Samfund

Pårørende oprørte over svigtende hjemmepleje: - Min mor var skrumpet ind til en mumie

Ældre borgere, der dehydrerer, taber sig og ikke får livsvigtig medicin. Der sker omfattende svigt i den danske hjemmepleje, mener pårørende.

Claus Møller Rasmussen havde været på ferie i ti dage, da han en varm sommerdag sidste år trådte ind ad døren til sit barndomshjem.

Her forventede han at møde sin 91-årige mor med et smil på læben og en avis i hænderne, som hun plejede.

Men synet, der mødte Claus Møller Rasmussen, glemmer han aldrig.

- Hun sad i en stol midt i stuen. Badet i sved og kun iført ble og netundertrøje, fortæller han.

På bordet ved siden af hende stod et urørt glas vand.

- Min mor var skrumpet ind til en mumie, i den tid jeg var væk, siger han.

Ifølge Claus Møller Rasmussen havde hun ikke fået optimal væske i ti dage:

- De mennesker, der skulle sørge for, hun fik væske, havde bare givet hende et glas vand og gået igen uden at sikre sig, at hun faktisk drak det. Hvorfor var der ikke nogen, der sørgede for, at det skete?

Dem, han taler om, er kommunens hjemmepleje. Han er dybt frustreret over Lyngby-Taarbæk Kommune og mener, hans mor blev udsat for omsorgssvigt.

Det hjælper jo ikke noget bare at sætte maden foran hende og gå sin vej. Hvor svært kan det være?

Claus Møller Rasmussen

Store udfordringer i ældreplejen

Ovenstående er et af flere eksempler på fortællinger om omsorgssvigt i en ældrepleje, der ifølge eksperter står over for enorme udfordringer i de kommende år.

For antallet af plejekrævende borgere vil komme til at stige eksplosivt, mens prognoserne forudser, at der ikke vil være hænder nok til at tage sig af de ældre. Dermed kan flere ældre danskere og deres pårørende havne i uværdige forløb.

Tip TV 2: Den danske hjemmepleje

Har du erfaringer med den danske hjemmepleje som enten modtager af pleje, som pårørende eller som ansat, som du mener TV 2 bør høre om?

Så er du meget velkommen til at skrive til journalist Jonas Moestrup, jmoe@tv2.dk, eller journalist Sara Munck Aabenhus, sama@tv2.dk.

En problematik som også flere social- og sundhedsmedarbejdere gentagne gange har forsøgt at råbe op om den seneste tid.

TV 2 har samlet fire beretninger fra pårørende til ældre, som alle fortæller, om det, de mener, er stærkt kritisable forhold i hjemmeplejen i de ældres sidste tid i livet.

Ligesom Claus Møller Rasmussen har de været frustrerede over den kommunale hjemmepleje, og de stiller op til interview med TV 2 for at gøre opmærksom på de store udfordringer, de har oplevet.

Der lå hun i sin egen afføring. De kom slet ikke om morgenen og svigtede hende fuldstændigt

Claus Møller Rasmussen

Claus Møller Rasmussen

Søn til 91-årige Birthe, der modtog hjemmepleje i Lyngby-Taarbæk Kommune

Claus Møller Rasmussens mor kom sig aldrig efter den alvorlige dehydrering og døde 31. juli sidste år.

- Jeg mener, min mor døde af blandt andet væskemangel. Måske var hun død alligevel, men hun var dehydreret. Jeg er så frustreret over det, siger han.

Det er han især, fordi det langt fra var første gang, at hjemmeplejen ikke sørgede for, at hans mor fik nok mad og væske, siger han.

Ifølge sønnen tabte hun sig ti kilo i løbet af det sidste år, hun levede.

- Jeg er dybt frustreret. Omsorg er da at sikre sig, at hun får den mad og drikke, hun har brug for og bliver holdt lidt i hånden. Det hjælper jo ikke noget bare at sætte maden foran hende og gå sin vej. Hvor svært kan det være?

Få dage før morens død, blev hun ligeledes efterladt i sin seng uden at blive skiftet.

- Der lå hun i sin egen afføring. De kom slet ikke om morgenen og svigtede hende fuldstændigt. De glemte bare at komme.

