Samfund

- Vi står uden hjem, siger højgravid efter brand i Vanløse

Flere vidner fortæller til TV 2, at branden spredte sig meget hurtigt.

Cirka 90 familier i 15 opgange står uden hjem efter en voldsom tagbrand fredag hærgede et boligkompleks i Vanløse ved København.

To af dem er højgravide Louise Karlsgaard og hendes kæreste Nikolas Balslev Tybirk, der i et opslag på Facebook fortæller om deres situation og efterlyser en ny bolig til den lille familie.

- Vi står I den ulykkelige situation at vores ejendom i Vanløse er brændt ned og derfor står uden et hjem. Vi venter en dreng i start juni og søger akut et sted at bo, skriver Louise og Nikolas i Facebook-opslaget.

TV 2 har talt med Louise Karlsgaard, der fortæller at hun og Nikolas er chokerede.

- Jeg havde lige fejret min 29 års fødselsdag forleden, og vi var ved at gøre klar og lave børneværelse, så det her kommer på et rigtig dårligt tidspunkt. Og vi er begge meget kede af det, siger Louise Karlsgaard til TV 2.

Hun er indehaver af en skønhedsklinik i Roskilde.

- Jeg prøvede at tage på arbejde i dag, man skal jo have en hverdag til at hænge sammen. Men jeg har haft svært ved at sove efter branden, og jeg kunne mærke, jeg ikke kunne klare det, siger Louise Karlsaard.

Louise og Nikolas skulle have været på ferierejse til Paris på onsdag.

- Men det har vi aflyst. Nu skal vi finde et andet sted at bo, og det kan jo ikke nytte noget hvis vi sad i Paris og tænkte mest på det, siger Louise.

Har tag over hovedet

I den nærmeste tid har hun og kæresten dog tag over hovedet.

- Vi bor hos mine svigerforældre i øjeblikket, og jeg har en sød kusine, som har en lejlighed, hvor vi nok kan bo de næste par uger, siger Louise Karlsgaard.

Hun var ikke hjemme, da branden startede fredag. Men det var Nikolas Balslev Tybirk, der sammen med en studiekammerat var ved at lave en opgave. Da de to tog en pause og gik udenfor, opdagede de det brændte.

- Nikolas sagde til andre i opgangen, at de skulle komme ud, fortæller Louise.

Bor på 2.sal

De to ved ikke, hvor voldsomt branden har hærget i deres lejlighed - men de formoder, der i hvert fald er alvorlige røg-. og vandskader.

- Men vi ved ikke, hvor slemt det står til i vores lejlighed. Vi har ikke kunnet komme tilbage og se den endnu, siger Louise Karlsgaard.

Parret bor på 2. sal i en af de 15 opgange, branden ramte. Den startede i tagetagen på Grøndals Parkvej 6A, men bredte sig lynhurtigt til tagetagerne i de andre opgange, fortæller flere vidner til TV 2.

To af dem er Steen Pedersen og hans kone Solveig, der stod overfor ejendommen, da branden startede.

- Mens vi stod og snakkede omme på den anden side, kom der pludselig stikflammer ud fra tagetagen. På 10 minutter havde ilden bredt sig til hele blokken. Det blæste kraftigt, fortæller Steen Pedersen til TV 2.

- Branden var begyndt at springe til de næste tage inden brandvæsenet kom. Det gik så stærkt, at man tror det er løgn, siger Solveig Pedersen, der er gift med Steen Pedersen.

Bor i samme opgang

Magnus Rekjær Rasmussen bor i samme opgang som Louise Karlsgaard og Nikolas Balslev Tybirk, også på 2. sal, og han fortæller også at branden lynhurtigt bredte sig fra en opgang til alle de andre.

- Jeg kom hjem og så da branden startede. Den bredte sig til hele ejendommen på 10 minutter, men jeg ved ikke hvordan der ser ud i min lejlighed nu. Jeg har fået at vide, at den er røg- og vandskadet, siger han.

- Jeg har også fået at vide, at jeg ikke kan komme ind endnu, men skal kontakte ejendomsadministrationen på mandag. Det er en forfærdelig situation, siger Magnus Rekjær Rasmussen, der har selv har fundet midlertidig indkvartering i Skovlunde.

