Dagens overblik

Dagens overblik: Hård kritik af ministeriums og PET’s indblanding i Tibetsagen

Rusland vil splitte Ukraine i to. Dagligvarer bliver dyrere. Et opsigtsvækkende Oscar-show, og så forlader Carlsberg Rusland.

Det var 13. december 2021, at Inger Støjberg blev kendt skyldig i forsætlig overtrædelse af ministeransvarsloven i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar – og nu er hun så begyndt at afsone sin dom på 60 dages ubetinget fængsel.

Efter domsafsigelsen i Rigsretten blev hun også dømt uværdig til at sidde i Folketinget, men et nyt job som klummeskribent hos Ekstra Bladet og tv-vært på dk4, gjorde det muligt for Støjberg at afsone med fodlænke i stedet for i et af landets fængsler.

Men den tidligere Venstre-minister er ikke den eneste, der har haft svært ved at overholde loven, og der var hårde hug til både Udenrigsministeriet og PET, da Tibetkommissionen i dag udgav deres beretning.

Velkommen til dagens overblik.

Kinesiske hensyn over grundloven

Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i en årrække lagt hårdt pres på Københavns Politi for at fjerne eller skjule demonstrationer, når det officielle Kina besøgte Danmark.

Det vurderer Tibetkommissionen, som i dag rettede en skarp kritik, hvor de understregede, at der mere eller mindre var tale om en fast praksis, som satte hensynet til kinesiske gæster over grundloven.

Efterretningstjenesten blev blandt andet kritiseret for direkte at have viderebragt kinesiske ønsker om at undgå at blive konfronteret med demonstranter, mens Udenrigsministeriet ved konkrete besøg aktivt har tilskyndet til og samarbejdet om, at anti-kinesiske demonstrationer med videre blev forhindret af Københavns Politi.

Det er anden gang, at en kommission har undersøgt Tibetsagen, og i den første blev ansvaret placeret hos to mellemledere hos Københavns Politi. Den nye gennemgang har ikke givet grundlag for at antage, at ministre eller ansatte i Statsministeriet, Justitsministeriet, Hofmarskallatet eller den øverste ledelse i Rigspolitiet havde kendskab til de ulovlige ordrer.

Et splittet land

Chefen for den militære efterretningstjeneste i Ukraine, Kyrylo Budanov, vurderer, at Rusland forsøger at splitte Ukraine med henblik på at skabe to lande i stil med Nord- og Sydkorea.

Helt konkret forsøger de med invasionen at lave en linje mellem de ikkebesatte og besatte regioner i de østlige og sydlige dele af Ukraine.

Allerede før krigen talte russerne om at sikre de prorussiske separatister i de to udbryderrepublikker, Luhansk og Donetsk, men efterfølgende har de forsøgt at besætte hele det enorme land. Og ifølge efterretningschefen er det netop udfordringerne med den mission, der gør, at russerne nu ændrer deres planer.

Carlsberg lukker de russiske ølhaner

Det er ellers ikke mere end to uger siden, at Carlsberg afviste at forlade Rusland af hensyn til deres 8400 medarbejdere i landet. Men nu har den danske øl-gigant alligevel valgt at forlade landet som følge af krigen. Carlsberg vælger samtidigt at sætte hele den russiske del af forretningen til salg.

Det russiske marked udgjorde før krigen ni procent af bryggeriets omsætning, og indtil frasalget er afsluttet, så vil de fortsætte med at drive deres fabrik for at holde hånden under deres ansatte.

Tidligere mandag har en af Carlsbergs konkurrenter på det globale ølmarked, hollandske Heineken, ligeså annonceret, at de vil træde ud af Rusland.

Tæsk, kjoler og gyldne statuetter

Trods fem nomineringer var der ingen priser til Danmark, da der natten til mandag blev uddelt 23 gyldne Oscar-statuetter til nogle af de dygtigste filmfolk i verden.

Men showet, der foregik i Dolby Theatre i Hollywood, vil af de fleste nok blive husket for, at skuespilleren Will Smith gik på scenen og slog komikeren Chris Rock i hovedet.

Episoden fandt sted, efter Chris Rock fortalte en joke om Smiths kone, Jada Pinkett Smith, der har mistet håret på grund af sygdom. Efterfølgende råbte Will Smith til Chris Rock, at han skulle holde sin kones navn ude af sin "fucking mund".

Her kan du se alle nattens vindere.

Stigende dagligvarepriser

Mandag morgen har Føtex og Bilka hævet prisen på tusindvis af varer. Prisstigningerne kommer efter tre måneder, hvor danskerne i forvejen har skullet vænne sig til at betale mere for varerne.

Stigningerne er typisk mellem to og fire procent, men for en række varer kommer de nye priser på ryggen af tidligere prisstigninger. For visse dagligvarer betyder det, at prisen nu kan være helt op mod ti procent højere, end den var i starten af året. Det viser data fra prisrobotten Beepr, der dagligt overvåger 50.000 varer.

De højere priser er ifølge Dansk Erhverv en kombination af coronapandemien og krigen i Ukraine, der både har skabt stigende energipriser og mangel på varer.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor Beredskabsstyrelsen gjorde opmærksom på, at informationsmaterialet i forbindelse med den årlige test af landets varslingssirener vil blive oversat til ukrainsk og russisk.

Det sker for at tage hensyn de mange ukrainere, som har flygtet fra Ruslands invasion af Ukraine og bosat sig i Danmark. Det er den første onsdag i maj klokken 12.00, at sirenerne bliver testet.

Rigtig god aften. Vi læses ved i morgen.