Danmark sender panserværnsvåben til Ukraine - alle spilleregler er ændret, siger Mette Frederiksen
Ifølge militærforsker er det ikke nogen let opgave at sende våben til Ukraine. I fredstid kan det tage måneder eller år, fortæller han.
Danmark er klar til at sende våben til krigen i Ukraine. Det siger statsminister, Mette Frederiksen (S), på et pressemøde søndag aften.
Helt konkret er der tale om 2700 panserværnsvåben, som ukrainerne kan bruge mod pansrede køretøjer.
- Der er krig på europæisk jord, og det har ændret alle spilleregler, lyder det fra statsministeren, der oplyser, at våbnene endnu ikke er afsendt, men er ved at blive pakket til transport.
Regeringen har sikret sig et flertal blandt Folketingets partier i Det Udenrigspolitiske Nævn.
Danmark kan undvære våbnene
Det er første gang i nyere tid, at Danmark leverer våben til et land i krig
Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov kommer de 2700 panserværnsraketter fra den såkaldte operative beholdning. Forsvaret har vurderet, at Danmark godt kan undvære våbnene.
Udover de 2700 panserværnsraketter sender Danmark cirka 300 aflagte Stinger-missiler tilbage til USA, hvor de er produceret, for igen at gøre dem operationelle med henblik på at sende dem til Ukraine.
Våbenleverancen kan komme til at gøre en forskel for ukrainerne, men det bliver ikke nogen let opgave at få dem sendt derned, vurderer Kristian Lindhardt, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.
For først skal våbnene pakkes, så skal de derned, og så skal ukrainerne have fat i dem og spredt dem ude, og det er ifølge militærforskeren ikke nogen let opgave.
- Det er noget, der tager måneder og år i fredstid. Alt kan lade sig gøre i krig, men det er en kompliceret operation, siger han til TV 2.
Flere EU-lande klar til at levere våben
Lørdag oplyste Forsvarsministeriet, at 2000 skudsikre veste var på vej fra Danmark til Ukraine.
Derudover har Danmark sendt 700 førstehjælpstasker af typen IFAK, som bæres af soldater, til Ukraine.
Søndag har også Sverige meddelt, at de vil sende militær støtte til Ukraine i form af blandt andet 5000 panserværnsrakket. Ifølge den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, kommer leverancerne til at ske, så snart der er taget en formel beslutning.
Den danske og svenske støtte følger i kølvandet på tyskernes beslutning om at sende 1.500 våben til Ukraine. En beslutning, der er kaldt for historisk, da det markerer et betydeligt skifte fra Tysklands årelange politik mod våbeneksport til krigszoner.