I flere lande omkring os får "ny" coronavariant smittetilfældene til at stige kraftigt

Samtidig med stigende smitte skaber endnu en ny variant overskrifter verden over. I Danmark har der indtil videre kun været 100 tilfælde.

Mens antallet af nye coronatilfælde i Danmark er kraftigt nedadgående og nu på det laveste niveau siden december, er situationen helt anderledes i flere af landene omkring os.

Vi har været igennem det, og jeg tror ikke, at den kommer tilbage

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virolog, Københavns Universitet

Det gælder blandt andet Frankrig, Tyskland, Holland, Storbritannien, Italien - og længere væk i lande som Kina og New Zealand.

Her stiger antallet af smittetilfælde kraftigt.

Alt sammen på grund af det, som man i disse lande kalder en "ny variant".

Men for danskerne er der i virkeligheden tale om en "gammel" variant – nemlig Omikron-varianten BA.2.

- Mens vi ser ud til at være på vej ud af den, er andre lande først ved at starte, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virolog ved Københavns Universitet.

Smitten spreder sig i andre lande

I Frankrig har antallet af nye tilfælde det seneste døgn ramt over 100.000 for første gang i over en måned, og i Tyskland er der dagligt nye rekorder med over 250.000 nye tilfælde.

Det samme billede tegner sig i Storbritannien – og i Kina, der har en ”nul tilfælde”-strategi, er der med 5280 nye smittetilfælde det højeste antal tilfælde på ét døgn i to år.

Danske restriktioner fjernet, mens smitten spredte sig

I Danmark blev varianten allerede dominerende i anden uge af 2022, og den ser nu ud til at være på retur af den simple årsag, at den er ved at løbe tør for danskere at smitte.

- For danskerne, som jo i den seneste bølge overvejende har været smittet med Omikron BA.2, er der ingen grund til at være bekymret. Vi har været igennem det, og jeg tror ikke, at den kommer tilbage for fuld kraft på grund af den høje befolkningsimmunitet efter smitte og vaccination, siger Allan Randrup Thomsen.

En af årsagerne til de stigende tal er blandt andet, at flere europæiske lande først for nylig har afskaffet coronarestriktioner, hvilket naturligt får smitten til at stige.

I Danmark blev restriktionerne fjernet allerede 31. januar, mens smittespredningen var i fuld gang. Det betyder ifølge Troels Lillebæk, der er professor og afdelingschef i Statens Serum Institut (SSI), at smitten med BA.2 hurtigt blev spredt herhjemme.

Men det er ikke den fulde forklaring på, hvorfor andre lande først nu ser, at varianten BA.2 er ved at blive – eller som i Storbritannien og Tyskland allerede er – dominerende.

Biologisk tilfældigt, at variant spredte sig i Danmark

For i Danmark kom den hurtige spredning af BA.2 oven i smittespredningen med den oprindelige Omikron-variant BA.1.

- Det var i Danmark, Sverige og Norge, at vi så den store smittespredning med BA.2, og vi holdt øje med, om den ville brede sig på samme måde i andre lande, siger Troels Lillebæk.

Det gjorde den - med to måneders forsinkelse.

Og selvom BA.2 ifølge et studie fra SSI er halvanden gang mere smitsom end den allerede mere smitsomme BA.1, er det i virkeligheden ifølge Allan Randrup Thomsen en biologisk tilfældighed, hvornår og hvordan en variant bliver introduceret i et land.

Det afhænger blandt andet af landes restriktioner på rejseaktivitet.

- Hvis kun en enkelt smittet kommer til landet, er der en lang opløbsfase, og de lande, hvor der eksempelvis har været restriktioner på rejseaktivitet, vil spredningen komme senere i gang, siger virologen.

I Danmark har vi haft en lang bølge, i udlandet bliver der flere mindre

I udlandet har der i bølgen omkring jul været omfattende smitte med BA.1.

Det betyder, at mens Danmark denne vinter har haft én sammensmeltet bølge med først Delta-varianten og derefter de to Omikron-varianter, så vil der være flere smittebølger i de lande, der først nu oplever stigende smittetal på grund af Omikron BA.2.

Det behøver dog ikke være et problem.

- Vi ser ud til at være kommet igennem smitten med en høj top og med en kortere varighed. Men jeg tror ikke – efter hvad jeg kan læse i litteraturen – at disse lande får en lige så høj smittetop med BA.2, som det var tilfældet i Danmark, siger Allan Randrup Thomsen.

Det er der flere årsager til.

BA.2 fik nemmere spil blandt danskerne

For det første bliver landene hjulpet på vej af årstiden, hvor flere naturligt vil opholde sig udenfor. Modsat Danmark, hvor smitten spredte sig i vinterhalvåret og i den ekstraordinære våde februar.

For det andet giver smitte med BA.1 i langt overvejende grad nemlig god immunitet mod BA.2-varianten.

Og da BA.2 spredte sig i Danmark på et tidspunkt, hvor mange danskere endnu ikke var blevet smittet med BA.1, fik den på trods af den høje vaccinationstilslutning i Danmark nemmere spil blandt danskerne.

Der er ingen tvivl om, at vaccinerne virker både i forhold til at begrænse smitte i et vist omfang og især mod alvorlig sygdom efter smitte. Og her er flere andre lande ifølge Troels Lillebæk dårligere stillet end Danmark, hvor vaccinetilslutningen er høj.

Han fremhæver dog samtidig, at Omikron-varianten BA.2 er bedre end BA.1 til at undvige vaccinerne, når det gælder smittespredning, mens vaccinerne stadig beskytter mod alvorlig sygdom.

- Samtidig er der den ubekendte, at det er længere tid siden, at befolkningen i disse lande fik boostervaccinen, som i Danmark blev givet lige op til, smittespredningen for alvor gik i gang, siger SSI-professoren.

Nye varianter har rygrad fra Delta og spikeprotein fra Omikron

Mens alt dette sker i landene omkring os, er der samtidig en ny variant på spil: Deltakron.

Navnet er i virkeligheden en betegnelse for flere varianter, der indeholder arvemateriale fra coronavarianterne Delta og Omikron.

Kort fortalt er rygraden af varianterne fra Delta, mens spikeproteinet er fra Omikron.

Og det er efter alt at dømme godt nyt, for det er altovervejende spikeproteinet, der har betydning for, hvor gode virusserne er til at sætte sig på cellerne i kroppen og skabe sygdom, forklarer Troels Lillebæk. Derfor burde smitte med Omikron beskytte mod varianten.

Ifølge Troels Lillebæk har der indtil videre været knap 100 tilfælde i Danmark, og eksperterne er ikke bekymrede.

- Der er ikke noget i de nuværende data, der tyder på, at den har øget spredningspotentiale. Varianterne har været i Danmark i et stykke tid, siger han.