Rusland invaderer Ukraine

Advarer om mobning af russiske børn i Danmark

Ifølge Red Barnet bør forældre være opmærksomme på, hvordan de omtaler russere i forbindelse med krigen i Ukraine. 

Krigen i Ukraine har fået en ærgerlig konsekvens for danske børn med russisk ophav.

Særligt børnehavebørn og skolebørn med russiske aner bliver mobbet af deres klassekammerater.

Sådan lyder det fra Red Barnet, der nu kommer med en advarsel.

- Vi kan se, at det er et stort problem. De er bange for at blive afleveret i skolen om morgenen og giver udtryk for, at de har ondt i maven, siger seniorrådgiver i Red Barnet Jon Kristian Lange i ‘Go’ aften LIVE’.

En af de skoler, der har været ramt af mobning af russiske elever, er Bankagerskolen i Horsens.

- Vi har haft nogle enkelte episoder, hvor en pige har fået kommentarer på gangen om at være russisk spion eller Putins ven, fortæller Lola Møldrup Hansen, der er lærer på skolen.

Bekymrede forældre

Red Barnet har ikke tal på, hvor mange tilfælde af mobning de er blevet orienteret om, men de fornemmer en klar stigning, fortæller Jon Kristian Lange.

De har handlet hurtigt på tendensen, da samme form for mobning udfoldede sig under coronakrisen - og det ønsker organisationen ikke skal ske igen.

- Det stak lidt af. Der var nogle børn med asiatiske træk, der skulle stå på mål for en masse ting i forhold til corona, siger Jon Kristian Lange.

Red Barnet har allerede haft flere bekymrede forældre i røret angående problemet, og organisationen har derfor taget fat i skoler og institutioner for at gøre opmærksom på det problemet.

- Vi fortæller, hvordan man kan sætte fokus på krigen i Ukraine, så børn af russisk afstamning ikke bliver udskammet, og det synes jeg, de har været ret gode til at løfte, siger Jon Kristian Lange.

Tager det alvorligt

På Bankagerskolen i Horsens er mobningen af børn med russiske aner et fokusområde.

- Krigen fylder meget, og hvordan andre tænker om dem, er noget, de går med. Vi har snakket om det hele vejen igennem, allerede før krigen brød ud, så vi kan skabe nogle trygge rammer for dem, siger Lola Møldrup Hansen.

Kommentarerne skaber utryghed og bekymring hos børnene med russisk ophav, mener hun.

For hvornår falder den næste kommentar?

- Når vi bliver opmærksomme på det, tager vi det rigtig alvorligt. Vi snakker med forældrene og med barnet, og gør opmærksom på det ude i alle klasserne. Vi arbejder hver eneste dag på at skabe trygge fællesskaber, siger Vibeke Stensgaard, der er trivselsvejleder på Bankagerskolen.

Små børn fortæller, at de er bange for, om der er nogen, der vil lege med dem

Jon Kristian Lange, Red Barnet

Online latterliggørelse

Det er ikke kun skolerne, der har et ansvar for at skabe en god dialog om krigen i Ukraine. Også forældre skal være opmærksomme på, hvordan de omtaler krigen og de russiske styrker, mener Red Barnet.

- Vi skal passe på, for det, vi siger, bliver taget 1:1 med over i skolen, siger Jon Kristian Lange.

Red Barnet er samtidig opmærksom på tonen på de digitale platforme, hvor de oplever et had rettet mod russere, som hurtigt kan brede sig til skolegården.

- Noget af det, der mangler at blive sat fokus på, er den her underlige latterliggørelse online af det at være russer, såsom at danse grimt som en russer eller et meme, hvor man skal se ond ud som en russer, siger han.

Han råder derfor forældre og lærere til at snakke med børnene om, hvad der gør ondt, når de har været online. Det er vigtigt, så børnene, det går ud over, kan komme glade i skole igen.

- Det, der gør allermest ondt, er, når små børn fortæller, at de er bange for, om der er nogen, der vil lege med dem, når de bliver afleveret om morgenen. Det gør et kæmpe indtryk på mig, det rører jo en dybt ned i sjælen, siger Jon Kristian Lange.

Se hele indslaget om mobning af børn i Danmark på TV 2 PLAY