Dagens overblik

Dagens overblik: Putin-kritikeren Navalnyj idømt ni års fængsel

Ekspert ser dårlige chancer for fred i krigen, endnu et DF-medlem er ekskluderet fra partiet, og slikproducenten Mums vinder over Dumle i retsopgør.

I havnebyen Mariupol i det sydlige Ukraine bliver situationen værre dag for dag. Den amerikanske tænketank Institute for the Study of War forudser, at Mariupol falder til russerne inden for et par uger.

Tænketanken vurderer, at russerne har gjort "langsomme, men jævne fremskridt" i byen, der er Ukraines 11. største.

De overlevende, der er sluppet ud, beretter om død og omfattende ødelæggelse. Læs TV 2s reportage om mareridtet i Mariupol her.

Velkommen til dagens overblik.

Navalnyj idømt ni års fængsel

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev tirsdag dømt skyldig i både bedrageri og foragt for retten. Det betyder yderligere ni års fængselsstraf, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 45-årige oppositionsleder afsoner i forvejen en dom på to et halvt års fængsel i en fangelejr øst for den russiske hovedstad, Moskva.

Oprindeligt stod han til at kunne komme ud af fængslet omkring september 2023.

Aleksej Navalnyj er en af præsident Vladimir Putins største kritikere, og han blev tilbage i august 2020 forgiftet med nervegiften Novichok. FN-eksperter konkluderede efterfølgende, at Rusland stod bag.

DF-medlem ekskluderet fra partiet

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse har sent mandag aften besluttet at ekskludere byrådsmedlemmet Erik Høgh-Sørensen.

Det sker som følge af, at Høgh-Sørensen har meldt nuværende partiformand Morten Messerschmidt til politiet. Eksklusionen skyldes også, at Erik Høgh-Sørensen er kommet med angreb rettet mod partiet, skriver Dansk Folkeparti.

Erik Høgh-Sørensen var i en periode kandidat til formandsposten for partiet. Den nordjyske politiker, der sidder i Hjørring Byråd, oplyser til TV2 Nord, at han tager sit mandat med sig.

To gymnasielærere dræbt på gymnasium i Malmø

Ved et pressemøde tirsdag formiddag oplyste politiet, at de ikke endnu kan sige, hvad der var motivet bag et angreb, der kostede to ansatte på et gymnasium livet.

Her blev to lærere på gymnasiet dræbt i et voldeligt angreb mandag eftermiddag på Malmö Latinskola i Malmø i Sverige.

Politiet har anholdt en mand, der var studerende på gymnasiet, oplyser Petra Stenkula, der er områdechef hos politiet i Malmø. Ved pressemødet sagde de også, at den anholdte ikke umiddelbart på forhånd var kendt af politiet.

Ekspert ser "absolut ingen chance" for fred nu

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij har flere gange opfordret til, at han og Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal mødes ansigt til ansigt for at drøfte fred.

Men lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, vurderer, at det "overhovedet ikke" er realistisk, at Putin og Zelenskij kan blive enige om en fredsaftale.

Han peger på, at Ukrainerne har forsvaret sig hårdnakket, og at han derfor ikke tror, at de kommer til at overgive sig.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der intet, der tyder på, at Rusland kan vinde nogen afgørende sejre lige foreløbigt. Men alligevel må man forvente, at russerne har tænkt sig at kæmpe, til Putins krav bliver indfriet, fordi Putin ikke kan tåle at tabe ansigt, vurderer han.

Mums vinder over Dumle

Minder to karamelslikkepinde for meget om hinanden? Det har Sø- og Handelsretten skullet afgøre i forbindelse med en strid i slikbranchen.

Og retten er kommet frem til, at Spangsberg Chokolade A/S uforstyrret kan fortsætte med at sælge og markedsføre produktet Mums.

Producenten af Dumle, Fazer Denmark, mente ellers, at Mums lå alt for tæt på deres produkt blandt andet med hensyn til emballagens design.

***