Svindel med udbytteskat

Brite tiltalt for at svindle 320 millioner ud af Danmark

Ifølge TV 2s oplysninger har den tiltalte tidligere arbejdet sammen med Sanjay Shah, der er hovedpersonen i udbyttesagen.

En britisk statsborger på 52 år er onsdag blevet tiltalt for at have svindlet 320 millioner kroner ud af den danske statskasse i den såkaldte udbyttesag.

Briten er den niende tiltalte i sagen og bedrog, ifølge anklagemyndigheden, Danmark ved at indberette fiktive aktiehandler.

- Der er tale om en meget alvorlig og omfattende sag, og der ligger en flerårig, kompliceret efterforskning til grund for tiltalen, udtaler Per Fiig, chefanklager i National Enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse om tiltalen.

Fløj i fælden i England

Anklagemyndigheden skriver, at den 52-årige brite har svindlet gennem et selskab med ved navn Salgado Capital, og her beskrives han som "den helt centrale bagmand i svindlen".

Ifølge TV 2s oplysninger drejer det sig om brasilianskfødte Guenther Klar, der i januar blev sigtet i Danmark.

Klar var en del af kredsen omkring den påståede hovedbagmand, Sanjay Shah, og har, ligesom Shah, boet en årrække i Dubai.

Men i 2019 fløj han til England, hvor han blev anholdt fordi Belgien forinden havde begæret ham udleveret til retsforfølgelse. I Belgien er Guenther Klar mistænkt for at have svindlet for i alt 164 millioner kroner på lignende vis, har dagbladet Politiken tidligere skrevet.

Guenther Klars advokat, Kevin Robinson, har tidligere sagt til Bloomberg, at hans klient ikke har gjort noget ulovligt i forbindelse med udbyttesagen. TV 2 har onsdag forsøgt at få en kommentar fra Guenther Klars advokat i Danmark, men advokaten har ikke ønsket at udtale sig.

Da Klar blev sigtet i januar, lød det fra Anklagemyndigheden, at man forventede, at han kunne blive udleveret til Danmark. Samme budskab kommer nu i forbindelse med tiltalen, men det er uvist, hvornår det kan blive, oplyser Per Fiig:

- Den tiltalte brite er allerede varetægtsfængslet in absentia og begæret udleveret til Danmark. Vi forventer, at han bliver udleveret til retssagen i Danmark, men jeg kan ikke gå nærmere ind på, hvornår det vil ske.

Sådan foregik svindlen

Kort fortalt gik den påståede svindel ud på, at man som udenlandsk investor i Danmark kunne få godtgjort refunderet penge, som Skat automatisk trak, når der blev udbetalt udbytte på aktier.

Så havde en franskmand for eksempel aktier i en dansk virksomhed, hvor der blev udbetalt 1000 kroner i udbytte, ville franskmanden ikke behøve at betale skat af de penge. Men fordi pengene automatisk blev trukket, skulle franskmanden søge om at få pengene refunderet.

Ifølge Anklagemyndigheden har en række personer dog udnyttet dette system og søgt om og fået refunderet store summer for aktier, de aldrig har ejet.