Når Claus Møller Rasmussen ser tilbage på forløbet, får han følelsen af, at hans mor blot har været et besværligt led i kommunens produktionsapparat:

- Jeg fatter det ikke. Hvor går alle pengene hen til den hjemmepleje? Og hvorfor er der ikke en bedre koordinering og kommunikation?

Efterfølgende har Claus Møller Rasmussen mødt forståelse fra kommunen, der erkender, at der er sket fejl i hans mors sag.

- Men jeg frygter, at der ligger en masse andre mennesker i eget hjem, der ikke får den pleje, de skal have, siger han.

I et svar til TV 2 beklager Lyngby-Taarbæk Kommune forløbet og udtrykker forståelse for de pårørendes kritik.

- Hjemmeplejen arbejder målrettet på at forbedre kontinuitet og kvalitet i plejen, herunder også den måde vi er i kontakt og dialog med de pårørende på. Vi kan dog ikke kommentere sagen yderligere, da kommunen har tavshedspligt, skriver kommunen.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.

Jeg klagede over plejen to-tre gange om ugen. Men man får bare en sludder for en sladder

Anette Kjærsgaard

Anette Kjærsgaard

Datter til 85-årige Frede Nielsen, der modtog hjemmepleje i Aarhus Kommune

Den 17. december blev Anette Kjærsgaards 85-årige far Frede Nielsen indlagt på hospitalet udmattet og konfus.

Det var kulminationen på et - ifølge datteren - stærkt kritisabelt forløb i hjemmeplejen i Aarhus Kommune, der begyndte, da hendes far i foråret sidste år brækkede sin hofte.

Hofteskaden betød, at han blev visiteret til at få hjælp til at spise.

- Men det skete ikke. Personalet var så forjaget og havde ikke tid til det. De kom og smurte maden, men de så ikke, om han spiste den, siger Anette Kjærsgaard, der understreger, at hun flere gange påtalte det over for hjemmeplejelederen.

- Jeg klagede over plejen to-tre gange om ugen. Men man får bare en sludder for en sladder.

Frede Nielsen tabte sig ifølge Anette Kjærsgaard 12-13 kilo som følge af den manglende mad.

16. december ringede Anette Kjærsgaard og familien til hjemmeplejen fire gange - første gang klokken 16 - fordi hun kunne se, at Frede Nielsen havde store væskeophobninger i benene.

Han hang i stolen og var konfus og forvirret. Klokken 23 kom hjemmeplejen forbi, men ifølge Anette Kjærsgaard reagerede plejeren ikke. Først om morgenen dagen efter fik Frede Nielsen besøg af en sygeplejerske.

Hun anbefalede ham at se sin læge, men efterlod ifølge Anette Kjærsgaard hendes far alene – og bad familien tage ham til lægen.

Nul point til hjemmeplejen

Men inden familien nåede frem, havde Frede Nielsen forladt sit hjem. Han blev efterlyst og først senere på dagen blev han fundet af politiet.

På hospitalet konstaterede man, at Frede Nielsen ikke havde fået sin vanddrivende medicin og havde 12 liter væske i kroppen. Familien undrede sig, for det var hjemmeplejens opgave at sørge for at give ham medicinen.

Men ifølge Anette Kjærsgaard fandt familien pillerne liggende uåbnet på Frede Nielsens bord. De var ikke lagt i pilleæskerne og familien regnede sig frem til, at han ikke havde fået den vigtige medicin i knap tre uger.

- Jeg er overrasket over, det kunne gå så galt. Han blev jo så syg, fordi de glemte at give ham hans piller, siger Anette Kjærsgaard, der også fortæller, at hjemmeplejen heller ikke havde udfyldt væskeskemaet korrekt.

Frede Nielsen blev udskrevet, men måtte kort efter indlægges igen. Han var alvorligt syg af en blodforgiftning og blev oveni smittet med covid-19.

Han døde 3. januar.

- Jeg giver hjemmeplejen nul point. Det, vi i Danmark tilbyder vores ældre, er ikke i orden. Jeg er så vred og føler mig magtesløs over det, siger Anette Kjærsgaard.

I en mail til TV 2 beklager Aarhus Kommune forløbet:

- Vi er kede af den dårlige oplevelse, som familien har haft. Det vil vi gerne beklage. Vi vil nu gennemgå sagen til bunds og inddrage familien i forløbet.

