Samfund

International militærøvelse skal gennemføres fra Danmark

Forsvarssamarbejdet er ledet af Storbritannien og består af i alt ti nordeuropæiske lande. Øvelsen skal foregå til vands, til lands og i luften.

I den kommende tid skal den internationale militære udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF), som Danmark er en del af, gennemføre en militærøvelse fra Danmark.

Det er blevet besluttet på et møde mellem ti nordeuropæiske forsvarsministre.

Vi vil meget snart gennemføre øvelser, som skal demonstrere JEF-landenes fri bevægelighed i Østersøen

Ben Wallace, forsvarsminister i Storbritannien

- Der vil i den kommende tid være store øvelser og træningsaktiviteter, og en af dem tager afsæt i Danmark inden for ganske få dage, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag til Ritzau og fortsætter:

- Det vil være et konkret og meget stærkt signal om samarbejde, om fællesskab og solidaritet - og her altså med de baltiske lande, siger Bødskov.

"Præventive og proportionelle" øvelser

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, siger ifølge Reuters på et pressemøde, at landene i forsvarssamarbejdet tirsdag er blevet enige om at gennemføre en række militære øvelser i Nordeuropa.

- Vi vil meget snart gennemføre øvelser, som skal demonstrere JEF-landenes fri bevægelighed i Østersøen, siger Ben Wallace.

Øvelserne skal både foregå til havs, til lands og i luften, siger han. Wallace understreger derudover, at alle aktiviteter vil forblive "præventive og proportionelle".

Det fremgår ikke, specifikt hvornår øvelserne skal løbe af stablen eller hvorfra i Danmark, de forventes gennemført.

Brud på international ret

I en fælles erklæring udsendt af de ti landes forsvarsministre fremgår det, at JEF-landene "fordømmer" Ruslands beslutning om at anerkende de to østukrainske udbryderrepublikker, Donetsk og Lugansk, som selvstændige.

De skriver videre, at det er et brud på Ukraines territoriale suverænitet, på Minsk-aftalen og på international ret, og ifølge Morten Bødskov er øvelsen et led i den generelle afskrækkelse mod Rusland i forbindelse med konflikten om Ukraine.

Derudover fordømmer landende også Hvideruslands brug af migrationsstrømme som våben mod Letland, Litauen og Polen.

Joint Expeditionary Force er et forsvarssamarbejde, der er ledet af Storbritannien, og som foruden Danmark består af Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland, Litauen, Holland og Island.

Samarbejdet blev søsat i 2014 som et supplement til Nato.