Samfund

Kraftig prisstigning på gas i Europa

Mandag kom gasprisen op på 345 euro for en megawatt-time.

Prisen på gas steg mandag kraftigt på den europæiske energibørs i Amsterdam, der er med til at styre gaspriserne i hele Europa.

En overgang var prisen 80 procent højere, end den var før weekenden. Den fandt dog senere et niveau omkring 35 procent.

Årsagen er panik på markedet som følge af Ruslands krig i Ukraine og Vesten reaktioner.

- Det viser den afhængighed, vi har skabt for leverancer fra Rusland de senere år. Rusland er jo storleverandør af olie og gas, siger Ole Sloth Hansen, der er råvarestrategichef i Saxo Bank.

Dyrt for danske familier

Mandag nåede gasprisen op på 345 euro for en megawatt-time. Siden faldt prisen til 275 euro, men det er stadig en meget høj pris. For omkring halvandet år siden var prisen for eksempel 15 euro.

Olieprisen steg mandag med omkring 8 procent.

Benzinpriserne er nu steget 35 procent i forhold til sidste år, og det kommer til at gøre ondt på den almindelige danskere, lyder det fra Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

Hvis vi regner med, at benzinpriserne holder det niveau resten af året, vil en gennemsnitlig dansk familie skulle bruge 4000 kroner mere om året på at køre benzinbil og 3000 på at køre dieselbil.

- Så det er jo en voldsom meromkostning til transport, siger Helge Pedersen.

Ved ikke, hvor priserne ender

Cheføkonomen tør heller ikke udelukke, at priserne på olie og gas kan stige endnu mere. Det afhænger blandt andet af, om USA og Europa beslutter at sanktionere den russiske energiproduktion.

Det vil kunne føre til udtalt mangel på benzin og risiko for udbredt mangel på naturgas, hvis Rusland lukker for hanerne til det europæiske marked, siger Helge Pedersen.

- Vi ved simpelthen ikke, hvor energipriserne lander, siger han.