Statsminister Mette Frederiksen: - Det vil fĂĄ konsekvenser

Ruslands angreb har "ingen plads i Europa", skriver Mette Frederiksen (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommer via Statsministeriet pĂĄ Twitter med en udtalelse om Ruslands angreb i Ukraine:

- Et militært angreb på en fri og suveræn nation har ingen plads i Europa i vores tid. Ruslands handlinger er fuldstændig uacceptable. Vi vil stå sammen, det vil få konsekvenser. Mine tanker går til befolkningen i Ukraine.

Putin: Ukraine skal "afnazificeres"

Opslaget, der er skrevet på engelsk, er tidligt mandag morgen den første udtalelse fra statsministeren, efter at Rusland har iværksat et angreb i Ukraine.

Angrebet blev til virkelighed i nat, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, tonede frem på russisk tv i en officiel udtalelse til befolkningen:

- Under artikel 51, stykke 7 af FN-pagten, med godkendelse af Ruslands statsråd og de af 22. februar ratificerede traktater om gensidig hjælp med Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Lugansk har jeg besluttet at gennemføre en særlig militæroperation. Dens formål er at beskytte folk, der er blevet tyranniseret og udsat for folkedrab af regimet i Kiev gennem otte år, sagde Putin.

Herefter meddelte præsidenten, at hans mål blandt andet er at "afnazificere" Ukraine:

- Vores mĂĄl er at afmilitarisere og afnazificere Ukraine og at straffe de mennesker, der har begĂĄet adskillige blodige forbrydelser mod civile, herunder russiske borgere.

Regeringen fordømmer

Efter talen natten til torsdag iværksatte Rusland en omfattende militæroperation mod Ukraine, der ifølge Statsministeriet nu angribes fra forskellige retninger. Der er forlydender om angreb mod både hovedstaden Kiev, Kharkiv samt en landsætning ved Odessa.

I en pressemeddelelse pĂĄ dansk udtaler Mette Frederiksen:

- Jeg fordømmer Ruslands angreb på det stærkeste. Det er en skræmmende og helt uprovokeret handling, der strider mod FN-pagten og folkeretten. Det her skal have store konsekvenser for Rusland. EU og NATO vil mødes inden for kort tid.

Også forsvarsminister Morten Bødskov (S) fordømmer angrebet:

- Det er forfærdeligt at se situationens tragiske udvikling lige nu. Rusland har valgt at eskalere, og vi fordømmer på det kraftigste. Vi koordinerer nu tæt med vores allierede, udtaler han gennem ministeriet på Twitter.