Vi bar fire store affaldssække med gammel mad ud. Det var direkte sundhedsskadeligt

Per Magnussen

Per Magnussen

Søn til 89-årige Jytte Magnussen, der modtog hjemmepleje i Roskilde Kommune

- Jeg tror, hun har haft det frygteligt i den stol, siger Per Magnussen om hans mors sidste tid.

I knap fem døgn sad 89-årige Jytte Magnussen ifølge sønnen i den samme stol i sin lejlighed, fordi ingen hjalp hende over i seng.

Det var blot ét af en række omsorgssvigt, som Per Magnussen mener, Roskilde Kommunes hjemmepleje udsatte hans mor for.

Igen og igen opdagede han, at moren ikke fik vand og mad nok, selvom hun var visiteret til at få hjælp til at indtage det.

- Min mor blev nogle gange sur, når hun skulle spise. Nogle plejere kunne godt finde ud af håndtere det, men mange gange satte de bare maden og vandet ved siden af hende uden at sikre sig, at hun indtog det, siger han.

I Jytte Magnussens sidste år var hun på vej til at blive dement, og det betød blandt andet, at hun købte store mængder mad. Mad, der hurtigt fyldte køleskabet og blev gammelt, og derfor visiterede kommunen hende til at få hjælp til at holde orden i køleskabet.

Men flere gange oplevede Per Magnussen, hvordan køleskabet var fyldt op med gammel mad.

- Engang kom vi derop og konstaterede, at køleskabet var levende. Vi bar fire store affaldssække med gammel mad ud. Det var direkte sundhedsskadeligt, siger Per Magnussen.

Ifølge Per Magnussen var hans mor visiteret til, at hjemmeplejen skulle gøre rent i hendes køkken og smide gammel mad ud. Men det skete ifølge sønnen ikke. Video: Jonas H. R. Moestrup

Plejer beklager sig over søn

På et tidspunkt fik Jytte Magnussen besøg af et vennepar, der fandt hende efterladt i sengen.

- Hun lå helt hjælpeløs og var smurt fuldstændig ind i afføring. Det var grimt. Jeg klagede til lederen, der beklagede og lovede at gøre noget ved det, fortæller Per Magnussen.

Men dagen efter gik hjemmeplejeren direkte til hans mor og beklagede sig over, at hendes søn havde klaget over den mangelfulde pleje.

- Det skal hjemmehjælperen jo ikke sige til min mor. Så jeg klagede igen.

Kort tid efter fandt venneparret Jytte Magnussen siddende i sin stol. En aktindsigt viser, at hun sad der i flere dage.

Ifølge Per Magnussen var hendes ben blevet mørke, fordi blodtilførslen stoppede, og hun var dehydreret, fordi ingen sørgede for, at hun fik væske.

- Ingen tog simpelthen ansvar for at lægge hende i seng og skifte hendes ble. Hun sad bare der i fem dage. Jeg fatter det ikke, siger Per Magnussen.

Jytte Magnussen blev indlagt og det konstateredes, at hun havde akut nyresvigt. Få dage senere døde hun på Holbæk Sygehus.

- Der skal rettes op på den her sektor. Der er skåret så meget ned, og man respekterer ikke borgerne. Det er grotesk. Jeg gruer selv for, hvad der sker, når jeg engang bliver plejekrævende, siger Per Magnussen.

I en mail til TV 2 skriver Roskilde Kommune, at man genkender sagen og allerede har fulgt op på den. Kommunen skriver, at man har beklaget over for Per Magnussen og inviteret ham til et opfølgende møde.

Kommunen udtrykker ønske om at lære af Jytte Magnussens forløb:

- Det er vores ansvar, at ældre borgere og deres pårørende har tillid til, at man i Roskilde Kommunes ældrepleje altid bliver mødt af dygtige og professionelle mennesker, der vil en det godt.

- Det er et grundlag alle ledere og medarbejdere i Roskilde Kommunes ældrepleje arbejder ud fra, og vi er derfor kede af den oplevelse, Per Magnussen har haft omkring plejen af sin mor, og gør alt hvad vi kan for at lære af denne ærgerlige erfaring, skriver kommunen.

Per Magnussen oplyser dog til TV 2, at han aldrig fik en invitation til et opfølgende møde hos kommunen.

