Samfund

Én grad lavere sparer fem procent på varmeregningen - sådan sparer du selv

Der er store beløb at spare ved at sænke temperaturen derhjemme, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Én grad mindre i stuen - så sparer du 5 procent på varmeregningen.

Sådan lyder et af de enkle råd om, hvordan du kan spare på varmen derhjemme, som Martin Salamon, cheføkonom med speciale i bæredygtigt forbrug i Forbrugerrådet Tænk, kommer med.

- Mange af os kan godt lide, at der er 22-23 grader derhjemme i stuen. Men det er slet ikke nødvendigt, og man kan spare 5 procent på varmeregningen, for hver grad man sætter temperaturen ned, siger Martin Salamon.

EU-landene - blandt dem Danmark - vil nu sænke afhængigheden af gas fra Rusland med 80 procent.

Det sker på et tidspunkt, hvor energipriserne i forvejen er kraftigt stigende, og de lægger pres på mange danskeres økonomi. Derfor har TV 2 bedt Martin Salamon komme med en række enkle råd til, hvordan du kan spare på varmen derhjemme.

Ikke under 18 grader

Ifølge Martin Salamon er der grænser for, hvor langt ned man bør sætte temperaturen i hjemmet.

- Man skal ikke have under 18 grader i hjemmet, så risikerer man bare at blive syg, siger Martin Salamon.

Han råder også fjernvarmekunder til at tjekke, at temperaturen på det vand, som de sender retur til varmeværket, er lav - så sparer de på varmeregningen.

Sluk for vandet, mens du sæber dig ind

Martin Salamon understreger også, at der er penge at spare på simpel vedligeholdelse.

- Man skal huske at lufte sin radiator ud, siger han.

Mange danskere elsker deres varme brusebad om morgenen, men her kan man også med fordel tænke sig om og spare penge.

- Man kan for eksempel slukke for vandet, når man sæber sig ind, og så tænde for det igen, når man skyller sæben væk, siger Martin Salamon.

Sådan sparer du på varmen

 1. Sænk temperaturen

  Sænk temperaturen derhjemme. Du sparer 5 procent på varmeregningen, for hver grad du sætter temperaturen ned. I et typisk hus på 140 m2 med fjernvarme svarer det til cirka 650 kroner. 

 2. Luft radiator ud

  Luft radiatoren ud med jævne mellemrum. Når du kan høre den risle, trænger den til det. Vedligeholdelse sparer varme. Tjek også radiatorerne efter. De skal være kolde eller lunkne forneden, før de udnytter varmen ordentligt. 

 3. Indstil termostaterne ens

  Hvis du har radiatorer i flere rum, og der ikke er lukket mellem rummene, så sørg for, at temperaturen er ens i radiatorerne.

 4. Luk døren mellem varme og kolde rum

  Luk døren mellem rum, hvis du ønsker forskellige temperaturer i dem. 

 5. Rul gardiner for om natten

  Rul gardiner eller persienner for vinduerne om aftenen og natten. Det er med til at forhindre varmetab. Træk dem fra igen om dagen, så lys og varme kan komme ind. 

 6. Brug gulvtæpper

  Gulvtæpper er med til at isolere din bolig yderligere.

 7. Sænk temperaturen, når du ikke er hjemme

  Sænk temperaturen i din bolig, når du ikke er hjemme - men ikke mere end tre grader. Det kan dog ikke betale sig helt at slukke for radiatoren, medmindre du er væk i længere tid.

 8. Spar på vandet - især det varme

  Prisen for 1 m3 koldt vand er omkring 75 kroner, og det koster mellem 40 og 100 kroner at varme det op. Sluk for eksempel for det varme vand, mens du sæber dig ind under brusebadet. 

 9. Tjek din returvarme, hvis du har fjernvarme

  Hvis du har fjernvarme, så tjek, at temperaturen på returvarmen - det vand, du sender tilbage - ikke er for høj. Du sparer penge ved at sikre det.

 10. Hold 55 grader i din varmtvandsbeholder

  Temperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 grader. Er den højere, er det spild af energi. En lavere temperatur vil øge risikoen for, at farlige legionella-bakterier kan leve i vandet. 

Kilde: Martin Salamon, cheføkonom i Bæredygtigt Forbrug, Forbrugerrådet Tænk og Sparenergi.dk