Andreas Mogensen skal på længere mission i rummet
Den danske astronaut skal være pilot på rumfartøjet Crew Dragon, som sendes afsted i 2023 eller 2024.
Den danske astronaut Andreas Mogensen, der i 2015 blev den første dansker i rummet, skal nu på en længere mission på Den Internationale Rumstation (ISS) som pilot på et såkaldt Crew Dragon-rumfartøj.
Det oplyser det Europæiske Rumagentur (ESA) i en pressemeddelelse.
Det forventes, at rumfartøjet sendes afsted i midten af 2023 eller i begyndelsen af 2024.
- Jeg er utroligt glad. Det bliver en kæmpe oplevelse at bo og arbejde på rumstationen et halvt år, siger Andreas Mogensen til TV 2.
Han siger, at han nu skal lære alt om Crew Dragon-rumfartøjet, som han skal være pilot på.
- Jeg er tilbage på skolebænken. Jeg skal lære alt om rumskibet, og så skal jeg kunne styre det, siger Andreas Mogensen.
Missionen vil også give Andreas Mogensen mulighed for rumvandring. En mulighed, han ikke fik i 2015.
Månen og Mars
Han fortæller selv, at hans nye mission drejer sig om grundforskning, både i jordobservation og i teknologi. Men den er også en forberedelse til et meget vigtigt skridt for europæiske astronauter.
- Det betyder, at vi også på et eller andet tidspunkt i 2020'erne vil se europæere på Månen. Og det er enormt fascinerende, synes jeg, siger Andreas Mogensen.
- Det er enormt spændende, hvordan vi kan bygge videre på det, når vi skal tilbage til Månen - og så forhåbentlig en dag videre til Mars, siger den danske astronaut.
"Vi glæder os til at høre hans stemme fra rummet"
ESA's længerevarende missioner i rummet varer typisk mindst seks måneder, og det betyder, at missionen denne gang bliver betydeligt længere for Andreas Mogensen end i 2015, hvor han var ti dage i rummet på en mission på ISS.
Direktøren for ESA, Josef Asbacher, oplyser, at Andreas Mogensen træner med henblik på at blive den første ikke-amerikaner, som er pilot på et Crew Dragon-rumfartøj.
- Siden hans første tur i 2015 har Andreas været et uvurderligt medlem af ESA's hold af astronauter som forbindelse mellem de europæiske astronauter og NASA's rumcenter i Houston, Texas, siger Josef Asbacher.
- Vi hører ham ofte i radioen i kontrolrummet, når han guider astronauter gennem deres rumvandring, og jeg ser frem til endnu engang at høre hans stemme fra rummet via radioen.
Asbacher roser Andreas Mogensens menneskelige egenskaber.
- Han er sådan en fantastisk ambassadør og rollemodel. På missionen i 2015, der blev kendt som Iriss-missionen, skete der en masse. Mens de fleste astronauter får en uge til at akklimatisere sig til de nye omgivelser, arbejdede Andreas halvanden time ekstra hver dag for at støtte de mere end 20 ESA-eksperimenter, der fokuserede på nye måder at teste og arbejde med teknologien, siger Josef Asbacher.
DI kræver flere investeringer i rumsamarbejde
Hos Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) modtages nyheden om Andreas Mogensens nye mission med glæde.
- Vi ser med glæde frem til Andreas Mogensens anden rumrejse. Det bør være startskuddet til en langt større satsning på rumfart i Danmark, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.
- Vi satser alt for lidt på at være med i udviklingen af nye og banebrydende rumteknologier, som udvikles inden for rumforskning, så DI foreslår, at politikerne fordobler Danmarks investeringer i det europæiske rumsamarbejde, siger Mikkel Harder i en mail til TV 2.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, der også var til stede på DTU i forbindelse med præsentationen af missionen, er også glad for nyheden.
- Andreas Mogensen har naturvidenskabelig baggrund og er en uvurderlig ambassadør for de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Men også for fremtidige danske astronauter. Rumforskning kommer kun til at spille en endnu større og vigtigere rolle inden for forskning og innovation i fremtiden. Blandt andet i forbindelse med at løse de meget store klimaudfordringer, vi står over for, siger Jesper Petersen i en mail til TV 2.