Den beskidte ble røg i en skraldespand, der stod på køkkengulvet

Sonja Østerballe Andersen

De fem venner

Venner til Henning Berring Jensen, der modtog hjemmepleje i Ringsted Kommune

- Det, der skete for Henning, er så forfærdeligt, siger Sonja Østerballe Andersen, da hun begynder sin fortælling.

Sammen med en gruppe på i alt fem venner passede hun hver dag Henning Berring Jensen fra Ørslev i Ringsted Kommune i hans sidste tid, fordi hjemmeplejen ifølge vennerne ikke gjorde sit arbejde godt nok.

- Han havde ingen kone eller børn. Gudskelov var vi der for ham, siger Sonja Østerballe Andersen.

Da Henning Berring Jensen en dag i juli sidste år faldt i sit køkken og slog hovedet, måtte han indlægges akut.

Seks dage efter blev han udskrevet, men han havde nu et langt større plejebehov, og det skabte hurtigt problemer med hjemmeplejen, fortæller Sonja Østerballe Andersen og John Jespersen, en anden af Henning Berring Jensens venner.

- På sygehuset fik han svamp i munden og kunne ikke synke noget. Jeg var hos ham to-tre gange om dagen og hørte plejerne spørge, om de skulle smøre noget mad til ham. Men han kunne jo ikke synke noget – og så sagde plejeren, at de ikke kunne hjælpe ham, fortæller John Jespersen.

Udfordringerne med maden fortsatte, og i en længere periode kunne Henning Berring Jensen kun indtage flydende føde.

Vennerne foreslog hjemmeplejen at lave havregrød, men det kunne de ikke, fordi de ikke måtte lave mad på komfuret – og de kunne ikke finde ud af at lave det i mikroovnen, fortæller Sonja Østerballe Andersen.

Derfor lavede vennerne koldskål og aspargessuppe, som hjemmeplejen kunne varme op i mikroovnen.

Svampesygdommen i munden betød også, at Henning Berring Jensen skulle have fire sprøjter i munden hver dag.

- Men det ville plejeren heller ikke gøre, fordi hun ikke havde kompetencer til det. Hjemmeplejen ville heller ikke tælle piller op og sørge for, han fik dem, for det var han ikke visiteret til, siger Sonja Østerballe Andersen.

- De gjorde nul og en skid

Også den personlige hygiejne var der problemer med, fortæller vennerne. Henning Berring Jensen havde flere gange om dagen tynd afføring, men når hjemmeplejen kom, hev de ifølge vennerne bare bleen af ham og gav ham en ny på uden at vaske ham.

- Og den beskidte ble røg i en skraldespand, der stod på køkkengulvet. Den stod bare og stank, og vi måtte tømme den, fortæller Sonja Østerballe Andersen og John Jespersen supplerer:

- Jeg kan huske, han på et tidspunkt hviskede til mig, at han syntes, han lugtede. Der havde han ikke været i bad i tre uger.

I første omgang kunne Henning Berring Jensen heller ikke få den hospitalsseng, han havde behov for.

- Den kom først, da han døde. Det samme gjaldt en hel kasse bleer, som vi ellers havde efterspurgt i lang tid, men som vi ikke kunne få, fordi han ikke var visiteret til det. Det system er så råddent, siger Sonja Østerballe Andersen, der også fortæller, at vennerne ikke kunne klage over den mangelfulde pleje.

- Vi fik at vide, at vi ikke var klageberettigede, fordi vi ikke var familie. Men vi kunne godt bruges til at passe og pleje ham. Det var så uforskammet, siger hun.

Henning Berring Jensen døde 16. august.

- Det var en forkastelig hjemmepleje. De gjorde nul og en skid, siger John Jespersen.

- Min oplevelse er, at plejerne er mere fokuserede på deres telefoner, end de er til stede menneskeligt. De må ikke gøre noget, der ikke står, de skal gøre. Borgeren er blot et nummer i systemet, og der er intet menneskelighed tilbage, siger Sonja Østerballe Andersen.

I en mail til TV 2 skriver Ringsted Kommune:

- Vi kan ikke udtale os om personsager, men vi tager altid klager og kritik alvorligt, og undersøger om kritikken giver anledning til ændringer i vores måde at arbejde på. Det har vi også gjort i den pågældende sag.