Samfund

Mange kvinders utrygge oplevelser i nattelivet er ikke ulovlige eller bliver ikke anmeldt – her er tre af dem

Forholdsregler for kvinder er ikke løsningen på utryghed i nattelivet, for det er ikke dem, der er problemet, siger forening.

Drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn har skabt stor debat i Danmark om kvinders tryghed i nattelivet.

En ny Megafonmåling viser, at 61 procent af alle kvinder er bekymrede for at blive overfaldet, når de er ude om aftenen og natten.

Statistikkerne viser imidlertid, at mænd er langt mere udsatte – både når det gælder vold og mord.

Når utrygheden alligevel findes hos mange danske kvinder, skyldes det et mørketal af oplevelser, som ikke fremgår af nogen statistikker, siger Zen Donen, jurist og bestyrelsesmedlem i foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der bekæmper hverdagssexisme.

- De fleste kvinder har oplevet ting i byen, der har gjort dem utrygge. Alt lige fra uønskede berøringer til at blive forfulgt, råbt af på gaden eller det, der er værre, siger hun.

Mange af disse oplevelser er ikke nødvendigvis forbundet med noget ulovligt, og de, der kan anmeldes, bliver det ofte ikke, siger Zen Donen. Måske fordi man er bange for konsekvensen ved at anmelde, eller fordi manden forsvandt hurtigt igen, lyder det.

Her deler tre kvinder deres oplevelser af utryghed fra nattelivet, som ikke kan findes i statistikkerne.

Forfulgt hjem

Da 27-årige Nanna Ilsfort var omkring 22 år, var hun ude at danse med nogle venner i Næstved. Efter omkring ti minutter opdagede hun en mand, der holdt øje med hende, mens hun dansede.

På et tidspunkt kom han hen og forsøgte at danse med hende. Han var nærgående og tog hende på hofterne.

Nanna Ilsfort og hendes venner bad ham om at gå væk, og til sidst satte han sig ned igen, og vennerne dansede videre.

Senere foreslog Nanna Ilsfort, at de skulle gå tilbage til en anden bar, som vennerne havde været på tidligere.

Efter at have været der i lidt tid lagde hun mærke til, at manden også var der.

- Det var ikke rart. Jeg havde en virkelig dårlig mavefornemmelse, siger Nanna Ilsfort til TV 2.

Hun besluttede sig for at gå hjem. Da hendes venner gerne ville blive, var hun alene. Men hun boede kun 500 meter fra baren, så hun skulle ikke gå langt.

På vej hjem gik Nanna Ilsfort ned ad en ikke så befærdet vej, da hun fik en fornemmelse af, at nogen gik bag hende.

Så hun kiggede sig diskret over skulderen, og omkring 20 meter bag hende gik den samme mand, som hun havde set tidligere.

Hun gik et stykke videre, og han blev ved med at følge med.

- Jeg syntes, at det var underligt, at vi begge skulle samme vej. Og jeg havde det skidt med at gå hjem, siger Nanna Ilsfort.

Hun drejede derfor ned ad en gade og endte med at gå en cirkel tilbage mod byen. Manden fulgte efter.

Til sidste fandt hun tilbage til baren, hvor hendes venner stadig befandt sig. Sammen med en af sine venner låste hun sig inde på toilettet og blev der i ti minutter.

Da hun kom ud, var manden væk.

Har du selv en liste over oplevelser?

På de sociale medier har flere kvinder den seneste tid delt lister, der illustrerer egne oplevelser gennem livet, som har givet dem grund til at være utrygge. 

Har du selv en liste over personlige oplevelser, der har givet dig grund til at være utryg, og må vi dele den i en artikel på TV2.DK?

Så send din liste til katr@tv2.dk. 

- Du bad om det med din påklædning

33-årige Ronja Mahon har også en oplevelse fra nattelivet, der har påvirket hende.

For omkring fem år siden var hun i byen med nogle venner i Silkeborg.

Hun var ret fuld, da det endelig var på tide at tage hjem, men hun boede kun omkring 200 meter væk, og hun tænkte derfor ikke, at det burde være noget problem at gå hjem selv.

