Rusland invaderer Ukraine

Russer om konflikten i Ukraine: - Dødstal er fake news

TV 2 har talt med flere russiske statsborgere om deres situation i Rusland. De er ganske uenige om Putin og hans handlinger.

Langt de fleste vestlige medier har den seneste uge forladt Rusland.

Det er sket, efter styret i Kreml i sidste uge indførte en lov, der betyder, at det kan give en straf på op til 15 års fængsel, hvis man kendes skyldig i bevidst at sprede "falske" nyheder.

Derfor er det blevet mere end svært at få den almindelige russer på gaden i tale.

Via den krypterede chat- og telefonapp WhatsApp har TV 2 interviewet tre russiske statsborgere med bopæl i Rusland.

De tre mænd ser meget forskelligt på præsident Vladimir Putin og den tilspidsede situation i Ukraine.

Jeg er fuldstændig uenig i Putins planer

AT, russisk softwareudvikler

TV 2 har valgt ikke at benytte kildernes rigtige navne, da deres sikkerhed i så fald kan være i fare.

Redaktionen er bekendt med deres identitet.

Rusland vil bøde for Putins skøre planer

Softwareudvikleren AT på 43 år bor sammen med sin familie i en by i den sydligste del af Rusland.

Hvad mener du om Ruslands militære handlinger i Ukraine?

- Jeg synes, ​​at det er en meget stor fejltagelse af den russiske regering - en fatal fejltagelse. Jeg er fuldstændig uenig i Putins planer. Det russiske folk er et fredeligt folkefærd, siger han.

Softwareudvikleren mener, at Vladimir Putins invasion af Ukraine 24. februar vil få store konsekvenser for det russiske folk langt ud i fremtiden.

- Jeg er bange for, at det bliver meget sværere for russere at rejse ud i verden. Vi går en dyster fremtid i møde, og vi kommer til at bøde for Putins fejltagelser, forklarer AT.

Softwareudvikleren fortæller, at han ikke følger med i nyhedsstrømmen om Ukraine fra de russiske medier, som han slet og ret kalder "ren propaganda".

Hvad mener du om Vladimir Putins og hans valg om at invadere Ukraine?

- Det er er meget skør plan. Jeg forstår ikke, hvad de vil opnå. Ukraine får stor opbakning fra omverdenen, og lige nu virker det ikke til, at Rusland har en plan, og at de kan vinde krigen, siger han.

Hvilken betydning vil den nuværende krise få?

- Jeg håber, at krisen vil ændre det russiske folks sind, og at de fleste russere, der tror på propaganda, vil se det sande billede af situationen i verden.

Hylder Putin som præsident

Den anden russiske kilde er AP - en 42-årig læge fra Moskva.

Han fortæller til TV 2, at han både er ked af og nervøs for den nuværende situation i Rusland.

Det vante liv i Ruslands hovedstad er efter invasionen forsvundet. Det er blandt andet er slut med brug af kreditkort og rejser ud af landet.

Hvordan vil du beskrive din nuværende situation i Rusland?

- Vi er blevet ramt af en masse sanktioner. Det passer os ikke, siger AP.

Lægen fra Moskva prøver at finde den bedste vej ud af de nuværende udfordringer, men han håber samtidig, at der snart bliver muligt at vende tilbage til det normale liv.

Lægen forklarer, at han på egen krop har mærket konsekvenserne af den russiske invasion af Ukraine.

Sammen med sin familie var han på ferie til Egypten, mens invasionen i Ukraine fandt sted. Her oplevede han at blive chikaneret på et hotel af flere aggressive europæiske og ukrainske gæster.

Hvad skete der?

- Vi blev chikaneret og følte os ikke i sikkerhed. Det var ubehageligt, men vi fik ændret vores flybilletter, så vi kunne komme hurtigere hjem til Rusland. Her føler jeg mig i sikkerhed, siger AP.

Jeg føler, at vores liv er meget bedre med Putin som præsident

AP, russisk læge

Hans syn på Ruslands præsident er markant anderledes end den russiske softwareudvikler, for AP stemte på Vladimir Putin ved det seneste præsidentvalg og har stor tillid til den 69-årige politiker.

Hvordan ser du på Vladimir Putin og hans nuværende handlinger?

- Jeg husker mit liv før og efter Sovjetunionens fald i 1990'erne, og jeg føler, at vores liv er meget bedre med Putin som præsident, siger AP.

Lægen fortæller, at han ikke anser Ukraine for at være et demokratisk land. I hans optik har styret i Kyiv med vilje bombet de to prorussiske udbryderrepublikker - Donetsk og Luhansk - i det østlige Ukraine.

Det legitimerer til en vis grad russernes aggression mod Ukraine, men samtidig ønsker AP, at de "militære operationer", som han kalder dem, snart er ovre.

- Selvfølgelig ønsker alle, at situationen snart stopper. Ingen ønsker, at denne konflikt skal eskalere, siger AP.

Professor: Det er ikke en invasion

Den sidste russer, som TV 2 har fået i tale, er en mandlig professor i statskundskab på et universitet i Moskva.

KG er ligesom lægen fra Moskva begejstret for Vladimir Putin.

Han mener, at den russiske invasion er fuldstændig berettiget - blandt andet fordi NATO-alliancen gradvist har optaget flere tidligere Sovjet-nationer.

Rusland styrer den specielle operation på den mest delikate måde

KG, professor i statskundskab

Og det har været med til at true Rusland.

- NATO har altid støttet USA’s militære aggression mod forskellige stater rundt om i verden. Og når NATO nærmer sig den russiske grænse, og USA samtidig kalder Rusland for dets hovedmodstander og -fjende, så ved vi, hvad vi skal forvente fra NATO, siger KG.

Hvordan retfærdiggør du at invadere en demokratisk nationalstat som Ukraine og samtidig dræbe uskyldige mennesker?

- Der er ingen, der kan retfærdiggøre at invadere et land. Det er ikke en invasion, mener KG og uddyber:

- Jeg er fuldstændig sikker på, at når den specielle operation slutter, så vil du se, at tallene (for civile dræbte ukrainere, red.) er fake news og propaganda. For Rusland styrer den specielle operation på den mest forsigtige måde muligt, lyder det.

Hvordan kan du kalde det en forsigtig operation, når vi har utallige uafhængige kilder, som beretter om uskyldige mennesker, der bliver dræbt?

- Hvis du vil lave et skænderi ud af det her, må vi afslutte interviewet, lyder det fra professoren, som fortsætter:

- Det, jeg beder dig om, er, at vente til den russiske operation er slut. Da vil du have ægte troværdige kilder, og så vil du se, hvor mange civile der er dræbt og ikke dræbt, siger professoren.