Krigen i Ukraine

Dansk økonomi kan blive hårdt ramt: - Når vi sætter hårdt ind mod Putin, så har det konsekvenser for os selv

I værste fald kan krigen i Ukraine ramme den danske økonomi voldsomt, oplyser Finansministeriet.

Hvis krigen i Ukraine eskalerer, og Rusland lukker for gassen til Europa, vil det få store konsekvenser for dansk økonomi.

Der er ikke noget kortvarigt eller midlertidigt over det

Dan Jørgensen (S), klima-, energi- og forsyningsminister

Sådan lyder meldingen fra finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde mandag.

- Invasionen rammer først og fremmest mennesker i Ukraine. Men det vil også få betydning i resten af verden. Det vil få betydning for os. Vi vil blive ramt, siger han og tilføjer:

- Den gode nyhed er, at vi kommer fra et stærkt udgangspunkt økonomisk.

Parate til at betale prisen

Finansministeriet opstiller tre scenarier for krigens effekt på dansk økonomi.

I det milde scenarie bliver økonomien kun ramt lidt. I det mellemste scenarie bliver økonomien barberet ned med 1,25 procentpoint. Og i det værste scenarie bliver der skåret helt op til 3 procent af væksten.

- Når vi sætter hårdt ind mod Putin, så har det konsekvenser for os selv. Den pris er vi parate til at betale, siger Nicolai Wammen.

Han siger, at lige meget hvad vil krigen få betydning for danskernes økonomi blandt andet på grund af stigende inflation. Og i alle tre scenarier forventer ministeriet, at det vil ramme beskæftigelsen - altså folks job.

De tre scenarier

I det milde scenarie forventes en hurtig afbøjning i energipriserne, mens sanktioner over for Rusland opretholdes uændret. Aktivitetsniveauet vil fortsat ligge lavere i 2023 end tidligere forventet. Dermed forventes en vækst i det milde scenarie på 2,2 procent i 2022. 

mellemscenariet vil dansk økonomi blive ramt mærkbart af mindre vækst på eksportmarkederne samt højere energipriser. Bnp-væksten i 2022 reduceres med cirka 1¼ procentpoint, og inflationen øges med cirka 2,5 procentpoint. Dermed forventes med mellemscenariet en vækst på 1,6 procent i år.

Det hårde scenarie baseres på risikoen, for at konflikten i Ukraine eskalerer yderligere. Herunder også et stop for russiske gasleverancer til Europa. Bnp-væksten reduceres i dette scenarie med cirka 3 procentpoint, og inflationen øges med cirka 3,5 procentpoint. Det forventes, at bnp i 2022 er omtrent uændret sammenlignet med 2021.

Høj usikkerhed

Ifølge Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank, vil det værste scenarie betyde, at den danske økonomi bliver 60 milliarder kroner mindre end ellers.

Men alle scenarierne er negative, understreger han.

- Usikkerheden er steget voldsomt. Selvom dansk økonomi har en meget beskeden eksport til Rusland og Ukraine, står landene for en betydelig del af verdens råvare- og landbrugsproduktion.

- Det rammer forbrugerne hårdt på alt fra benzin og boligopvarmning til fødevarer. Det sender for første gang i ti år forbrugernes købekraft i bakgear, skriver han.

Ikke samme hjælp som under corona

Under pressemødet siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), at krigen ikke kan sammenlignes med krisen under corona.

Derfor planlægger regeringen heller ikke samme hjælp.

Lyn-analyse

Det er fundamentalt en anderledes krise - og også en krise, som regeringen ikke på samme måde kan og vil handle på. Mens coronakrisen viste en regering, som var handlekraftigt, så risikerer den her krise at understrege, at det i virkeligheden er meget begrænset, hvad en regering kan gøre. 

- Der er ikke noget kortvarigt eller midlertidigt over det, som virksomhederne nu står over for. Det ændrer strukturelt på situationen. Krigen er noget andet end coronakrisen.

- Derfor vil der som udgangspunkt heller ikke komme de samme hjælpepakker, som der kom under coronakrisen, siger ministeren.

Samtidig afviser klima-, energi- og forsyningsministeren, at der på nuværende tidspunkt er overvejelser om bilfri søndage, som man så det under oliekrisen i 1970'erne.

For selvom prisen på benzin og diesel stiger markant, er det ikke ensbetydende med, at der er en egentlig oliemangel i Danmark, siger han.