SSI sætter tal på antallet af smittede danskere siden november
Vi er ovre pandemien - for nu, siger Allan Randrup Thomsen.
Siden november 2021 har op mod 70 procent af den voksne befolkning mellem 17 og 72 år været smittet med coronavirus.
Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.
Resultaterne er baseret på undersøgelser af blod fra landets bloddonorer, der hver anden uge bliver tjekket af SSI for indholdet af antistoffer.
Og stigningen i antal borgere, der har været smittet med coronavirus, har været markant, lyder det fra SSI's direktør, Henrik Ullum:
- Tallene bekræfter det, vi også ser fra vores PCR-baserede overvågning: At rigtig mange har været smittet med corona de sidste måneder.
Højt smittetal vil hjælpe os fremover
I uge 9 fik 5.771 bloddonorer undersøgt deres blod for antistoffer mod covid-19. I alt havde 51 procent antistoffer mod virus. Det er 17 procentpoint højere end i undersøgelsen to uger tidligere.
Fremskrives resultaterne til nu, tyder undersøgelsen på, at op mod 70 procent af befolkningen har haft corona siden november sidste år, skriver SSI.
SSI understreger, at beregningerne er behæftet med betydelig usikkerhed. Blandt andet fordi undersøgelsen kun er baseret på bloddonorer i alderen fra 17 til 72 år.
Henrik Ullum fortæller, at de mange infektioner - kombineret med brugen af vacciner - har styrket immuniteten i samfundet yderligere.
- Selv om vi må forvente, at coronavirus over tid vil blive ved med at mutere, vil den øgede immunitet hjælpe os som samfund, siger SSI-direktøren.
Forskningen giver desuden et nyttigt overblik i sundhedsvæsenet, fortæller professor på Aarhus Universitetshospital Christian Erikstrup:
- I takt med at færre nu testes for covid-19 med antigen- eller PCR-test, er vi glade for at kunne følge udviklingen i forekomsten af smitte med denne undersøgelse over de næste uger, siger han.
"Et rigtig godt pejlemærke"
Spørger man Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er tallet ikke overraskende - selvom det er højt:
- Vi har jo haft meget, meget høje smittetal i Danmark, så det er egentlig forventeligt. Og selvom man ikke skal tolke sådan nogle tal alt for konkret, så giver de et rigtig godt pejlemærke, siger han til TV 2.
Grunden til, at tallene er hæftet med en vis usikkerhed, er ifølge Allan Randrup Thomsen også, at "bloddonorer ofte er nogle af de mest fitte i samfundet", og derfor vil der være dele af befolkningen, der ikke er med i undersøgelsen.
Men hvad kan vi så lægge i tallene? Betyder de, at vi er ovre pandemien?
- Ja, det vil jeg mene. Vi har en meget høj befolkningsimmunitet herhjemme, og derfor er jeg meget overbevist om, at det vil blive svært for virussen at blive ved med at finde brændstof til at fortsætte i samfundet, siger professoren.
Han understreger, at virussen formentlig vil vende tilbage til efteråret - ligesom den gjorde i 2021 - hvor myndighederne på ny må gøre status over den danske befolknings samlede immunitet.
Men for nu ser den danske immunitet mod coronavirus samlet set "godt ud", siger Allan Randrup Thomsen:
- Jeg tror, vi er rigtig godt kørende, indtil vi kommer ud på efteråret. Medmindre der skulle komme en ny variant, selvfølgelig.