Skoler og dagtilbud kan nu droppe ugentlige tests
Elever og lærere behøver ikke længere at blive testet to gange om ugen fra 21. februar.
Slut på vinterferie. Og dermed også slut med vatpinde og podning.
Det er den nye "hverdag" for de elever og ansatte i dagtilbud og på skoler, som nu slipper for ugentlige screeningtests.
Myndighederne har indtil nu opfordret til, at elever og ansatte lod sig teste for corona to gange ugentligt, uanset om man havde symptomer eller ej. Men det er slut fra 21. februar.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) glæder sig over, at det nu er muligt at lægge de ugentlige tests på hylden.
- Det er endnu et skridt mod en normal hverdag, siger hun i en pressemeddelelse.
Sygdommen er her stadig
Børne- og undervisningsministeren roser elever og personale for, at det nu er muligt ikke længere at opfordre til de ugentlige tests.
- Sygdommen er stadig iblandt os, og mange er syge i øjeblikket, men takket være en stor indsats fra både elever og personale kan vi se lyset forude, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Selvom der ikke længere opfordres til to ugentlige tests for coronavirus, vil det stadig være muligt for dagtilbud og skoler at uddele selvtests til elever og medarbejdere ved særlige tilfælde.
Det gælder for eksempel, når der er smitte i en skoleklasse, eller hvis elever og ansatte på anden måde er øvrige kontakter til en smittet.
Beslutningen om ikke længere at opfordre til de ugentlige tests kommer på baggrund af rådgivning fra den faglige referencegruppe.
Opfordringen til den omfattende testning og podning kom i november, da smitten i skoler og dagtilbud var på sit højeste med 221 skoler på listen med "større udbrud" af smitte.
Tyra Grove Krause, faglig direktør på Statens Serum Institut, vurderede kort inde i det nye år, at man kunne mindske smitten på skoler med mellem 25 og 50 procent ved at lave to ugentlige antigentests blandt børnene.
I et nyt interview med Forskerzonen fastslår Tyra Grove Krause, at det er forsvarligt at løsne på opfordringen om intensiv test- og podningsvirksomhed, selvom smitten stadig huserer i samfundet.
- Grunden til, at vi kan tillade os at slippe smitten mere løs, er, at vi har en høj vaccinedækning, og Omikron samtidig er forbundet med mindre alvorlig sygdom, siger hun.