Krigen i Ukraine

Mærsk-firma assisterer russisk eksport: - De hjælper med at dræbe flere ukrainere, siger ambassadør

Selvom Mærsk har meldt ud, at man stopper fragt til og fra Rusland, fortsætter søsterselskabet Svitzer med at assistere russisk eksport.

Klokken 23.37 tirsdag nat ankom et skib med 40.000 ton russisk råolie til Kalundborg. Det svarer til en værdi, der normalt ville være omkring 200 millioner kroner. Skibet blev hjulpet ind i havnen af to slæbebåde fra virksomheden Svitzer.

Svitzer er verdens største bugseringsfirma, og det er ejet af A.P. Møller Holding, som også ejer Mærsk og Mærsk Tankers. 1. marts meldte Mærsk ud, at de midlertidigt var stoppet med at tage imod nye ordrer på transport til og fra russiske havne.

Svitzer derimod fortsætter med at hjælpe ved leverancer af russisk olie og gas. Ud over leverancen til Kalundborg kender TV 2 til to andre leverancer med russisk olie eller gas til Rotterdam i løbet af den seneste uge, som har fået assistance af Svitzer.

Det møder kritik fra den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

- Det gør mig sur. Folk, der bliver ved med at lave forretning med russiske varer, kan ikke have forstået, hvad Rusland er i gang med i Ukraine. De hjælper den russiske hær med at dræbe flere ukrainere, siger Mykhailo Vydoinyk.

Mærsk var det gode eksempel

Ambassadøren har ellers flere gange fremhævet Mærsks stop for leverancer til og fra russiske havne som et godt eksempel på, hvad danske virksomheder bør gøre for at lægge pres på den russiske stat for at stoppe angrebene i Ukraine.

Det fortryder han i dag:

- Hvordan kan man stole på dem, når de går ud og siger, at de vil stoppe med at fragte varer til og fra Rusland, og så fortsætter deres søstervirksomhed med at lave forretning med russiske virksomheder, siger Mykhailo Vydoinyk og fortsætter:

- Jeg troede på dem, for det er et stort verdenskendt firma. Når jeg finder ud af, at de gør noget andet end det, de har meldt ud, så er det klart, at jeg ikke er glad for det. Det var måske forkert af mig at femhæve dem som et godt eksempel, siger Mykhailo Vydoinyk.

Svitzer oplyser i en e-mail til TV 2, at de overholder de gældende restriktioner, men at virksomheden derudover ikke forholder sig til, hvilke skibe og laster de hjælper i havn:

- Svitzer har ingen indflydelse på, hvilke skibe der går ind og ud af danske eller internationale havne, eller hvilken last de bærer, skriver virksomhedens kommunikationschef i en mail.

Bred kritik

Der er ingen restriktioner mod import af russiske varer i Danmark eller det meste af Europa. Flere politikere opfordrer dog virksomheder til selv at droppe deres russiske forretninger.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at Svitzer bør stoppe med at assistere russisk eksport:

- Jeg synes, det er en rigtigt god idé, at danske virksomheder gør alt, hvad de kan, for at undlade samhandel med Rusland. Jeg har også noteret mig, at Mærsk har sagt, at de vil stoppe med at tage imod bookinger på deres direkte aktiviteter med Rusland, og det bør selvfølgelig også gælde deres dattervirksomheder, siger Torsten Schack Pedersen.

Det viser bare Mærsks moralske niveau

Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark

Fagforeningen 3F, som repræsenterer flere medarbejdere i Svitzer, kritiserer også Mærsk-koncernen for at gå imod deres egen udmelding:

- Jeg synes, det er upassende, at Mærsk køber sig en gratis omgang, hvor de fortæller, at de stopper med nye bookinger til og fra Rusland, samtidig med at andre dele af Mærsk-koncernen blot bliver ved med at operere til støtte for russisk eksport, siger Karsten Kristensen, som er forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe.

Kontrakt med Gazprom

I sidste uge kunne TV 2 fortælle, at der fortsat blev omlastet store mængder russisk olie på åbent hav i dansk farvand. Helt konkret kunne TV 2 nævne en omlastning, der var i gang, da historien blev offentliggjort 2. marts. Den omlastning fik også assistance fra Svitzer.

