Coronavirus

Antal dødsfald med corona stiger – men kun halvdelen skyldes virussen

Når der er høje smittetal i samfundet, vil flere også blive indlagt og dø med coronavirus - uden at virussen er grunden, siger overlæge.

Det ugentlige antal dødsfald med coronavirus er steget støt siden årets begyndelse.

Men det er kun omkring halvdelen af personerne, der rent faktisk er døde på grund af coronavirus.

Det viser en rapport fra Statens Serum Institut.

- Fra uge 3 er andelen af dødsfald, der er sket af en anden årsag end covid-19, steget til 50 procent, siger afdelingslæge Rebecca Legarth fra Statens Serum Instituttet i en pressemeddelse.

Der skal dog tages højde for, at der sker en stor grad af løbende efterregistreringer af dødsattester. Fra uge 7 - sidste uge - mangler der eksempelvis stadig endelig validering på cirka 35 procent af dødsfaldene, tilføjer hun.

Stigende antal dødsfald

I de første tre uger af 2022 lå det ugentlige antal døde stabilt på mellem 106 og 111 dødsfald. Efterfølgende begyndte det at stige:

  • Uge 4: 137 dødsfald
  • Uge 5: 145 dødsfald
  • Uge 6: 209 dødsfald
  • Uge 7: 210 dødsfald

Tallet er altså vokset, i takt med at Omikron-varianten har medført en høj smitte i samfundet.

Det tager længere tid end normalt, men vi har ikke mere personale

Henrik Nielsen, overlæge

Og det er ikke overraskende, mener overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen.

- Når der er vældig høje smittetal, som vi har set på det seneste, er der også større risiko for, at folk tilfældigvis har været i kontakt med virussen, før de bliver indlagt eller ender med at gå bort af andre grunde, siger han til TV 2.

De samme tendenser gør sig gældende for antallet af indlagte, som optager en hospitalsseng med coronavirus i kroppen. I uge 5 lå 52 procent af de indlagte med coronavirus på hospitalet af en anden grund, skriver SSI i rapporten.

Men selvom færre er indlagte på grund af coronavirus, er landets sygehuse ifølge Henrik Nielsen stadig under det samme pres. For så længe patienterne er smittet, skal de isoleres, og det skaber ekstra arbejdsgange.

Personalet skal nemlig iføre sig værnemidler som overtrækskittel, handsker, mundbind og briller, hver gang de skal i kontakt med patienten for eksempelvis at tage blodprøver, undersøge personen, aflevere mad eller lignende.

Beskyttelsesgrej, som skal tages af og på mange gange i løbet af dagen.

- Det tager længere tid end normalt, men vi har ikke mere personale. Derfor kan man ikke nå alt det, man gerne vil i forhold til andre patienter. Og det er frustrerende, siger overlægen.

Dagens smittetal

Det seneste døgn er der registreret 25.209 nye tilfælde med coronavirus i Danmark.

På hospitalerne er der torsdag 1746 patienter indlagt med coronavirus, hvilket er en stigning på 25 personer i forhold til onsdag. Ud af dem er 37 indlagt på intensiv, hvoraf 15 får hjælp til at trække vejret af en respirator.

Samme dato sidste år var 46 indlagt på intensiv, på trods af at der kun var konstateret 863 smittede. Det er 29 gange færre end de 25.209, der er registreret smittet torsdag.

Det seneste døgn er 39 danskere døde med coronavirus. Virussen er dog ikke nødvendigvis årsagen til dødsfaldet.