Rusland invaderer Ukraine

Danskers Ukraine-initiativ indstillet til særlig EU-liste

Thomas Senderovitz spillede en central rolle i coronaindsatsen. Nu spiller han også en rolle i hjælpen til de ukrainske flygtninge.

Siden Rusland invaderede Ukraine, er et hav af frivillige danskere og organisationer gået sammen for at hjælpe de ukrainske flygtninge.

Og en af dem, nødhjælpsorganisationen Aid Ukraine Denmark, har på blot to uger vokset sig særligt stor.

Over 100 frivillige har meldt sig på banen, og organisationen er netop blevet indstillet af den danske repræsentation i EU-kommissionen til at komme på kommissionens liste over ngo’er, der hjælper ukrainske flygtninge. En liste, som blandt andet Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp står på.

Det er gået rigtigt stærkt, fortæller stifteren, Thomas Senderovitz, i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Vi blev jo nærmest lagt ned, det væltede ind med tilbud om at køre til grænsen eller huse flygtninge, siger han.

Mindre søvn

Thomas Senderovitz har som tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen spillet en central rolle i sundhedsmyndighedernes coronaindsats.

Nu lægger han de samme kræfter i arbejdet til fordel for ofrene for krigen.

Det startede med, at Thomas Senderovitz skrev på sin Linkedin-profil, om nogen i hans netværk kunne sætte ham i kontakt med ukrainere, der manglede et sted at bo.

Det var ikke tanken, at det skulle ende i et organiseret arbejde med nødhjælp, men hurtigt meldte projektledere, psykologer, læger, erhvervsfolk og andre med relevante baggrunde sig på banen med et ønske om at hjælpe til, fortæller han.

Pludselig var de så mange hjælpende hænder, at Thomas Senderovitz satte det i system og startede nødhjælpsorganisationen ved siden af sit arbejde som Senior Vice President i Novo Nordisk.

- Nu sover jeg bare lidt mindre, siger han.

Aid Ukraine Denmark hjælper ukrainske flygtninge med transport til Danmark, tag over hovedet og en "ordentlig tilværelse", fortæller Thomas Senderovitz.

EU-Kommissionens liste over ngo'er

Aid Ukraine Denmark er indstillet af den danske repræsentation i EU-Kommissionen til at komme på kommissionens liste over ngo'er, der hjælper ukrainske flygtninge. 

På nuværnde tidspunkt er der 13 danske nødhjælpsorganisationer på listen: Bevar Ukraine, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp, Arbejdsmarkedskonsortiet, ADRA, CARE, Caritas, Mission Øst, PlanBørnefonden & DIGNITY, SOS Børnebyerne og International Media Support. 

Kilde: Europa-Kommisionen

En ny fremtid

Når organisationen kører busser ned til grænsen, har de læger og tolke med, og de ukrainske flygtninge får adgang til blandt andet psykologer, jurister, advokater og jordemødre i Danmark.

Derudover har Aid Ukraine Denmark et stort logistisk arbejde i at skaffe alt fra fødevarer til modermælkserstatning og bleer.

Natten til søndag ankom en bus med 66 ukrainske flygtninge til Gribskov Kommune efter flere dage på farten.

Frivillige fra organisationen stod ved en togstation i Warszawa i Polen med veste på og spurgte, om nogen ville med til Danmark.

- De første, der melder sig, er to gamle damer, der kommer med en lille kuffert – det er alt, de har med. De siger: "Uanset hvad, selvom vi ikke kender vores fremtid, så er det bedre, end hvor vi er", fortæller Thomas Senderovitz:

- Jeg får gåsehud, bare jeg fortæller historien. At vi kan hjælpe de her mennesker til at få et bedre og sikrere liv, det er det, vi er til for.

Store spillere

Der er i dag 13 danske nødhjælpsorganisationer på Europa-Kommissionens liste, og de er alle veletablerede organisationer såsom Røde Kors, Red Barnet og SOS Børnebyerne.

Ifølge Thomas Senderovitz vil det gøre en mærkbar forskel, hvis Aid Ukraine Denmark kommer på Europa-Kommissionens liste over ngo’er, der hjælper ukrainere på flugt.

De ukrainske flygtninge står nemlig i en kaotisk situation, og det vil derfor skabe tryghed, hvis organisationen på den måde bliver officielt blåstemplet.

- Når de føler sig trygge, kan vi bedre hjælpe dem hertil, siger Thomas Senderovitz.

Se hele interviewet med Thomas Senderovitz i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY