Samfund

På få minutter blev lejlighedskompleks forvandlet til et inferno, viser nye billeder

En genbo fulgte brandens udvikling – fra det første hul i taget, til at hele ejendommen stod i flammer.

Det var en lyd, der mindede om bambuspinde, der bliver slået mod hinanden, der først fik journalisten Regitze Bryld op af sofaen i sin lejlighed på Gudenåvej i Vanløse fredag eftermiddag.

Klokken 13.52: Flammerne bryder gennem tagryggen

Men da hun gik ud på altanen, blev hun mødt af synet og lugten fra et brændende hul i taget i nabobygningen skråt overfor.

Regitze Bryld gik indenfor, greb sin telefon og tog det første billede klokken 13.52, hvor branden var begrænset til hullet i tagkonstruktionen.

Så gik hun indenfor for at fortælle sin kæreste, der lå syg i sengen med parrets toårige søn, at det brændte i bygningen overfor, og at hun ville holde øje med, om det bredte sig mod deres ejendom.

13.55: Branden bryder igennem taget flere opgange henne

Da Regitze Bryld tre minutter senere tog det andet foto, klokken 13.55, stod hele tagkonstruktionen i ejendommens to længer i flammer.

- Det gik så hurtigt. Da jeg havde stået et par minutter, kom en fyr ud på altanen på øverste etage – lige under flammerne. Heldigvis så jeg ham på gaden bagefter, siger Regitze Bryld til TV 2.

Branden ved Grøndals Parkvej 6A, som efterfølgende gjorde beboerne i mindst 90 lejligheder hjemløse, var blevet anmeldt få minutter tidligere, klokken 13.47.

Siden bredte den sig hastigt til adskillige opgange.

15 opgange er omfattet af branden, hvis slukningsarbejde fredag krævede hjælp fra over 100 brandfolk fra flere beredskaber samt et større antal frivillige. Også lørdagen igennem arbejdede brandvæsenet på stedet.

14.04: Taget begynder at kollapse

12 minutter efter at flammerne er brudt igennem taget, begynder konstruktionen at bryde sammen.

Tagspærrerne er blottet, og teglene er faldet ned i bygningen. Samtidig fortsætter branden med at bredde sig med høj fart. Uden for linsens felt har flammerne fået fat i endnu en længes tagkonstruktion.

14.57: Efter en times brand

En time efter at Regitze Bryld klokken 14.57 først gik ud på altanen, havde ilden spredt sig adskillige meter til samtlige tage i ejendommens længer.

- Jeg kunne mærke branden og lugten af lejrbål. Selvom jeg stod på den anden side af gaden, var jeg helt varm i ansigtet. Selvom vinden blæste flammerne i den modsatte retning, siger Regitze Bryld.

Hun kalder det "mirakuløst", at ingen er kommet til skade i branden.

- Folk var på arbejde. Men tænk, hvis det var sket midt om natten. Så tror jeg ikke, man kunne have nået at alarmere alle. Så hurtigt gik det, siger Regitze Bryld.

16.38: Flere af tagene og taglejlighederne brændt ned

Store dele af taget er nu brændt ned, og branden er begyndt at arbejde sig ned igennem ejendomskomplekset.

De tydelige flammer er forsvundet i den del af beboelsesejendommen, hvor flammerne først blev fotograferet.

Står ikke til at redde

Dele af det udbrændte etagebyggeri, der ligger i krydset mellem Grøndals Parkvej og Godthåbsvej i Vanløse, er blevet vurderet til ikke at være til at redde.

Årsagen til branden er fortsat ukendt. Ingen kom til skade i branden.

Søndag er bygningen ved at blive revet ned på grund af nedstyrtningsfare. Det oplyser operationschef i Hovedstadens Beredskab Tim Ole Simonsen til TV 2.

- Det er en af de største brande, vi har set i nyere tid i København, siger han.

For at kunne genåbne trafikken på Godthåbsvej er man nødt til at fjerne bygningen med det samme. Forventningen er, at Godthåbvej, som er en hovedfærdselsvej på Frederiksberg, vil være genåbnet mandag morgen.

- Vi kommer til at se på, hvorfor branden fik det utroligt hurtige forløb, det fik, efter vores ankomst. Det her skal ikke kunne lade sig gøre. En boligejendom skal ikke kunne gå til på denne her måde, siger Tim Ole Simonsen.

Søndag eftermiddag meddelte vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Jesper Bangsgaard, at hele etageejendommen skal væk.

- Det hele skal rives ned på et tidspunkt. Men det sidste, der bliver revet ned, er, hvor arnestedet menes at være. Så håber vi, at vi kan komme ind, når det er kølet ned, og vandet er sivet væk, siger han sent søndag eftermiddag.