GO'

Poul Madsen siger undskyld til Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez ti år efter gidselsag

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez giver ikke meget for Poul Madsens undskyldning, siger de i 'Go' morgen Danmark'.

I et årti har Poul Madsen nægtet at have gjort noget forkert i Ekstra Bladets dækning af gidseltagningen af sømændene Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

Men nu undskylder han.

- Jeg vil gerne sige undskyld, helt uforbeholdent, for den måde, vi fremstillede jer på. Det, kan jeg godt se i dag, har været forfærdeligt for jeres familier, siger Poul Madsen i 'Go' morgen Danmark'.

Undskyldningen falder i forbindelse med lanceringen af hans nye bog, 'Bag forsiden'.

Er det tilfældigt, at undskyldningen falder i tråd med, at bogen kommer på gaden?

- Jeg burde da have sagt undskyld tilbage dengang, men jeg sad på Ekstra Bladet og var en del af en redaktion. Det er meget nemmere at reflektere over, hvad man har foretaget sig, når man kommer ud af hjørnekontoret på Ekstra Bladet, får noget frisk luft og ser virkeligheden på en lidt anden måde, siger Poul Madsen.

"Skal Eddy og Søren rådne op?"

Sømændene Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez var ombord på skibet MV Leopard med fire filippinske kolleger, da skibet 12. januar 2011 blev kapret i Det Arabiske Hav på dets vej mod Indien.

Udenrigsministeriet anbefalede dengang, at medierne ikke omtalte gidselsagen, da man vurderede, at det ville forlænge gidseltagningen yderligere.

Det valgte Poul Madsen som chefredaktør for Ekstra Bladet dog at trodse.

I juli 2012 lancerede Ekstra Bladet en omfattende kampagne for at få Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez løsladt.

Blandt andet hængte Ekstra Bladet et 86 kvadratmeter stort banner op på JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen med ordlyden: "Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia?".

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez blev frigivet 30. april 2013 efter at have været i fangenskab i 2 år, 3 måneder og 18 dage.

Efterfølgende vandt de en retssag mod Ekstra Bladet og fik hver 300.000 kroner i erstatning, ligesom de indgik et forlig med TV 2 vedrørende en dokumentar om gidselsagen, hvor de hver fik 150.000 kroner.

Hver gang vi skulle snakke med nogen i telefonen, fik vi tæsk

Søren Lyngbjørn

Ændrer ingenting

Poul Madsen understreger, at han undskylder for måden, avisen dækkede sagen på, men han fortryder ikke, at Ekstra Bladet trodsede myndighedernes anbefaling og gik ind i sagen.

- Nogen skal turde, hvor andre tier, siger Poul Madsen:

- Der gik ufatteligt lang tid, hvor der ingenting skete. Vi sagde, at hvis tavshed havde bragt dem hjem, var de for længst kommet hjem.

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har dog ikke meget tilovers for Poul Madsens undskyldning.

- Jeg forstår da godt, at manden gerne vil rydde op og komme videre, men det ændrer bare ikke noget, siger Søren Lyngbjørn i 'Go' morgen Danmark'.

Jeg mener ikke, at det er os, der har udsat dem for det

Poul Madsen, forhenværende chefredaktør på Ekstra Bladet

En farlig masse tæsk

Ekstra Bladets dækning af gidseltagningen havde store konsekvenser for de to sømænd, mener de.

- Da kampagnen begyndte, viste forhandleren os billeder af den og sagde, at nu kunne de få flere penge. Den kampagne kostede os i hvert fald et år mere i fangenskab, vurderer Eddy Lopez, og Søren Lyngbjørn understreger, at tiden i fangenskab kun blev værre af Ekstra Bladets indblanding:

- I de ni måneder, kampagnen kørte, kostede det os en farlig masse tæsk. For hver gang vi skulle snakke med nogen i telefonen, fik vi tæsk, siger han og henviser til de interviews, som Ekstra Bladet lavede med de to sømænd fra deres fangenskab.

Det mener Poul Madsen ikke, at Ekstra Bladet er ansvarlig for.

- Jeg mener ikke, at det er os, der har udsat dem for det, siger han.

Poul Madsen fortæller, at Ekstra Bladet gentagne gange undersøgte, om avisens indblanding ville forlænge sagen. Det, mener han stadig ikke, er tilfældet. Undersøgelserne viste ifølge Poul Madsen, at løsesummen svingede, og at det for piraterne i Somalia handlede om penge.

Se hele interviewet med Poul Madsen, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez på TV 2 PLAY.