Mink-sagen

Forening kæmper for at hjælpe minkavlen i gang: - Alt har en begyndelse

Foreningen Danske Mink arbejder for at genoplive minkavlen, men meget få ser ud til at tilslutte sig målet.

Louise Simonsen er formand for foreningen Danske Mink. Foreningens mål er at sparke gang i det erhverv, der blev lukket ned i november 2020, da alle danske mink blev beordret aflivet.

Og når vi går fra fredag til lørdag, vil hun have et klarere billede af, hvor mange minkavlere, der er med hende i den kamp.

Her nogle timer før tidsfristen udløber ved midnat har 13 søgt om den såkaldte dvalekompensation for dem, der har tanker om at genoptage avlen.

I den anden ende har foreløbigt 1237 søgt om nedlukningserstatning.

Hvad er dvalekompensation?

Dvalekompensation er rettet mod de minkavlere, der ønsker at genoptage avlen.

Den kompenserer for faste omkostninger inklusiv nødvendige driftsomkostninger til vedligehold og service af produktionsfaciliteter som følge af minkforbuddet, der foreløbigt fortsætter til udgangen af 2022.

Avlere, der vælger dvalekompensation, kan ændre deres valg til permanent nedlukning frem til 21. december 2023 mod at tilbagebetale dvalekompensationen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Der ligner dermed et billede af et lille hold af minkavlere, som skal forsøge at sætte gang i erhvervet igen.

- Alt har en start. Hvis vi er 13 fra start, og folk så kan se, at det rent faktisk kan lade sig gøre, kunne det være, at der kommer nogen til senere hen, siger Louise Simonsen til TV 2.

Har talt med over 50 tvivlere

Louise Simonsen forklarer, at man ikke forsøger at overbevise de enkelte avlere om, at de skal genoptage erhvervet, men primært hjælper med at tage stilling til dvale- eller erstatningskompensation med argumenter for og imod.

- Jeg har snakket med i hvert fald over 50, der har været i tvivl om, hvad de skulle gøre, siger hun og forklarer, at de også hjælpe med jura og andre leveveje for dem, der vælger at stoppe.

En af dem, der har gennem den turbulente periode siden november 2020 har vaklet mellem at fortsætte eller stoppe, er Erik Møller Hansen fra Brenderup på Fyn.

- Det har fyldt enormt meget i vores familie, når der er nogle, der lukker vores virksomhed fra den ene dag til den anden, siger han til TV 2.

Siger farvel til 35 år med mink

I foråret sidste år blev det efter en række møder med andre avlere klart for ham, at hans fremtid ikke længere var som dansk minkavler.

- Jeg har haft mink i 35 år, men pludselig kunne vi godt se, hvor det her bar hen ad.

Nu har han og familien sadlet om og har en restaurant, samtidig med de holder frilandsgrise og naturkvæg.

Det er svært at komme i gang, men det skal nok komme. Det var en svær for omvæltning for os, og det har det været for alle, siger han.

En svær genstart for minkbranchen

Louise Simonsen tager ikke det umiddelbart meget få fremtidige minkavlere som en dødsdom for erhvervet. Tværtimod.

- Jo færre om udbuddet, jo højere må prisen også være. For forretningen i det kunne det godt ende rigtig godt for dem, der fortsætter, fortæller hun.

Hun mener heller ikke, at fordi der nu er over tusind, som siger farvel til minkbranchen, at det er et direkte tegn på, at de ikke ønsker at være det.

- Det er mange andre ting end kun, om man ønsker at være minkavler, der gør sig gældende i de her dage. Der er også en bank, der skal være med på rejsen.

Som det ser ud nu, står hun sammen med blot 13 avlere, der nu skal få gang i erhvervet igen.

- Jeg synes minkerhvervets fremtid i Danmark tegner til at blive lidt svært i starten, og vi skal i hvert fald holde sammen. Ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre. Hvor der er vilje, er der vej.