Samfund

Opråb fra soldater og politikere: Forsvaret mangler udstyr

Der mangler blandt andet ammunition til øvelserne og reservedele til køretøjerne, siger Tom Block, formand for soldaternes fagforening HKKF.

Mangel på ammunition, når soldaterne skal på øvelse. Køretøjer, der holder stille i garager, fordi de mangler reservedele.

Det er den daglige virkelighed i det danske forsvar, der nu får soldaternes fagforening HKKF (Hærens Konstabel og Korporal Forening, red.) og en række politikere til at råbe vagt i gevær.

- Vi har påpeget de her mangler i flere år, og det er mangler, vi hører om hele tiden ude fra kasernerne, siger Tom Block, formand for fagforeningen.

Henvendelserne fra kasernerne til fagforeningen kommer fra frustrerede soldater og befalingsmænd, der oplever daglige udfordringer.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der mangler ammunition til øvelserne, og så mangler der også reservedele til køretøjer, siger formanden.

Nedslidte kampvogne

Ifølge TV 2s oplysninger oplever Forsvaret udfordringer med nedslidte kampvogne, der er slidt ned efter flere missioner i blandt andet Irak.

Efter den russiske invasion i Ukraine er bekymringen for det danske forsvars tilstand nu også vokset på Christiansborg.

En kampbataljon, som Danmark kan udsende med kort varsel - i løbet af 1-5 dage - har ifølge Berlingske omtrent støvsuget resten af Forsvaret for materiel.

- Det er et stort problem, som vi har gjort opmærksom på, siger Tom Block.

Efter den russiske invasion i Ukraine er bekymringen for det danske forsvars tilstand nu også vokset på Christiansborg.

- Det er meget, meget bekymrende. Derfor vil jeg opfordre regeringen til, at vi hurtigst muligt laver en plan, så vi igen kan få tidssvarende materiel til Forsvaret. Det her kan jo på den lange bane udgøre en sikkerhedsrisiko for de soldater, der bliver udsendt, siger Lars Christian Lilleholt, forsvarsordfører hos Venstre, til TV 2.

Opbakning fra flere ordførere

Venstre-politikeren får opbakning fra flere andre forsvarsordførere.

- Det er et kæmpe problem, at Forsvaret er så tyndt materialiseret, at der ikke skal meget til, før der er mangler, skriver Kristian Thulesen Dahl, forsvarsordfører hos Dansk Folkeparti, i en sms til TV 2.

- Det viser, at Forsvaret har været kørt for langt ned. Man har simpelthen været lullet i søvn i de seneste par forsvarsforlig, skriver han.

Også hos de Konservative efterlyses der akut hjælp til forsvaret..

- Det her kan jo ikke blive ved. Forsvaret har brug for en ordentlig saltvandsindsprøjtning – hellere i dag end i morgen, siger Niels Flemming Hansen, forsvarsordfører hos Det Konservative Folkeparti, til Berlingske.

Også hos regeringspartiet er der vilje til at gøre noget nu. Forsvarsordfører Mogens Jensen (S) siger, at han ved flere møder er blevet gjort opmærksom på ønsket om blandt andet bedre materiel.

- Det er naturligvis forslag om forbedringer, som jeg tager med til forhandlingerne om udmøntningen af nye ressourcer til Forsvaret, udtaler Mogens Jensen til Berlingske.