Siden TV 2 talte første gang med Magnus, har både han og Louise Karlsgaard dog fået et mail fra bestyrelsen i ejerforeningen E/F Grøndalsbro, som indkalder dem til et møde om situationen på Heerup Skole i København søndag klokken 10.

Har tidligere boet i opgang

Henriette Hansen har tidligere boet i den opgang, hvor branden startede, og hun var en af dem, der ringede til alarmcentralen.

- Jeg bor et andet sted på vejen nu, og vi blev ikke ramt. Men jeg var ude at gå tur med den mindste i barnevognen og gik ned forbi opgangen, fordi jeg har boet der. Det røg fra opgangen , så jeg ringede 112, siger Henriette Hansen.

Som andre vidner fortæller hun, at branden bredte sig hurtigt.

- Der kom rigtig meget røg og det gik rigtig stærkt. På et tidspunkt blev røgen så voldsom, at jeg skyndte mig at løbe hjem igen med barnevognen, fortæller Henriette Hansen.

Søndag mødte TV 2 Lasse Jakobsen og hans samlever Bente Gauguin ude ved ejendommen i Vanløse, der nu nærmest ligner en brandtomt. De to har boet i deres lejlighed i 22 år.

- Vi troede kun, der var vandskade, men nu kan vi konstatere, at hele vores fortid i lejligheden er væk - det er brændt, siger Lasse Jakobsen.

Ifølge Københavns Politi vil det tage det meste af weekenden at få slukket branden. Politiet opfordrer folk til at blive væk fra området.

Har kun det tøj, de går og står i

Parret har nærmest kun det tøj, de går og står i tilbage - og det er ikke deres.

- Det er noget vi har lånt. Det vi havde på, var så snavset og lugtede af røg, så vi ikke kunne holde ud af have det på. Så vi skal starte helt forfra. Det skal vi også nok klare, siger Bente Gauguin.

Lasse Jakobsen lå og sov, da branden startede.

- Jeg prøvede at ringe til ham otte gange, men kunne ikke få fat i ham, fortæller Bente Gauguin.

Han blev reddet uskadt ud af brandvæsenet, og ingen personer er kommet til skade ved den voldsomme brand.

Også Lasse Jakobsen fortæller, at branden bredte sig meget hurtigt.

- Jeg så branden brede sig henover hele taget på 14-20 minutter, og der faldt glødende træstykker ned på vores trappe, siger Lasse Jakobsen.

En af de mest voldsomme brande

Både politiet og brandvæsenet kalder branden i Vanløse en af de mest voldsomme i mange år.

- Det er en af de største, vi har set i nyere tid i Hovedstadens Beredskab, har Claus Christoffersen, indsatsleder ved Københavns Beredskab, tidligere sagt til TV 2. Han har været brandmand i 25 år.

Flere vidner har fortalt TV 2, at branden bredte sig meget hurtigt og trængte gennem brandvæggene i alle opgangene, og det er uacceptabelt, siger en ekspert til TV 2 Lorry.

- Når branden på denne her måde så hurtigt spreder sig over så mange opgange, er det tydeligt, at brandvæggene ikke har været i orden. Vi kan jo se på billederne, at der er de her brandmure, der stikker op, siger Ib Bertelsen, der er direktør i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og formand for IDA Brandteknik - et fagteknisk netværk under Ingeniørforeningen, til TV 2 Lorry.

- Det her må simpelthen ikke kunne ske. Jeg vil gå så vidt som at sige, at det er utilgiveligt, siger Ib Bertelsen.

Karen Ertmann, som er administrationschef i NORD Ejendomsadministration, der administrerer ejerforeningen E/F Grøndalsbro, har lørdag aften ingen kommentarer til kritikken, siger hun til TV 2. Det er E/F Grøndalsbro, der er ejerforening for den brandramte ejendom på Grøndalsparkvej.

Lørdag morgen er brandvæsenet stadig i gang med at slukke en voldsom brand i Vanløse i København.

Politiet tror ikke branden er påsat

Politiet kender endnu ikke årsagen til branden - blandt andet fordi efterforskerne endnu ikke har kunnet komme ind i ejendommen, fordi den er for ustabil til det er forsvarligt.

- Derfor er vi lidt på bar bund i øjeblikket i forhold til, hvad brandårsagen kan være, har Jesper Bangsgaard vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, sagt.

Han har dog også oplyst, at politiet ikke har nogen indikation på, at branden skulle være påsat.