin på det bål, der er bygget af hans vrede mod den danske udlændingepolitik.

Blandt andre Inger Støjberg har argumenteret for, at ukrainske flygtninge er nemmere at integrere i det danske samfund, fordi deres kultur og religion minder mere om den danske. Så giver det ikke god mening, at vi tager imod de her flygtninge på en anden måde?

- Hvordan minder de mere om danskere? Jeg tror, ukrainerne minder meget mere om Rusland, hvis man skulle tale religion og historie. Måske du prøver at referere til de skrøner, der er blevet dyrket i medierne det sidste lange stykke tid omkring, at Ukraine skulle være et nærområde, sagde Fedaa Sultan.

Men er det ikke det?

- Det er det ikke.

Hvorfor ikke?

- Afstanden fra Danmark til Ukraine er næsten den samme fra Danmark til Istanbul, hvor der er mange syrere, som sidder fast.

Men afstanden fra den danske grænse til den ukrainske grænse er lidt over 1000 kilometer, mens afstanden til den syriske grænse er cirka 3000 kilometer. Så der er vel tale om et nærområde, når vi taler Ukraine?

- Jeg synes, det er helt forkert, at vi baserer vores humanitet på afstand. Det er helt forkert af den danske befolkning. Og hvis de køber ind på den retorik, er det dem, der smadrer deres fællesskab.

De anførende stemmer på ladet af bilen havde fået en hæs klang, da optoget fortsatte i retning mod Nørrebro.

Under turen fra Christiansborg til Udlændinge- og Integrationsministeriet havde demonstranterne lagt en melodi på råbet.

- No border, no nation, stop deportations.