- Men i min fuldskab gik jeg forbi mit hjem og ned ad en sidegade, så jeg endte med at være faret vild, siger Ronja Mahon.

En bil holdt ind ved siden af hende, og føreren tilbød at give hende et lift hjem. Ronja Mahon takkede ja. Hun var fuld og forvirret og vidste ikke, hvor hun var.

Da de holdt foran hendes lejlighed, spurgte manden, om han måtte komme med op og blev afvist.

Manden trak derefter i Ronja Mahons nederdel og tog hende på låret, indtil hun skubbede ham væk.

- Så sagde han, at med min påklædning bad jeg selv om det, siger Ronja Mahon.

Derefter tog manden fat i hende og begyndte at trække hende over i hans side af bilen. Hun fik dog revet sig fri og løb ud af bilen og op i sin lejlighed.

På intet tidspunkt overvejede hun at kontakte politiet.

- Jeg skænkede det slet ikke en tanke. Jeg følte, at det var min egen skyld, og der skete jo ikke noget. Jeg ville slet ikke vide, hvad jeg skulle sige, og jeg var flov over situationen, og at jeg havde drukket så meget, siger Ronja Mahon.

Råbt ad på gaden

Rosa Jensen er 23 år og filosofistuderende i Aarhus. Hun fortæller, at hun ikke har en ”crazy vild metoo-historie”. Men hun har ”omkring 10.000 små irriterende historier”.

- Og de hober sig op. Det er vigtigt, at debatten ikke bare handler om enkeltstående sager, hvor en kvinde har oplevet noget helt forfærdeligt. Men i stedet at mange kvinder oplever noget, der er rimelig forfærdeligt, siger Rosa Jensen.

Alligevel har hun en oplevelse, der stikker frem i hendes hukommelse.

I sommeren 2020, da hun var 21 år, stod hun en søndag aften og ventede på bussen i Aarhus, da en bil pludselig stoppede foran hende.

- God røv, råbte en mand inde fra bilen, inden han gassede op og kørte videre.

Selvom det hverken er første eller sidste gang, at Rosa Jensen er blevet råbt ad på gaden, var hun alligevel chokeret.

For Rosa havde joggingbukser på og så ifølge eget udsagn ”ikke særlig godt ud” på det tidspunkt.

- Det gjorde det bare tydeligt for mig, at det ikke handler om, hvad jeg har på, og har intet at gøre med, at min røv er pæn. Man kan ikke undgå det, siger Rosa Jensen.

Hun havde altid bebrejdet sig selv, hvis hun blev taget på røven, når hun var i byen, men pludselig stod hun i en situation, hvor hun hverken kunne bebrejde sig selv eller sin egen påklædning for udråbet.

- Det skulle jeg lige vænne mig til. Lige så snart det gik op for mig, at det ikke havde en skid at gøre med mig, så gik det også op for mig, at det er et strukturelt problem, siger Rosa Jensen.

I dag er hun derfor medlem af bestyrelsen i foreningen Everyday Sexism Project Danmark.

Forholdsregler bliver brugt mod kvinder

Efter drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn har der været stor fokus på, hvilke forholdsregler kvinder tager sig i nattelivet. Nøgler i hænderne, falske telefonopkald og aldrig at gå alene hjem er nogle af de mest benyttede metoder.

Og man skal ikke lade være med at tale om forholdsregler, fortæller Zen Donen fra Everyday Sexism Project Danmark, men hun mener samtidig ikke, at det er en rigtig løsning på problemet.

- Det betyder bare, at vi lader det gå ud over dem, der ikke tager forholdsreglerne, siger Zen Donen.

Hun erkender, at forholdsregler givetvis gør, at mange kvinder slipper for de værste oplevelser, men hun mener ikke, at de hjælper til at mindske selve problemet.

- Hvis man for alvor skal mindske utrygheden blandt kvinder, handler det om forebyggelse ved at fokusere på kilden til problemet. Og det er de mænd, der optræder grænseoverskridende. Det er dem og den kultur, deres opførsel udspringer af, der skal stoppes, siger Zen Donen.