To dage efter TV 2’s historie meldte Svitzer ud internt, at man nu stoppede med at assistere med omlastningerne af russisk olie på åbent hav. Samtidig fortalte Svitzer til sine medarbejdere, at man nu ville starte en proces med at komme ud af en kontrakt, Svitzer har med et datterselskab til den russiske energivirksomhed Gazprom på den russiske ø Sakhalin.

I skrivende stund ser det på myshiptracking.com, der overvåger skibes ruter rundt omkring i verden, ud, som om Svitzers slæbebåde i Sakhalin stadig assisterer russisk energieksport, ligesom slæbebådene i Kalundborg og Rotterdam gør.

Svitzer henviser til Mærsks kommunikationsafdeling på spørgsmålet om, hvordan man kan fortsætte med at assistere russisk eksport, når resten af koncernen er i gang med at lukke ned for det.

Svar skuffer 3F

Kommunikationschefen i Mærsk, Signe Wagner, henviser i en mail til den tidligere udmelding fra Mærsk:

- Det, vi meldte ud den 1. marts, er, at vi har stoppet for nye bookinger til og fra Rusland på grund af direkte og indirekte påvirkning fra sanktioner, skriver Signe Wagner.

I den udmelding begrunder Mærsk deres handling med hensynet til deres medarbejdere og med, at sanktionerne gør deres arbejde sværere. De nævner ikke på noget tidspunkt, at Mærsk ønsker at lægge pres på Rusland for at afslutte krigen, sådan som den ukrainske ambassadør ellers havde forstået budskabet.

Mærsks meddelelse om Rusland

Hos A.P. Møller-Mærsk er vi dybt bekymrede over, hvordan krisen fortsat eskalerer i Ukraine. Vi følger nøje med i den stadigt foranderlige situation med nye regeringssanktioner mod Rusland, og vi er begyndt at se effekten på de globale forsyningskæder. På grund af de svævende omstændigheder med jævnlige opdateringer og justeringer af sanktionslisten ser vi et klart behov for at bruge tid på at etablere nye og at revidere eksisterende processer for at tage imod og håndtere bookinger. Vi er begyndt at se effekten på globale forsyningskæder, såsom forsinkelser, tilbageholdelse af last af toldmyndigheder ved forskellige omladningshubs, uforudsigelig påvirkning af drift. Hvad angår stabiliteten og sikkerheden af vores drift, så bliver den allerede direkte og indirekte berørt af sanktioner, og nye bookinger til og fra Rusland vil blive sat midlertidigt i bero med undtagelse af fødevarer samt medicinske og humanitære forsyninger.

Denne undtagelse sker for at understrege, at vores virksomhed fokuserer på social ansvarlighed og gør en indsats for at støtte samfundet på trods af komplikationerne og usikkerheden i vores nuværende foryningskæde til/fra Rusland.

Vi vil holde alle vores kunder opdateret, efterhånden som planlægningen skrider frem.

Vores prioritet er at gøre vores bedste for at håndtere og levere alle bookinger, der blev lavet inden denne meddelelse, som planlagt, afhængig af indførte sanktioner. Vi vil nøje følge og vurdere situationens udvikling.

Vores medarbejderes sikkerhed og velfærd er afgørende, og vi fortsætter med at lave planer, så alle berørte medarbejder og deres familier får den nødvendige støtte.

TV 2 stiller derfor Signe Wagner et opfølgende spørgsmål:

Ønsker I med jeres udmelding at lægge pres på den russiske stat for at stoppe deres angreb i Ukraine?

- Så må jeg gentage, at vi har suspenderet accept af nye bookinger grundet direkte og indirekte sanktioner, skriver Signe Wagner.

Det svar skuffer Karsten Kristensen fra 3F’s Transportgruppe.

- Da de kommer med denne her udmelding, får de den danske befolkning til at tro, at de traf den beslutning af samvittighedsårsager, men nu viser det sig, at det ingenting har med samvittighed at gøre, siger Karsten Kristensen.

Direkte forbeholdt ambassadørens kritik svarer Mærsk, at selskabet følger reglerne, som den danske regering har udstukket, og ”at de afventer næste skridt på sanktioner”.

Den ukrainske ambassadør i Danmark understreger, at han er ligeglad med, hvordan Mærsk formulerer sig:

- Det viser bare Mærsks moralske niveau, siger Mykhailo Vydoinyk og fortsætter:

- Jeg vil bare opfordre dem til at stoppe al aktivitet med russiske firmaer og russiske varer.