Krigen i Ukraine

- Det er en voldsom opgave, vi står overfor, men det er ikke noget alternativ til at hjælpe, siger Mette Frederiksen

Statsministeren gjorde klart, at det ikke vil blive muligt at kompensere danskerne for de stigende priser.

Vi ved ikke, hvor længe krigen kommer til at vare, eller hvor længe vi vil mærke konsekvenserne i Danmark, og ”det kan blive værre endnu”.

Sådan lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften, da hun medvirkede i et længere interview med TV 2.

Allerede nu har vi oplevet stigende priser både på energi og fødevarer, men i takt med, at der kommer flere ukrainske flygtninge til Danmark, så bliver der brug for, at vi står sammen og løfter i fællesskab.

- Da vi for kort tid siden stod midt i pandemien, viste vi, at vi kunne løfte i flok. Pensionerede læger og sygeplejersker kom tilbage, og vi har brug for det samme nu i den sociale sektor, siger Mette Frederiksen.

Men det er ikke kun i det offentlige, at velfærdsbyrden skal løftes, fordi der bliver også brug for helt almindelige danskere i håndteringen af de mange ukrainere, der ventes at komme til Danmark.

- Det er en voldsom opgave, vi står overfor, men der er ikke noget alternativ til at hjælpe. Vi kan ikke sige nej til de mange mennesker, der flygter fra Putin. Vi bliver nødt til at hjælpe børnene i skoler, institutioner og til fritidsaktiviteter, siger statsministeren.

Ja-hatten

Fredag meddelte regeringen, at Danmark forbereder sig på at tage imod over 100.000 ukrainske flygtninge den kommende tid. Bliver tallet så højt, vil der reelt være tale om en mindre undtagelsestilstand i Danmark, lyder det fra Mette Frederiksen.

- Det kommer til at kræve et enormt overskud af danskerne. Ja-hatten skal virkelig på. Vi kommer til at få behov for hinandens hjælp. Den opbakning, der har været de seneste uger, den skal vi huske på også de næste måneder, siger Mette Frederiksen.

- Det kommer til at kræve et enormt overskud. Ja-hatten skal virkelig på, siger hun.

Såfremt der kommer 100.000 flygtninge til Danmark, vil det betyde en befolkningsvækst på omkring halvanden procent på meget kort tid, og det vil også betyde, at alle danskere vil have ukrainere i deres nærhed.

Derfor kommer vi til at gå på kompromis med nogle af vores krav i det daglige – ikke mindst når det kommer til skoler, institutioner eller venteværelset hos lægen.

- Der vil være flere børn i klasser og stuer, og de vil tale et andet sprog, og det er noget, vi alle vil kunne mærke, ikke mindst vores børn. Men vi skal være fleksible og hjælpe både dem og hinanden, siger Mette Frederiksen.

Ingen guld og grønne skove

Mandag morgen vågnede danskerne op til yderligere prisstigninger på fødevarer, og et flertal af Folketingets partier vedtog i februar at udbetale en varmecheck til trængte danskere.

Men til trods for, at de økonomiske udfordringer kun er blevet større, så skal vi ikke forvente, at vi blive kompenseret.

- Det kan blive værre endnu, og derfor kommer jeg ikke til at love guld og grønne skove. Vi kommer ikke til at kunne løfte alt fra danskernes skuldre, siger statsministeren.

Samtidig gør hun dog klart, at de allerede onsdag forventer at have en aftale om endnu en varmecheck på plads, en aftale som TV 2 erfarer vil forhøje den tidligere varmecheck til 5900 kroner og gøre den tilgængelig for flere danskere.

Derudover ser regeringen på en række initiativer, der kan hjælpe danskere, som har svært ved at få pengene til at række. Ikke mindst ved at rykke folk fra gas til fjernvarme.

Til slut understregede Mette Frederiksen, at det vigtigste var ”at gøre noget”, at vi udviser handlekraft, og at vi løfter i flok.

- Danskerne bidrager allerede meget, og vi får brug for kreativitet, fleksibilitet og velvilje, hvis vi skal løse opgaven herhjemme. Gør noget. Hjælp de ukrainske børn og unge, så de kommer til fritidsaktivitet, lad os åbne de danske arbejdspladser for ukrainerne. Der er brug for alle hænder nu, siger statsministeren.