Coronavirus

Omikron kan i sjældne tilfælde smitte to gange

Ny Omikron-variant har vist sig halvanden gang mere smitsom end den først kendte.

I meget sjældne tilfælde er det muligt i løbet af en kort periode at blive smittet to gange med Omikron-varianten af coronavirus.

Det viser et studie fra Statens Serum Institut (SSI).

I 47 tilfælde er personer i Danmark blevet testet positive igen, 20-60 dage efter at de senest var testet positive.

I tilfældene er der tale om smitte med to forskellige undervarianter af Omikron, der hedder henholdsvis BA.1 og BA.2.

BA.1 var dominerende i Danmark frem til januar, hvorefter BA.2 er blevet dominerende.

- Helt generelt betyder fremvæksten af BA.2, at den samlede smittebølge denne vinter bliver noget større og længere, end hvis vi kun havde BA.1 at forholde os til. Det ændrer dog ikke afgørende ved det samlede billede af, at befolkningsimmuniteten i for eksempel København nu er så stor, at smitten falder, og det samme billede forventer vi at se i resten af landet inden længe, skriver direktør i SSI Henrik Ullum i en mail til TV 2.

Det er primært yngre, ikkevaccinerede personer, som er blevet ramt af to gange smitte i løbet af kort tid.

Ingen alvorligt syge

Der har ikke været nævneværdig forskel på sygdomsforløbet af de to varianter, og ingen af de smittede har været alvorligt syge eller indlagt, konkluderer SSI.

Ifølge SSI er BA.2 omkring halvanden gang mere smitsom end BA.1. Der er dog umiddelbart ikke den store forskel på undervarianterne i forhold til sygdomsforløbet, der for de fleste er i den lette ende.

- Vi så også, at BA.2 re-infektionerne generelt var milde og typisk med lave virusmængder. Det er derfor usandsynligt, at sådanne re-infektioner kommer til at udgøre et stort praktisk problem for vores sundhedsvæsen eller epidemikontrol, skriver Henrik Ullum.

Det var i slutningen af november, at det første tilfælde med Omikron-varianten blev registreret i Danmark.

Siden er omkring to millioner personer i Danmark blevet testet positive for coronavirus i en pcr-test, hvoraf en andel er med Delta-varianten, der tidligere var dominerende i Danmark.

I februar har undervarianten BA.2 udgjort mere end 80 procent af alle de positive coronaprøver, hvor de danske myndigheder har analyseret, hvilken variant der var tale om.