Krigen i Ukraine

Ukrainsk præsident vinker og smiler efter bemærkelsesværdig EU-tale om ukrainsk medlemskab

I en tale hilste EU-Parlamentets formand Ukraines EU-ansøgning velkommen. Da tolk skulle oversætte Zelenskijs stærke svar, brød han sammen.

Til gentagne og store klapsalver fra salen har formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, i en tale oplyst, at den Europæiske Union byder Ukraines ansøgning om medlemskab af EU velkommen, og at EU nu vil arbejde hen mod at få landet optaget.

Det sker, efter at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, formanden for det ukrainske parlament, Ruslan Stefanchuk, og landets premierminister, Denys Shmyhal, mandag underskrev en ansøgning om EU-medlemskab.

- Hr. præsident. Vi står sammen med dig i din kamp for overlevelse i dette mørke øjeblik i vores historie. Når du ser mod dette europæiske parlament, vil du altid finde en allieret, en plads til at adressere Europa og verden og altid, altid en ven, lød det blandt andet fra Roberta Metsola.

Parlamentet er tirsdag samlet for at diskutere krigen i Ukraine, og i hendes tale lød det også fra formanden, at hun nu vil søge et forbud mod adgang til parlamentet for enhver repræsentant fra Kreml.

- Dette europæiske parlament har en lang og stolt tradition for at være en torn i øjet på autokrater (...) aggressorer har ingen plads i demokratiets hus.

- Bevis, at I ikke lader os i stikken

Også Volodymyr Zelenskij talte til Europaparlamentet via et direkte videolink. Her lød det på ukrainsk, at Ukraine kæmper for at blive ligeværdige medlemmer af Europa, at EU vil være stærkere med Ukraine som medlem, og at et Ukraine uden EU vil stå meget alene.

Men EU skal bevise, at EU står sammen med Ukraine i opgøret mod Rusland, sagde han.

- Bevis, at I er på vores side. Bevis, at I ikke lader os i stikken Bevis, at I virkelig er europæere, og så vil liv vinde over død, og lys vil vinde over mørket, lød det fra den ukrainske præsident.

Han sagde desuden i talen, at morgenen i dag har været hård, fordi russiske missiler har ramt Kharkiv – byen med det største antal af universiteter i hele landet.

- Den største plads i vores land – Frihedens Plads – kan I forestille jer: I morges ramte to missiler denne plads. Det er prisen for frihed, sagde Volodymyr Zelenskij.

Også præsidentens ord fik stående bifald af de fremmødte i salen, hvoraf flere holdt skilte med det ukrainske flag op. Men inden bifaldet var slut, knyttede Volodymyr Zelenskij højre hånd, vinkede, smilede og forlod sin plads foran skærmen.

Bemærkelsesværdige taler fra både EU og Zelenskij

Det er i sidste ende Det Europæiske Råd, der skal tage stilling til ansøgningen om optagelse, men talen fra Roberta Metsola er ifølge TV 2s journalist i Bruxelles, Lise Toft Hessellund, yderst bemærkelsesværdig:

- Det er særdeles opsigtsvækkende, at hun på den måde taler på vegne af hele parlamentet. Det er også værd at bide mærke, at hun talte om en forsvars- og sikkerhedsunion – en pendant til det samarbejde, man har i NATO.

Men den blegner i forhold til den tale, som den ukrainske præsident holdt, lyder det fra TV 2s korrespondent Frederikke Ingemann.

- Det var interessant at følge – han talte på ukrainsk. Der var en tolk, og da tolken nåede til at skulle oversætte præsidentens ord om, at ukrainerne kæmper for deres liv, brød tolken sammen og græd, mens han oversatte, siger Frederikke Ingemann.